Zámek Kynžvart se představil netradičně za svitu svíček.

Zámek Kynžvart se představil netradičně za svitu svíček. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Budiž světlo! Zámek Kynžvart lákal na netradiční prohlídku při svících

  • 0
Stovky zapálených svící, hra stínů, vůně linoucí se komnatami nebo zvuk zvonu ze zámecké věže. Zámek Kynžvart o víkendu nabídl návštěvníkům tak trochu jinou prohlídku. Lidé se zde mohli přenést do doby, kdy okřídlené „Budiž světlo“ nebylo záležitostí jednoho knoflíku.

„Otevřeli jsme část prohlídkové trasy, kterou protentokrát neosvětlovaly elektrické žárovky, ale stejně jako v době Metternichů stovky svící. Návštěvníci mohli brouzdat zámkem bez průvodce, bez časového limitu, posadit se na židle připravené ve velkém sále, nasát atmosféru a alespoň v duchu se přenést do časů, kdy ve vedlejší místnosti mohl odpočívat třeba kancléř Metternich,“ přibližuje kastelán zámku Ondřej Cink.

Aby se lidé při prohlídce nenudili, připravili pro ně zaměstnanci zámku kvíz, za jehož správné vyluštění mohli získat drobný dárek.

„Otázky jsou jednoduché. Ale pokud by si někdo nevěděl rady, všude na trase jsou průvodci, kteří přispějí radou a nápovědou,“ vysvětluje Cink. Jedna z otázek dětské verze kvízu například zní, kolik obrazů je v Zeleném salonku, dospělí museli poznat například to, jaký řád skrývá vitrína Modrého salonku nebo jak vysoká je váza v předpokoji.

Ze zavedeného konceptu vybočuje pouze elektrifikovaný lustr, vyrobený roku 1810 v Holandsku přímo pro kulečník, který Metternich dostal od cara Mikuláše. Zato rodovou galerii, která sloužila jako jídelna, zdobí hned několik mnohoramenných svícnů. Osvětlují nejen portréty, ale i starobylý nábytek a vzácný jídelní servis.

„Těm, kterých si kancléř vážil, zde poodhaloval starobylost a významnost svého rodu. Jeho syn, kníže Richard, sem nechal vyrobit stůl na míru. Jsou tady také vystaveny části jídelního servisu, který dostal Richard při odchodu z Paříže na rozloučenou, když zde končil na postu velvyslance. Ten je, troufám si tvrdit, možná z 95 procent zachovalý,“ ukazuje kastelán.

Podobnou akci správa zámku plánuje před Vánoci.