„K pečení koláčů a dortíků mě přivedla babička. Od mládí jsem jí ráda asistovala. Později jsem šla jinou cestou, ale občas jsem si pro zábavu nějaký dortík upekla. Někdy mě o výrobu dortu požádaly také kamarádky. Jedna z nich mě přivedla na nápad se cukrářství začít věnovat profesionálně. Shodou okolností věděla i o volných prostorech. Před dvanácti lety jsem tedy otevřela,“ vzpomíná na začátky majitelka.
Ta si od začátku dávala záležet na poctivé práci a dorty i další cukrovinky vyráběla sama od A do Z. Vždy prý také vyhledávala lokální dodavatele surovin.
„Na dorty, koláčky a zákusky používám suroviny od místních farem a dodavatelů. Myslím, že je fajn, když jsou lokální výrobci propojeni. Soutěže, jako je regionální potravina, nám v tomto směru také pomáhají,“ dodala Jana Bystřická.
Během dvanáctiletého fungování se už setkala s nejrůznějšími požadavky zákazníků, kteří zvlášť u dortů často nechávají promluvit fantazii. „Nejrůznější figurky a postavičky z filmů jsou na denním pořádku. Hodně boduje Mickey Mouse, Pat a Mat, či Krteček. Poslední dobou také rodiče pro děti chtějí dorty s pokémony. Vzpomínám si i na svatební dort, jehož polovina byla samá květina a druhou ovládla postava Batmana,“ usmívá se cukrářka.
Úspěšnou mikrobylinkovou farmu zrodila snaha dopřát dětem více vitaminů a energie |
Ta někdy v cukrárně při přípravě větších a náročnějších dortů tráví dny i noci. „Dělala jsme například velký několikapatrový dort pro sto lidí v motorkářském stylu. Na tom jsem v podstatě pracovala dvacet čtyři hodin v kuse. V poslední době se ale snažím už lehce zpomalit. Někdy jsem to s prací skutečně přeháněla, a pomalu se vkrádal pocit vyhoření. Naštěstí jsem to včas odhadla a zvolnila,“ podotkla majitelka s tím, že jí těší věrnost zákazníků. „S některými jsem si vytvořila dlouholeté přátelské vztahy. Seznámili jsme se například při výrobě svatebního dortu, a nyní už chodí objednávat dorty pro své děti,“ pochvaluje si.
Drátenice řemeslu zcela propadla, troufla si i na model Harley-Davidson |
Práce Jany Bystřické neobnáší jen samotnou výrobu, zároveň řeší dodávky, objednávky, faktury. „Jsem v podstatě vše v jednom. Manažerka, cukrářka, ředitelka. Naštěstí mi někdy chodí pomáhat i můj syn,“ říká s nadhledem majitelka. Ta má spoustu plánů i do budoucna. „Nějaké novinky chystám, ale raději bych zatím nepředbíhala. Hlavně aby drželo zdraví. Pak se toho dá vymyslet spousta,“ uzavřela.
Klára Bucková z Teplic se naučila cukrařinu, když žila s manželem v Itálii. Zavedených receptů se však nedrží, ráda experimentuje. Její schopnosti prověřila třeba i zakázka na výrobu 220 dortů.
31. prosince 2017 |