Diskuze

Vesnické obchody neprosperují a končí, vrací se čas pojízdných prodejen

V Keřkově, místní části Přibyslavi, před dvěma týdny zavřeli kamennou prodejnu. Prodělávala. Lidé jsou nyní odkázáni na prodejnu pojízdnou. Podobné problémy brzy čeká víc míst, a to nejen na Vysočině.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak třeba konečně dojde i voličům socialistů, že zvyšování minimální mzdy přinese jen rušení pracovních míst, včetně poboček obchodů...

Ovšem pokud někdo bydlí na samotě (která možná kdysi byla vesnicí), nemůže očekávat všechny služby po ruce jako ve městě.

0 0
možnosti

V zásadě platí, že vše velké požírá malé. Velké firmy polykají ty menší, malé prodejny likvidují řetězce a to platí od potravin, přes textil, elektroniku, lékárny, banky, pohřebáky...zkrátka urvi co můžeš a tak budou zanikat i malé vesničky nebo se promění na letní sídla s pořádnými ploty a zdmi symbolizujícími vývojový trend.

0 0
možnosti
Foto

U nás měla Jednota na začátku konkurenci. Rodina si otevřela hned vedle koloniál. Za rok paní odešla od manžela, samá práce a žádné peníze, prodává v obci 20 km vzdálené v Jednotě. Za rok to zavřel i manžel, kterému vypomáhala dcera.

O něco větší Jednota má stále nejméně pět, ale občas i 7 zaměstnankyň, jak ty na sebe těmi třemi přepravkami rohlíků a pár kilo salámů, které prodají za den, vydělají, je mi záhadou.

Třetí obchod má mladá vietnamská rodina s dítětem, zřejmě vzadu i bydlí, mají otevřeno od šera do noci, i v neděli. V minikrámku mají vždy studené nápoje, čerstvou zeleninu, knedlík, čerstvé a křupavé rohlíky (ty Jednota nemá) a jeden druh dobrého chleba. Brambory zřejmě pochází od místního zemědělce, lidé je tam kupují rádi.

Kdyby však museli i Vietnamci platit minimální mzdu, nemohou přežít. Už jenom jedna koruna přirážky na krabici mléka hodně lidí odradí. Když mám ale jet 12 km do Tesca, abch koupil knedlík za 12,90 Kč, tak se těch pár kroků k Vietnamcům projdu a zaplatím za stejný knedlík 15 Kč. Prodají- li těch knedlíků za den 10, vydělali neuvěřitelných 20 Kč!

2 0
možnosti

Když se to spojí s pračkou špinavých peněz tak to prosperuje.Šikovný rákosník si s tím umí poradit.

0 0
možnosti

Tyhle malé vesničky s několika babičkami jsou bohužel v dnešní době už neštěstí. Pořád se mluví pomalu jako o katastrofě, když se nějaká obce vylidňuje, a nedejbože by měla zaniknout, ale komu by tyto vesnice chyběly? Ušetřilo by se na spoustě dotací, které dostávají - doprava, nyní už i obchody? Ať tam žijí jen ti, co prostě mají možnost a chtějí si za čímkoliv dojet autem. Kdo chce obslužnost dopravou, obchody, lékař či školy, holt bude muset zůstat ve městech. Někdo si vymyslí, že bude bydlet ve Lhotě pro padesát lidí, ale chce autobus, školu, dotovat obchod...

4 1
možnosti

B39e38n 37P54a38v97k10a

13. 5. 2016 16:55

Ono je to ještě horší, protože plno těchto zadnic je zadluženo díky tomu, že starosta kydač hnoje neuměl počítat a jak lidé začnou utíkat, tak zbankrotují. Takže žádná údržba komunikací, žádné veřejné osvětlení, atd. Prostě masakr.

2 1
možnosti

U nás máme dva Coopy, moc lidí do nich nechodí. Pak jednoho soukromníka, NE vietnamce, a ten si nemůže stěžovat. A já se nedivím. Když chci v sobotu pečivo, tak v coopu musím mít objednané anebo přijít v 7 ráno. U soukromníka ho má ještě i v 10. A cenově je levnější než 15km vzdálené Super Hyper krámy.

2 0
možnosti

Tohle určitě nebude představovat problém pro mladší lidi s autem, kteří si po cestě z práce nakoupí jinde. Nicméně důchodci, navíc v pokročilejším věku a se zdravotním problémem a bez auta, kteří navíc žijí sami, tak právě pro ně to bude představovat dosti velký problém. Ale taková je doba, každý se stará pouze sám o sebe a na staré a nemocné se v tomto státě poněkud z vysoka. Samozřejmě nikdo nemůže nikomu nařídit, aby dále ze svého dotoval prodělečný krám, takže chápu i druhou stranu, ale tohle by měla řešit především obec.

