Linka, kde se stáčí Becherovka do lahví.

Linka, kde se stáčí Becherovka do lahví. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Karlovarská Becherovka vyrábí likér do zásoby, pak vymění linku

  • 6
Světoznámá karlovarská likérka Becherovka se připravuje na montáž nové výrobní linky za více než 130 milionů korun. Potřebuje si proto vytvořit dostatečné zásoby likéru, aby mohla v klidu vyměnit výrobní technologii. Práce budou trvat dva měsíce.

„Modernizaci stáčecí linky plánujeme již několik let. Mimo to, že obnova je potřeba kvůli technologické zastaralosti současných strojů, modernizace nám také dovolí navýšit kapacitu výroby až o 50 procent, což nám umožní být připraveni na očekávané oživení poptávky po období pandemických opatření a otevření nových exportních trhů,“ říká Tomáš Bryzgal, ředitel výrobního závodu Jan Becher Pernod Ricard.

„Investice v celkové výši 5,1 milionu eur v této nelehké době je také důkazem, že skupina Pernod Ricard české Becherovce věří a podporuje její rozvoj,“ doplňuje Bryzgal.

Na modernizaci se karlovarská Becherovka připravuje už od října, kdy začaly první stavební úpravy. Plnicí linka se totiž přesune do prostor stávajícího skladu hotových výrobků. Bude mít vyšší výkon také díky využití nejmodernějších technologií.

Kromě vyšší efektivity nová linka přinese energeticky úspornější provoz, dokonalejší kontrolu celého procesu a zároveň ještě vyšší bezpečnost práce. 

„Modernizace výrobní linky neznamená, že by se měnil počet našich zaměstnanců. Proces stáčení zůstane v principu shodný, jen bude realizován na modernějších strojích, což nám přinese mnoho zlepšení, například rychlejší přestavení strojů mezi různými lahvemi a výrobky či možnost aplikovat etikety nově ve formě samolepek,“ upřesňuje Tomáš Bryzgal.

Výměna plnicí linky má být hotová v květnu příštího roku. Pro karlovarskou Becherovku je to další významný krok v její bohaté historii.

Své jméno nese podle příjmení jedné z rodin, které patřily k předním měšťanům Karlových Varů.

Slavný karlovarský rod

Na počátku slavného likéru stál Josef Becher, který se snažil vyrobit žaludeční kapky, které by pomáhaly a na rozdíl od ostatních nebyly nechutně hořké. V roce 1805 získal od anglického lékaře Christiana Frobriga recept na bylinný likér. Ještě dva roky s ním ale experimentoval, než začal nápoj, tehdy ještě pod názvem English Bitter, prodávat.

Jeho syn Jan z rodinného podniku vybudoval světoznámou likérku. V roce 1867 přesunul výrobu do nové továrny. V ní se dnes nachází muzeum Becherovky.

Další z Becherů, Gustav, vedl podnik téměř třicet let. Převzal ho v roce 1871. Právě on byl tím, kdo zavedl populární kalíšky na likér vyrobené z porcelánu.

„V roce 1907 likér slavil sté narozeniny a proslavil se už na celém světě. Podával se na zámořských parnících jako lék proti mořské nemoci, na císařský dvůr do Vídně putovalo každý měsíc na 50 litrů bylinného moku,“ uvádí ve své knize Becherové – zrození 13. pramene publicista Luděk Jaša.

Becherovka přežila rozpad Rakousko-Uherska i události roku 1945. Poslední majitelka Hedda Becher pak musela před odsunem předat originál receptury.

Další významnou událostí karlovarské Becherovky bylo v roce 1997 převzetí skupinou Pernod Ricard, která je druhým největším výrobcem destilátů a vína na světě.