Kim Collins na Velké ceně města Chebu.

Kim Collins na Velké ceně města Chebu. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Výborné výkony atletů v Chebu

  • 0
V Chebu se opět sešly hvězdy světové atletiky. Se skvostnou kariérou se loučil Kim Collins.

O měsíc později, oproti zvyklostem z minulých let, proběhla atletická Velká cena Chebu. Už po osmatřicáté.

„Důvody byly dva. Jeden, že mi lidé v Chebu „vyčítali“, že by závody taky rádi viděli, ale o prázdninách jsou na dovolených, a druhý byl ten, že o víkendu je v Ostravě Kontinentální pohár, a já chtěl představit divákům některou z hvězd, která bude v Ostravě startovat,“ vysvětloval ředitel mítinku Jacek Přibáň klubovému webu chebských atletů.

Tomu se, jako vždy, podařilo přilákat světové hvězdy a diváci mohli vidět skvělé výkony. Tím hlavním je překonání rekordu mítinku Ludmily Formanové na 600 metrů. Postarala se o něj mistryně Spojených států na 800 metrů, s osobním rekordem 1:55.61, Ajje Wilson, časem 1:26.14. Češka Formanová před lety běžela v Chebu za 1:26.24 minuty. Ostatně mistryně USA Wilson jen potvrdila, že je před Kontinetálním pohárem ve skvělé formě, což potvrzuje její druhé místo na 800 metrů na slavné Weltklasse v Zurichu.

Tisícovku mužů nečekaně ovládl Filip Šnejdr ze Slavie Praha za 2:21.06 před finalistou letošního mistrovství USA na 1500 metrů Drewem Hunterem. Američan běžel za 2:22.23.

Fenomén Kim opět na západě

Po čtyřech letech se v Chebu opět představil mistr světa na 100 metrů z Paříže, nestárnoucí Kim Collins z ostrovů Svatý Krištof a Nevis. Borec, který dokázal na mistrovství světa, jak pod širým nebem, tak v hale, získat sedm medailí se i v Chebu, kde startoval v letech 2013 a 2014 a drží tady rekord mítinku na 60m (6.59!), loučil s atletikou. Nyní vyhrál šedesátku za 6.80. Startoval ještě na 150 metrů, kde podlehl kanadskému sprinteru Brendonu Rodneymu.

Ten v tomto klání potvrdil roli velkého favorita, k čemuž jej předurčovaly osobní rekordy na 100 metrů – 10.18, a 200 metrů 19.98, a bronzová medaile na 4x100 metrů z olympiády v Riu. V Chebu vyhrál i běh na 300 metrů.

Skvělé výkony světových hvězd

Třístovku překážek ovládl jamajský mistr na 400 metrů překážek Annsert Whyte, jenž navíc výrazně překonal rekord mítinku 36.24. White letos suverénně doběhl v čase 34.76. Konkurovat mu měl mad‘arský mistr Tibor Koroknai, jenž nakonec doběhl druhý za 35.94, a semifinalista mistrovství Evropy v Berlíně - Slovák Martin Kučera. Te zaběhl 36.05 a byl třetí.

Ajje Wilson a Drew Hunter se následně přesunuli do Ostravy a Cheb si vybrali za poslední test před Kontinentálním pohárem.

České hvězdy tentokrát chyběly

Tradiční české hvězdy tentokrát v Chebu nestartovaly. Pavel Maslák měl běžet třístovku a Zuzana Hejnová třístovku překážek. Bohužel dala přednost závodu v Kutné Hoře. Na to konto pořadatelé pozměnili program mítinku. „Kvůli závodu v Kutné Hoře jsme zrušili běh na 300 metrů překážek žen a na místo toho se běželo před zaplněnou tribunou 100 metrů překážek,“ vysvětluje Jacek Přibáň.

Na startu byli opět místní chebští atleti. Předžáci diváky navnadili na velké hvězdy v bězích na 60 metrů a také dorostenečtí bronzoví medailisté z mistrovství republiky.