Čáp černý, který se u nás řadí k silně ohroženým druhům, zaletěl při shánění...

Čáp černý, který se u nás řadí k silně ohroženým druhům, zaletěl při shánění potravy na jeden z mnoha rybníků v okolí Františkových Lázní. | foto: Pavel Černý

Čáp černý hledal potravu u lázní, vzácný okamžik zachytil fotograf

  • 2
Doslova husarský kousek se povedl amatérskému fotografovi Pavlu Černému z Aše. Na jednom z rybníků u Františkových Lázní zachytil čápa černého při shánění potravy. Podle Karla Makoně ze Záchranné stanice živočichů v Plzni, který se čápy dlouhodobě zabývá, je to rarita.

„Ty fotografie musely vzniknout s notnou dávkou štěstí, protože čáp černý, bratranec čápa bílého, je velmi plachý a žije skrytým způsobem života. Už jen zahlédnout jej při letu je vzácnost. Hnízdí v hlubokých lesích, hnízdo si staví na statných stromech. V bývalém Západočeském kraji evidujeme přibližně deset hnízd tohoto vzácného živočišného druhu, který za potravou běžně létá i několik kilometrů. Může jich tu být ale i víc,“ řekl k fotografiím Karel Makoň.

Podle jeho slov je čáp černý životně závislý na mokřadech, rybnících a potocích, protože se živí především rybami. A stejně jako jeho příbuzný čáp bílý odlétá na zimu do Afriky.

„Letošní sezona není pro čápa černého příliš příznivá. Kroužkovali jsme jen šest mláďat na dvou hnízdech. Čápům černým se dávají speciální odečítací ornitologické kroužky. Jsou z bílého plastu a černá písmena a číslice lze přečíst i dalekohledem. Díky kroužkování máme docela přesně zmapovaný jejich pohyb. Stává se, že dostaneme informaci ze zimoviště, z Afriky nebo ze Španělska, že ten náš čáp se právě tam pohybuje,“ konstatoval Karel Makoň.

Podle jeho slov je pro čápa černého velký problém proměna krajiny, právě s ohledem na jeho závislost na vodě. Podle odborníků jsou pro něj životně důležité mokřady, močály, mělké rybníky a potoky. 

„Hnízdo je například u Města Touškov či u Staňkova, čápi černí bývali i u Kladrub. Hnízdí všude tam, kde jsou rozsáhlejší lesní komplexy. Dalším problémem je těžba po kůrovcové kalamitě. Tito ptáci jsou velmi hákliví na rušení během hnízdění a navíc pro své hnízdo potřebují pořádný strom s korunou, která by jej unesla. Abychom jim vylepšili nabídku míst k hnízdění, děláme pro čápy umělé hnízdní podložky. V Karlovarském kraji jsme letos jednu instalovali na Sokolovsku a už je obsazená,“ popsal zvířecí záchranář Makoň.

Ten prozradil, že přestože se jedná o skrytě žijící živočišný druh, jsou místa, na kterých je možné čápa černého, který je, co se barvy týče, negativem čápa bílého, častěji zahlédnout. 

„Někdy zalétá do vesniček poblíž hnízda, kde většinou velmi časně ráno prochází vodní tok mezi domy a hledá ve vodě potravu. A vzpomínám, že jednoho černého čapího exhibicionistu vídali lidé pod Nižborem,“ doplnil Karel Makoň.