Chebská čapí rodinka čeká mladé, první se může vyklubat už koncem dubna

  • 0
S malým zpožděním oproti předchozímu roku, přesto jako jedni z prvních v České republice zasedli čapí rodiče v Chebu na hnízdo s několika vejci. Monika Dohnalová, která hnízdo na komíně u Hypernovy od roku 2009 pravidelně sleduje, odhaduje, že první mládě by se mohlo vyklubat už koncem dubna.

„Letos to bude určitě brzy. Podobně jako naši čápi, usedl na hnízdo také pár čápů bílých v záchranné stanici živočichů Makov,“ uvádí Dohnalová.

Z oken svého bytu má čápy jako na dlani. Založila skupinu příznivců čapí rodinky, snímky i videa pravidelně vyvěšuje na facebookové stránky nazvané Chebští čápi a na portálu YouTube. Stala se také spolupracovnicí ornitologů ze Skupiny pro ochranu a výzkum čápa bílého v Plzni, kterým svá pozorování a postřehy pravidelně zasílá.

„Už se těším, až začnou mladí vykukovat z hnízda. Budu počítat hlavičky. To je totiž jediný způsob, jak zjistit, kolik se jich letos vylíhlo,“ směje se Dohnalová.

Ta by teď přála čápům především teplé počasí. Stále má v živé paměti rok 2013, kdy přes péči rodičů čápata v hnízdě uhynula (psali jsme o tom v článku Kvůli špatnému počasí uhynula na západě Čech mláďata čápů).

„Několik týdnů jen pršelo a byla zima. Samice nad mláďaty stála dlouhé hodiny s křídly roztaženými jako deštník. Ale nakonec to nebylo nic platné. Mrtvá ptáčata pak z hnízda vyhodila. Šla jsem je na střechu Hypernovy sebrat a brečela jak želva,“ vzpomíná Dohnalová.

Raději ale mluví o příjemnějších věcech, které s čápy zažívá. Například když staří krmí nebo učí mladé létat. „V takových chvilkách raději od okna neodcházím. Bojím se, abych něco nepropásla,“ dodává.