Areál bývalé vodárny v karlovarských Tuhnicích.

Areál bývalé vodárny v karlovarských Tuhnicích. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Město hledá investora pro bývalou vodárnu, v níž přebývají bezdomovci

  • 0
Drobná výroba, služby či kapacity pro krátkodobé ubytování. Tak by jednou mohl vypadat dnes zanedbaný areál bývalé vodárny v karlovarských Tuhnicích. Město nyní sonduje zájem případných investorů. Zveřejní záměr prodeje pozemků v areálu.

„Už v minulosti se nám formálně i neformálně ozývali zájemci o investice v bývalé vodárně,“ konstatoval primátor Karlových Varů Petr Kulhánek. Vše ale byly pouze ideové záměry bez jakéhokoliv náznaku projektu.

Nynějším krokem chce rada opět rozhýbat případný zájem o investice v této části města. To, že město vyhlašuje záměr pozemky prodat, ovšem podle něj neznamená, že k transakci nutně musí dojít. „Skutečně tím pouze sondujeme případný zájem,“ zdůraznil primátor.

Podle územního plánu je areál bývalé vodárny určený pro drobnou výrobu a služby. Touto cestou by se podle představ měli dát nalézt případní investoři, kteří by chtěli areál buď koupit, nebo dlouhodobě pronajmout. „Ideální by bylo tímto areálem propojit stávající sportoviště v okolí, tedy KV Arenu, bazénové centrum, sportovní halu a atletický stadion s nedalekým Meandrem Ohře,“ naznačil jednu z variant primátor.

Navíc by zde mohla získat zázemí, po kterém už dlouho volá, i KV Arena. Tím zázemím by měla být ubytovací kapacita.

Jediným vlastníkem areálu bývalé vodárny je město Karlovy Vary. Vzhledem k tomu, že nejsou objekty vodárny využívané, se postupem času staly útočištěm pro bezdomovce.

„To je ale bohužel osud všech opuštěných objektů,“ řekl Marcel Vlasák, velitel karlovarské městské policie. Ta zde provádí pravidelnou kontrolu. „Vzhledem k tomu, že je v těsném sousedství volnočasový areál Meandr, máme kontrolní činnost v této lokalitě mezi pravidelnými úkoly,“ vysvětlil Vlasák.

Strážníci sem zajíždí i v noci. Situace je podle jejich zkušeností daleko klidnější než před několika lety. „Přesto když se nějaký problém objeví, věnujeme se mu ve zvýšené míře,“ doplnil Vlasák.

Pokud by se v budoucnu objevil investor, který by chtěl staré vodárně vdechnout nový život, musel by se o nevítané nájemníky postarat sám. Vykázat bezdomovce ovšem nebude jednoduché. Celý areál se totiž rozprostírá na více než dvou hektarech.