ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Radnice úspěšně bojují s autovraky v ulicích, je víc místa na parkování

  • 1
Radnice v Karlovarském kraji bojují proti vrakům v ulicích. Od loňského května k tomu mají zbraň v podobě novely zákona o provozu na pozemních komunikacích. Úspěšně ji používají, vraků aut díky tmu ubývá.

Například v Chebu jen za loňský rok strážníci zkontrolovali více než sedm stovek vozidel, která dlouhodobě stála v ulicích a na první pohled se jevila jako vrak. K tomu stačí jen to, že auto má prošlou technickou nebo mu chybí registrační značky.

„Prvních dvacet aut jsme už vloni také z ulic odvezli. U dalších jsme ten proces rozjeli,“ uvedl chebský místostarosta Jiří Černý. Kvitoval, že díky novele zákona už radnice mohou snáze odstranit vozy, které sice ještě nejsou vraky v pravém slova smyslu, ale na první pohled je patrné, že už dosloužily. 

Podle zákona je autovrakem vozidlo, kterému chybí některé konstrukčně důležité části. Takový vůz, o který majitel navzdory výzvě nejeví zájem, pak většinou skončí na střeženém odstavném parkovišti, kde čeká na ekologickou likvidaci. Právě kvůli tomu například karlovarská radnice rozšířila odstavné plochy v areálu odtahové služby dopravního podniku v Tuhnicích.

Podobné úpravy ovšem v jiných městech regionu nejsou zapotřebí. Například v Ostrově či v Sokolově spoléhají při odstraňování nevzhledných autovraků na služby externích firem. 

V Ostrově v poslední době odtáhli z ulic už více než desítku vozidel. Přibližně stejný počet automobilů na základě výzvy odstranili sami majitelé a dalším vozidlům běží momentálně nezbytná zákonná lhůta.

„Vytvořili jsme tak přibližně čtyřicet nových parkovacích míst a v souvislosti s novelizací příslušného zákona se už také uvažuje o realizaci odtahů z parkovišť nákupních center i v případech, kdy se nejedná o městský pozemek,“ zdůraznil velitel městské policie v Ostrově Ladislav Martínek.

Obecní či městský úřad je totiž nově oprávněn řešit opuštěné vozidlo i v prostoru mimo silnice, pokud automobil poškozuje nebo ohrožuje životní prostředí či narušuje estetický vzhled obce či krajiny. Právě toho využili například v Chebu.

Cheb zahltily vraky z Německa

„Někteří podnikatelé nám sem vozí vraky z Německa. Odstaví je tu, postupně rozeberou a prodají na náhradní díly. Tohle podezření se objevilo na velké odstavné ploše na Ašské ulici. Na pozemku, který patří vietnamskému podnikateli, bylo jeden čas asi patnáct vraků,“ poukázal na další nešvar chebský místostarosta Jiří Černý.

Podle jeho slov majitel pozemku prostor jen na pár dnů někomu půjčil, vozy zde nicméně stály několik měsíců. „Vyžádali jsme si vstup na tento pozemek, zkontrolovali jsme automobily z hlediska úniku provozních kapalin, což se potvrdilo, došlo na správní řízení a všechny ty vozy by odsud měly zmizet,“ ujistil Černý.

Řádově o desítkách případů v souvislosti s autovraky mluví i Vladimír Meluzín, mluvčí radnice v Sokolově.

„Novela zákona pro nás znamená zjednodušení celého procesu,“ vyjádřil se mluvčí s tím, že i Sokolov má historicky svou „líheň“ autovraků. „Je to lokalita u garáží v Sokolovské ulici. Tam jsme v minulosti zaznamenali řadu případů odstavených nepojízdných automobilů,“ dodal Vladimír Meluzín.

, ,