Fronta na banány? Ne, lidé v Jihlavě se registrovali u nového zubaře

  11:22
Situace s chybějícími zubaři v Jihlavě a na celé Vysočině začíná být skutečně žalostná. Z marné snahy sehnat stomatologa jsou mnozí pacienti zoufalí. Zažívají kvůli tomu až ponižující okamžiky. Jako třeba při čekání v desítky metrů dlouhé frontě, když se jeden z jihlavských zubařů rozhodl registrovat nové pacienty.

Nedostatek zubařů v Jihlavě nutí pacienty k ponižujícím krokům. Museli si třeba tento týden vystát tuto frontu u nové zubařské ordinace. I tam už ale registrace hned druhý den pozastavili. | foto: Tereza Kartáková

Sehnat na Vysočině, nebo přímo v krajském městě stomatologa, který přibírá nové pacienty a zároveň má uzavřené smlouvy se zdravotními pojišťovnami, je téměř nadlidský úkol.

Zatímco za minulého režimu se stávaly fronty na banány, nyní se čeká na registraci u zubaře. Situace na Vysočině je v tomto směru tristní.

„Bohužel se bude i nadále zhoršovat, protože velká část lékařů je důchodového věku. Jen málokterý za sebe najde náhradu. Mladí kolegové registrují podstatně méně pacientů, než měl původní lékař. Spousta pacientů pak zůstane bez lékaře,“ potvrdila stomatoložka Jana Zedníčková, šéfka oblastní stomatologické komory na Jihlavsku.

To, že situace některých pacientů je opravdu velmi obtížná, dokládá i předlouhá fronta lidí. Ta se v pondělí táhla před ordinací nového zubaře v Brtnické ulici v Jihlavě. To odpoledne totiž registroval nové pacienty. Lidé tam ve frontě trpělivě stáli, než na ně přišla řada. Druhý den už na dveřích stomatologa visela cedule, že registraci nových pacientů pozastavil.

Co všechno jsou dnes nuceni pacienti podstupovat při hledání stomatologa, ukazují neblahé zkušenosti sedmdesátiletých manželů z Jihlavy, kteří MF DNES popsali svoje útrapy.

Muž je invalida. Nejenže je nevidomý, navíc ujde s pomocí francouzských holí maximálně pár metrů. Manželka o něj pečuje. Zubaře marně shánějí od prosince, kdy odešla jejich lékařka do penze. Nechat se ošetřit u stomatologa, který nemá uzavřené smlouvy s pojišťovnami, za hotové peníze, by bylo nad jejich finanční možnosti.

Pojišťovny mají zákonnou povinnost zajišťovat dostupnost péče. Právě ony by měly pacientům najít konkrétního lékaře. A na pobočku zdravotní pojišťovny vedly i kroky zmíněné penzistky. Oba senioři jsou klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Tam jim nejprve dali seznam zubařů, aby si našli nového. Marně je obvolávali, všichni je odmítli. A tak se znovu obrátili na pojišťovnu s dotazem, co mají dělat dál. Odpovědí bylo, aby si obstarali potvrzení od některého z oslovených zubařů, že je nevezme kvůli plnému stavu.

„To mi dali hrozný úkol. Ponižující. Asi ve třech ordinacích mi to odmítli dát, že to není jejich povinnost. A co si vůbec dovoluji je rušit při práci. Připadala jsem si hrozně, že se musím takto doprošovat. Nakonec mi to v jedné spojené ordinaci dvě lékařky potvrdily,“ popsala žena.

Na pojišťovně je třeba být neúprosný, radí poslanec Kaňkovský

Jenže ani toto obcházení lékařů kvůli potvrzení zatím nevedlo k žádnému výsledku. „Na VZP mi pak za to potvrzení dali kontakty na dva zubaře v Jihlavě, kteří prý přijímají. Dopadlo to tak, že ten jeden už zase nepřijímá. Ten druhý zase není vůbec k sehnání,“ podivila se žena.