3 0
možnosti

A nebo by se lidé prostě mohli přestahovat do města, když jim život na vsi nevyhovuje. Každý se může odstěhovat kam chce.

1 7
možnosti

J20a90n 89D52l65o18u90h25ý

13. 5. 2016 14:29

Až se zavede EET, tak skončí zbytek... :-/

0 0
možnosti

Ve vedlejší vsi jsou dva Coopy a před časem Vietnamci otevřeli třetí prodejnu, samoobsluhu, vetší a lépe vybavenou i zásobenou než Coop. Prodejní dobu mají od rána dlouho do večera i o víkendech a svátcích. Jsou i příjemní, takže zákazníci se postupně stěhují k nim. Jsem zvědav, kdy odtud Coop vysmáhne. Jeví se mi to, že to bude nějaká vietnamská síť a majitelé mají více obchodů a zkušenosti, jsou schopní a osobně si myslím, že se budou nenápadně rozrůstat, až postupně ovládnou trh na vesnicích a celý slavný Coop zanikne nebo si jej časem koupí. Jsou pracovití a schopní a vždy najdou způsob jak přežívat a fungovat. Osobně si myslím, že v tom našem krámu jedou poctivě, vše jde přes PC, možnost platby i kartou, stejně jako kdekoliv v marketu.

8 0
možnosti

J79a13n 95N64o64v75á26k

13. 5. 2016 14:21

Je otázkou jaké platí tito pracovití občané odvody a z jaké části to dotují z jiné činnosti (perou prachy).

0 1
možnosti
Foto

J61a88n 97Ž15i68ž83k73a

13. 5. 2016 13:11

Problem je v tom, ze vsichni musi jet do nakupaku, protoze je to tam o stovku levnejsi, ale nedojde jim ze tu stovku utrati za benzin.

1 1
možnosti

Já jezdím do nákupáku, protože tam mají zboží co chci,v sámošce u nás není chleba co chci, není tam pivo co chci, není tam jogurt co chci, není tam zelenina co chci, není tam maso co chci.

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Prodával kolejiště i s domem, obří model nakonec daroval. Přenášel ho jeřáb

22. března 2024

Premium Nezvyklou podívanou zažili nedávno lidé ve žďárské Smetanově ulici. Autojeřáb tam stěhoval...

Moldavský autobus byl napěchovaný alkoholem, celníky upoutal chladicí přívěs

22. března 2024  14:04

Přes 600 litrů nelegálně převáženého alkoholu zajistili celníci z Vysočiny při kontrole moldavského...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je jaro, Kobylinec na Třebíčsku pokryly květy vzácných modrých konikleců

23. března 2024  12:04

Přílivu návštěvníků nyní čelí přírodní památka Kobylinec u Trnavy na Třebíčsku. Rozkvetly zde...

ŘSD začne bourat sporný most přes D1. Přinese to uzavírku i protest místních

21. března 2024  8:51

Kvůli demolici nadjezdu se o předposledním březnovém víkendu uzavře na Vysočině dálnice D1. Od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Litoměřice vrátily Zlínu debakl, vedení v sérii se po výhře v Jihlavě ujal i Vsetín

23. března 2024  20:38

Hokejisté Vsetína vyhráli ve třetím utkání semifinále play off první ligy v Pelhřimově nad domácí...

Velikonoce zvou na řadu akcí. V Telči budou místo chlapců koledovat dívky

28. března 2024  16:14

Velikonoční svátky, které se pojí i s pětidenními školními prázdninami, se dají strávit mnoha...

K úpravě sídliště ve Velkém Meziříčí si řeknou své i jeho obyvatelé

28. března 2024  12:02

Do revitalizace sídliště Bezděkov se chce pustit velkomeziříčská radnice. Oblast s vícepatrovými...

Říkají mu brodské moře. Rybník Cihlář blízko koupaliště se dočká vylepšení

28. března 2024  8:49

Několik rybníků, které mohou lidé využít pro koupání, je v okolí Havlíčkova Brodu. Vymyká se mezi...

Západní stranou náměstí v Jihlavě projedou auta, v neděli zde zaparkujete zdarma

27. března 2024  15:18

Masarykovo náměstí v Jihlavě bude od pátku nově průjezdné. Jednosměrná jízda z dolní na horní část...