Rozestavěný pavilon pro žirafy v roce 2012.

Rozestavěný pavilon pro žirafy v roce 2012. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Po stěhování národů chce zoo vítat 300 tisíc návštěvníků ročně

  • 0
Jihlavská zoo teď návštěvníky přivítá spíš jako velké staveniště. Na dosud volné ploše zahrady rostou současně vedle sebe nové velké pavilony. Po jejich dokončení nastane historicky největší přesun zvířat napříč zahradou.

Takový rozvoj, jaký zažívá jihlavská zoo nyní, ji nepotkal nikdy dříve. Zachvátil ji stavební boom, díky více než stomilionovému projektu Zoo pěti kontinentů.

Většina návštěvníků, kteří přichází novým vchodem, v současnosti prochází kolem hned tří rozestavěných pavilonů. Staví se výběh s ubytováním pro nový magnet zoo – žirafy Rothschildovy. Hned vedle se rýsuje hrubá stavba australské farmy a dělníci už obsadili i místo, kde vzniká nová expozice pro primáty. To je ale teprve začátek, který doprovodí dosud největší stěhování zvířat v dějinách zahrady. To přijde už příští rok.

Ale zpět do současnosti. Hrubá stavba žirafince je už z větší části hotová, aktuálně řemeslníci stavbu zakrývají střechou. "Pracuje se i na výběhu a jeho ohrazení kamennými zídkami. Výběh pro žirafy by měl být hotový letos v listopadu," uvedla ředitelka zoo Eliška Kubíková.

Součástí expozice žiraf bude také stáj pro africké kopytníky. Ta se buduje současně, s žirafincem je totiž propojená a bude s ním mít společný sklad pro krmiva. Žirafy, jako asi jeden z největších taháků, se v Jihlavě objeví už na jaře příštího roku.

Nedaleko se začíná budovat expozice pro primáty. Z druhé strany této expozice pak bude nový výběh pro hyeny, rovněž africká zvířata. I ten je již rozestavěný. "S jeho dokončením se počítá v létě příštího roku," dodala šéfka zoo. Stejně jako expozice australské farmy, která stojí hned vedle.

Pak v zoo nastane akce "kulový blesk", jak stěhování označila Kubíková. "Aby stěhování mohlo začít, musí být hotový australský pavilon, abychom mohli přestěhovat klokany. Jejich starý výběh se zbourá i s vedlejší expozicí papoušků. Na jejich místě vyroste voliéra pro gibony," řekla Kubíková.

Pak se přestěhují do nového pavilonu opice a demolice čeká jejich starý domov naproti medvědinci, kde jsou pod jednou střechou i s plazy. Ti bourání přečkají v zázemí zoo, než se postaví nová futuristická budova pavilonu plazů. Jeho stavba má začít příští rok.

Rozvoj zoo si pochvaluje i její bývalý dlouholetý ředitel Vladislav Jiroušek. Jen právě umístění nového pavilonu plazů se mu nelíbí. "Je to podle mě nešťastné, ale teď už nevratné rozhodnutí. Prostor v tomto místě chtělo naopak odlehčit, z jedné strany je medvědinec, ze druhé restaurace z další tapíři, je to nejhorší, příliš stěsnaný bod zahrady," řekl Jiroušek

"Tam to chtělo parkovou úpravu nebo vzdušnou voliéru, zoo má další volné plochy, kde pavilon plazů mohl stát," myslí si exředitel zoo.

Ale i on souhlasí, že nové pavilony pomohou být zoo atraktivnější. A dají se tak v dalších letech čekat rekordní návštěvy. "Návštěvnost kolem čtvrtmilionu lidí ročně udržujeme už asi osm let. Počítáme s tím, že pak by se měla vyhoupnout minimálně na 300 tisíc návštěvníků," dodala Eliška Kubíková.