Akvapark v Bublavě na Sokolovsku. | foto: archiv

Karlovarský kraj vyhlásil veřejnou sbírku na pomoc zadlužené Bublavě

  • 5
Karlovarský kraj vyhlásil veřejnou sbírku ve prospěch zadlužené Bublavy na Sokolovsku. Krušnohorská obec se potýká s téměř třináctimilionovým dluhem. I když jí ministerstvo financí poskytlo bezúročnou půjčku, její splátky zatěžují obecní rozpočet natolik, že nezbývají peníze na rozvoj obce.

„Všechny vybrané peníze půjdou na splátky půjčky,“ konstatovala hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Umoření půjčky by jinak odčerpalo značnou část přibližně pětiapůlmilionového rozpočtu obce.

„Ale stále je to lepší než doposud, kdy veškeré prostředky z nájmů a prodejů šly rovnou na finanční úřad. Sice se za šestnáct let podařilo umořit velkou část původně téměř 31milionového dluhu, ale na úkor toho, že se v té době obec prakticky nerozvíjela. Finanční výpomoc od státu je jednoznačně krok vpřed,“ řekla v době, kdy ministerstvo financí schvalovalo finanční pomoc obci, její starostka Monika Hrádková (podrobněji v článku Stát pomůže zadlužené Bublavě, bezúročně jí půjčí téměř třináct milionů).

Veřejnou sbírku musí ještě posvětit ministerstvo vnitra. Transparentní účet bude spravovat kraj, který poté uzavře s Bublavou smlouvu o čerpání prostředků.

„Podporu nám přislíbil i Svaz měst a obcí, který bude sbírku propagovat,“ konstatovala Mračková Vildumetzová. Svaz v minulosti podobným způsobem pomohl i Pramenům.

Bublavu dostaly na kolena potíže s nedostavěným aquaparkem. Obec se pak dostala do dlouholetého soudního sporu o to, zda jí stavební firma dluží desítky milionů, nebo naopak obec firmě. Kvůli nedokončené investici navíc musí Bublava vrátit státu poskytnutou dotaci.