Průvodce na rozhlednu v Podhradí seženou turisté na úřadě nebo v hospodě

  • 1
Dvaadvacet metrů vysokou rozhlednou, která vznikla z někdejší hradní věže, se chlubí Podhradí na Ašsku. První návštěvníci se mohli po několik dnů kochat pohledem do kraje už loni na podzim při kolaudaci stavby. Ti letošní si museli počkat na zahájení turistické sezony.

Rozhledna je přístupná od 1. dubna do konce října, avšak pouze s průvodcem. Toho zájemci o výstup na vrcholek věže seženou na obecním úřadě, nebo jim pomohou v blízké restauraci.

„Myslím, že loni kvůli rozhledně přijelo možná pět desítek návštěvníků,“ odhaduje starostka Podhradí Kamila Červenková. Ta také zájemce o výstup po točitém schodišti nejčastěji doprovází. Podle jejích slov se z vrcholu věže rozhlíželi nejen místní, ale hodně lidí přijelo například z Plzně.

Obec počítá s tím, že jakmile o prázdninách začne ta pravá turistická sezona, bude návštěvníky věže vítat brigádník. „Obnova věže byla zahájena v roce 2015. O rok později jsme uvnitř vybudovali točité schodiště na vrchol a loni přišlo na řadu vnější schodiště,“ popisuje starostka.

Ve zvelebování celého areálu hodlá obec pokračovat. Pro letošní rok však v Podhradí plánují vybudovat chodníky a připravit stavbu dětského hřiště, hradní areál tak musí počkat. Čeká jej pouze oprava vstupních pilířů za 120 tisíc korun.

„Postupujeme podle projektu obnovy a statického zajištění celkem sedmi hradních objektů, velká část prací je již hotová,“ prozrazuje starostka Červenková s tím, že romantický prostor slouží nejen k pořádání obecních slavností, ale patří k místům, která pro stvrzení manželského slibu vyhledávají páry ze širokého okolí.

Také letos se v Podhradí uskuteční tradiční Dětský den a poslední srpnovou sobotu Hradní slavnosti, které připomenou pověst o hradním pánu Konrádovi a krásné Hedvice. V letních měsících pak obec plánuje nabídnout místním v hradních kulisách improvizované letní kino.