Už neví, jak má dál postupovat, cítí se bezradná. „Za tu dobu mě bolel zub jen jednou. Našla se zubařka, která se nade mnou slitovala a ulevila mi od bolesti. Ale měla plný stav, nezaregistrovala nás k sobě,“ vypráví žena.

Jak tedy dál postupovat? Odborníci se shodují na tom, že je třeba znovu oslovit zdravotní pojišťovnu. „Pojišťovny toto bohužel někdy obcházejí tím, že dají pacientovi seznam všech lékařů, aby si je obvolal sám. Doporučuji znovu oslovit pojišťovnu a vyžádat si konkrétního lékaře, který pacienta zaregistruje,“ říká stomatoložka Jana Zedníčková.

To samé radí i poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). „Je třeba neústupně požadovat konkrétní termín ošetření u konkrétního stomatologa v dostupném místě pro daného pacienta,“ říká.

Právě na Kaňkovského se v posledních letech stále častěji obracejí kvůli nedostatku zubařů někteří občané, ale i starostové. „Je to opravdu velký problém. Jednal jsem o něm s ministerstvem, se zástupci zdravotních pojišťoven i s prezidentem stomatologické komory. Bohužel rychlé řešení prohlubujících se potíží není,“ míní poslanec.

Primární péči musí pojištěnec mít do 35 kilometrů a 35 minut

Podle VZP vláda svým nařízením stanovila, že každý pojištěnec musí mít primární péči, kam patří i stomatologové, dostupnou v dojezdové vzdálenosti do 35 minut osobním vozem. „Tedy ne nezbytně v každé obci či městě, ale vždy v okruhu asi 35 kilometrů. To je obecně závazné nařízení vlády, nikoliv stanovisko VZP,“ uvedl mluvčí pojišťovny Vlastimil Sršeň.

Podle něj pojišťovna zajišťuje všem svým klientům na celém území Česka dostupnost péče plně v souladu s tím, jak jí to ukládá platná legislativa. Podle Sršně jsou na Vysočině zubní ordinace, které registrují nové pacienty, a to i v Jihlavě. Celkově v kraji jich ale není víc než čtyři.

Podle ministerstva zdravotnictví by měly být pojišťovny aktivnější. „Ministerstvo opakovaně pojišťovny vyzvalo k tomu, aby při plánování smluvní sítě i při jednání o úhradách zohledňovaly především kvalitu a rovnoměrnou dostupnost péče po celém území. Pojišťovny mohou nabízet lékařům v určitých lokalitách, kde je dostupnost péče nedostatečná, například finanční zvýhodnění,“ říká mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

„Domníváme se také, že by měly pojišťovny lékaře kontaktovat již v průběhu specializačního vzdělávání. A domlouvat se s nimi na tom, kde je a kde není třeba zvýšit počet poskytovatelů. Také by jim měly aktivně pomáhat například i s administrativou spojenou s otevíráním nových ordinací,“ dodala mluvčí Štěpanyová.

A upozorňuje na nový formulář na webu ministerstva zdravotnictví, který by měl pacientům pomoci kontaktovat zdravotní pojišťovnu a najít vhodného lékaře.

Zlepšit dostupnost stomatologické péče má i dotační program na podporu zubařů v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb.

„Stomatologové ve vytipovaných oblastech mohou požádat o dotaci na provoz ordinace v celkové výši 1,2 milionu korun. Na Vysočině bylo uděleno šest dotací z celkových čtyřiadvaceti,“ dodala mluvčí.

Podle VZP i zubařů se povedla průlomová dohoda

Dostupnější péči pro pacienty by od příštího roku podle ministerstva zdravotnictví měla přinést nová úhradová vyhláška, na níž se nedávno dohodli stomatologové, zástupci pojišťoven a ministerstvo.

