Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osm medailí pro Rakousko. Misi v lázních vedl Payer

  9:19
Sílu rakouské výpravy předpověděli před snowboardovým víkendem v Mariánských Lázních už pořadatelé závodů Evropského Poháru, že to v podání jižních sousedů bude ale taková jízda, to sami zřejmě ani netušili.

Martin Glajch. Paralelní slalom, Evropský pohár ve snowboardingu. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Vždyť v neděli - druhý den závodů, obsadili rakouští jezdci v kategorii mužů celé stupně vítězů a nejvýše na nich stanul Alexander Payer, který se po druhém místě v sobotu za Němcem Danielem Weisem dočkal vítězství.

"Překvapení se nekonalo, podle očekávání se nejvíc prosadili ti papírově nejlepší závodníci," říká Miroslav Schimmer, pořadatel závodů v paralelním slalomu.

Neplatilo to snad jen pro sobotní finále mužů, ve kterém právě Němec Weis porazil favorizovaného Payera, ale Rakušan si i přesto po víkendu na sjezdovce Slalomák v Mariánských Lázních upevnil svou pozici lídra v průběžném pořadí evropského poháru.

8 medailí

si z víkendových závodů evropského poháru v Mariánských Lázních odvezli Rakušané. Dvě Alexander Payer (zlato a stříbro), Johann Stefaner (stříbro a bronz) a po jedné Maria Sitzenfreiová (zlato), Andrea Minariková (stříbro) a bronzoví Sebastian Kislinger s Bernadette Ernstovou. Mimo rakouskou výpravu se blýskla nejvíc Ruska Natalia Sobolevová (zlato a bronz), Němec Daniel Weis (zlato) a Švýcarka Ladina Jennyová (stříbro).

Weis se však díky cennému skalpu ze své devatenácté pozice posune o kus výš, stejně jako v sobotu třetí Johann Stefaner. Ten si jako další z Rakušanů v neděli ještě o stupínek polepšil, když skončil druhý za Payerem. Bronz bral v neděli jejich krajan Sebastian Kislinger, který ve vyřazovacích jízdách přes sebe nepustil Kanaďana Matthew Cartera.

Počasí oba závodní dny přálo Mariánským Lázním podobně jako místní svah Rakušanům. Diváky hřálo sluníčko, ale svah pokrytý technickým sněhem byl i tak tvrdý a díky svému sklonu a zatočení branek pro závodníky také řádně výživný. "Na to, jak letos probíhá zima, byly podmínky vynikající," pochvaloval si také Schimmer.

"Trať byla parádně připravená, areál zafungoval skvěle, organizačně dopadlo všechno bez chyb a obešli jsme se i bez vážnějších zranění. Byl to pohodový víkend." Víkend, který si budou pamatovat hlavně Rakušané. Ženské kolegyně z jejich týmu sice v Mariánských Lázních nedominovaly až tolik jako muži, přesto byly také ony suverénně nejúspěšnější výpravou, a to především díky Marii Sitzenfreiové, která v sobotním závodě dosáhla na zlato po dvouleté přestávce.
Sedmá žena průběžného pořadí evropského poháru před víkendem přijela do Mariánských Lázní jako jednoznačná favoritka svou životní formu tady také potvrdila, když už v kvalifikaci svými časy jednoznačně kralovala a nezaváhala ani ve vyřazovacích jízdách. Toho se dopustila až o den později a stupně vítězů se tak musely obejít bez její přítomnosti.

Sitzenfreiovou však za Rakušanky dokonale zastoupily druhá Andrea Minariková a třetí Bernadette Ernstová, jen zlato tentokrát brala Ruska Natalia Sobolevová, v sobotu třetí ženy v pořadí za první Sitzenfreiovou a druhou Švýcarkou Ladinou Jennyovou.

Češi? Dál než v kvalifikaci jste je o víkendu neviděli. Nejlepší jezdci včetně Petra Šindeláře nebo Ester Ledecké dali přednost světovému poháru v Soči, kde si chtěli vyzkoušet olympijské sjezdovky.

V neděli dopadl nejlépe čtyřicátý Albert Jelínek, Viktor Brůžek, Petr Jemelík a Martin Glajch se naskládali hned za sebe mezi 45. a 47. místem. "Kvůli nepřízni počasí se nám posunul termín a kolidovali jsme tak se Soči," povzdychl si Schimmer.

Za rok však tuhle půjčku vrátí pořadatelské město zimní olympiády Mariánským Lázním i jak se patří také s úroky. Lednový termín příští zastávky evropského poháru ve snowboardingu bude totiž jen čtrnáct dní před začátkem her, a tak se dá na západě Čech počítat s nabitou startovní listinou včetně českých nadějí pro Soči a to bude pro diváky pořádný magnet.

Těch se beztak přes letos chudší zastoupení domácích závodníků sešlo v Mariánských Lázních znovu nad obvyklé poměry evropského poháru a počítali je znovu na tisíce. "Lidé to berou do areálu procházkou, s dětmi nebo pejsky. Díky městskému prostředí to mají kousek. Na horách jsou všichni hlavně kvůli lyžování a ne kvůli tomu, aby se koukali na závody. Sem přijdou kvůli sportu a snowboarding se jim díky tomu přiblíží. Jdeme se sportem za lidmi a nenutíme je, aby chodili oni za námi," usmívá se Schimmer.

Také proto chtějí v Mariánských Lázních udržet podobný formát závodů i v příštích letech.

  • Nejčtenější

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

Minulou rekonstrukci stadionu zfušovali, zjistily Vary a podají trestní oznámení

17. dubna 2024  16:49

Trestní oznámení se rozhodl podat karlovarský magistrát na neznámého pachatele kvůli někdejším...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dřina, ale i pády. Holky se zbláznily do koní, rodiče jim založili spolek

16. dubna 2024  13:38

Od útlého dětství chodila parta děvčat z Jenišova na Karlovarsku do stájí pečovat o koně. Tato...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, patrně je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31

Soukromý chovatel z Chebska přišel o několik desítek ovcí, nejspíše po útoku smečky vlků. Podle...

Neprodávejte je, apeluje petice za zachování posledních městských lázní

19. dubna 2024  9:18

Zachránit poslední výspu tradičního lázeňství v Karlových Varech. Takový je apel iniciátorů petice...

Mariánské Lázně chtějí vybudovat balneologický park v Pottově údolí

18. dubna 2024  15:23

Pítka s minerální vodou, jezírka určená ke svlažení, potůčky k namáčení nohou či rukou, tůňky...

Depo úzkorozchodné dráhy Kateřina v rezervaci Soos je kulturní památkou

18. dubna 2024  12:31

Už jen několik dnů a technický unikát, úzkorozchodná drážka Kateřina v sousedství přírodní...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...