Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Do škol už se nedostane nikdo cizí, slibuje si kraj od kamer

  • 7
Centrální nákup kamer i větší spolupráce s městskou policií. Tak si představuje nové vedení Karlovarského kraje projekt, který má školám přinést více bezpečí. Započalo jej už předchozí vedení, nové jej krátce po svém nástupu pozastavilo. Nyní jej opět rozjíždí.

„Trochu jsme se zalekli nastaveného systému,“ uvedl krajský radní pro sociální oblast a bezpečnost Petr Kubis.

Zástupci kraje se sešli s řediteli škol a dohodli se, že kamery, docházkový i kartový systém nakoupí školy hromadně.

„Nebudou to tedy dělat ředitelé škol, ti ať učí. Udělá to Agentura projektového a dotačního managementu Karlovarského kraje. Instalaci kamer a systémů už si zařídí jednotlivé školy,“ řekl Kubis.

I v tom jim ale pomůže krajská agentura, která připraví vzorové výběrové řízení. Kraj počítá s tím, že zakázku na pořízení kamer bude soutěžit na dvě části. Kamery budou totiž vnitřní i vnější.

„Svolal jsem velitele městských policií z měst, kde jsou střední školy. Budeme s nimi diskutovat, zda by vnější kamery napojili do jejich systému, a mohli by tak dohlížet na veřejná prostranství před jednotlivými školami,“ popsal.

Podle krajského radního pro školství Jaroslava Bradáče šlo novému vedení kraje o to, aby systémy ve školách ladily se systémy, které mají právě policisté či strážníci v daných městech.

„Zároveň by měl být systém evidence žáků propojitelný a kontrolovatelný v centru na našem kraji,“ uvedl. Radní se obávali, že si každá škola objedná jinou techniku, která pak nebude s tou policejní či strážnickou komunikovat.

V Sokolově mají náskok

Některé školy už na zabezpečení začaly pracovat samy, a to ještě před krajským projektem. Například sokolovské gymnázium, ostrovská průmyslová škola či Integrovaná střední škola technická a ekonomická v Sokolově. V posledně jmenované funguje 50 kamer a podle ředitele Pavla Januse je bezpečnost ve škole z 97 procent vyřešená. Sám krajskému projektu fandí, ale obává se i určitých úskalí.

„Myslím si, že to nebude tak jednoduché, kdyby to bylo jednoduché, tak už to nějak funguje,“ uvedl. Otázkou je podle něj například to, jestli mohou strážníci na půdě školy zasahovat či kdo bude platit datové toky - zda městská policie, nebo krajské instituce. „Jestliže chce ale kraj bezpečné školy, tak jsem zásadně pro,“ řekl Pavel Janus.

Velitel karlovarských strážníků Marcel Vlasák ujistil, že městští policisté mohou na půdě školy zasáhnout. O technických možnostech i zajištění dohledu se bude příští týden jednat na krajském úřadu.

Náklady na technická zařízení vyčíslil kraj na 19 milionů korun, další část projektu ale spočívá v osvětě. Ta už by ale podle radních neměla být tak finančně náročná. Projekt se týká všech škol, které zřizuje kraj. Celkem jich je 26. Bývalé vedení s nápadem na zabezpečení přišlo z toho důvodu, aby se do škol nedostal nikdo nepovolaný.