„Dohodu ve stomatologii považuji za průlomovou, řešící sílící problém se zajištěním této péče pro naše pojištěnce,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Stomatologové se dohodli s pojišťovnami na tom, že budou systematickou péči o registrované pacienty lépe hradit. „Změny v úhradách ve stomatologii jsou hodně orientované na zvýšení její dostupnosti pro pacienty. V některých místech se pojišťovny setkávají s dotazy pacientů, že nemohou najít zubaře, který by ordinoval na pojišťovnu. Nově uzavřená dohoda tento problém pomůže vyřešit,“ míní prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Podle ministerstva pojišťovny navázaly úhradu na registrujícího stomatologa a navýšily základní výkony, které jsou používány ve stomatologické péči. Také, pokud bude pojištěnec potřebovat akutní péči, může mu ji poskytnout i lékař, který není jeho registrujícím stomatologem. Dohoda totiž počítá i s navýšením hodnoty výkonu extrakce zubu u neregistrujících lékařů.

Zlepšit by se měla i péče o děti. Nové úhrady mají motivovat zubaře k péči o dětské pacienty, lidi s poruchou autistického spektra či jinou psychiatrickou diagnózou, které zohledňují zvýšenou časovou náročnost. Dohoda přináší navýšení ceny. A také několik nových výkonů u dětské stomatologické péče, jako například zklidnění dítěte při ambulantním stomatologickém ošetření.

„Považuji to za revoluční změnu, která nás posouvá mezi vyspělé země. Díky této úhradě budeme moci provést řadu ošetření u obtížně spolupracujících dětí přímo v ordinacích, bez nutnosti celkové anestezie a hospitalizace,“ uvedl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

  • Nejčtenější

Prodával kolejiště i s domem, obří model nakonec daroval. Přenášel ho jeřáb

22. března 2024

Premium Nezvyklou podívanou zažili nedávno lidé ve žďárské Smetanově ulici. Autojeřáb tam stěhoval...

Moldavský autobus byl napěchovaný alkoholem, celníky upoutal chladicí přívěs

22. března 2024  14:04

Přes 600 litrů nelegálně převáženého alkoholu zajistili celníci z Vysočiny při kontrole moldavského...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlavští policisté vyšetřují znásilnění holčičky, podezřelý muž je ve vazbě

20. března 2024  16:01

Jihlavští kriminalisté se od minulého týdne zabývají případem znásilnění dívenky. Dojít k němu mělo...

Zlínští hokejisté rozdrtili Litoměřice, semifinálovou sérii srovnala i Jihlava

20. března 2024  22:04

Zlínští hokejisté vyhráli ve druhém semifinálovém utkání první ligy v Litoměřicích drtivě 8:1 a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je jaro, Kobylinec na Třebíčsku pokryly květy vzácných modrých konikleců

23. března 2024  12:04

Přílivu návštěvníků nyní čelí přírodní památka Kobylinec u Trnavy na Třebíčsku. Rozkvetly zde...

Říkají mu brodské moře. Rybník Cihlář blízko koupaliště se dočká vylepšení

28. března 2024  8:49

Několik rybníků, které mohou lidé využít pro koupání, je v okolí Havlíčkova Brodu. Vymyká se mezi...

Západní stranou náměstí v Jihlavě projedou auta, v neděli zde zaparkujete zdarma

27. března 2024  15:18

Masarykovo náměstí v Jihlavě bude od pátku nově průjezdné. Jednosměrná jízda z dolní na horní část...

Nahoře nástupiště VRT, dole regionální vlaky. Jihlavský terminál má mít tři úrovně

27. března 2024  8:53

Příprava vysokorychlostní tratě přes Vysočinu se posunula o další krok kupředu. Vedení Správy...

Vsetín postoupil potřetí za sebou do finále první hokejové ligy

26. března 2024  20:23

Vsetínští hokejisté porazili v pátém utkání semifinále první ligy doma Jihlavu 4:1, stejným poměrem...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...