Areál Modety sousedí se zoo v Jihlavě.

Areál Modety sousedí se zoo v Jihlavě. | foto: Jaroslav Paclík, MF DNES

Jihlavská zoo by se ráda rozšířila do areálu Modety, radnice se zdráhá

  • 1
Zoologická zahrada v Jihlavě naráží na nedostatek místa pro případnou další expanzi. Ředitelka zoo Eliška Kubíková proto doporučuje, aby si město ponechalo v záloze současný areál firmy na plavky Modeta Style, která zvažuje, že se přestěhuje do jiných prostor.

"Cena za celý areál by se ale pohybovala kolem 50 milionů korun. A kde pak máte náklady na případnou demolici areálu a výstavbu nových expozic?" namítá na takový návrh náměstek primátora Petr Pospíchal z ČSSD.

Město nicméně dostalo od firmy nabídku na odkoupení části pozemků - pod silnicí, která vede kolem Modety k zoo, a plochu, kterou zahrada může využívat jako stavební dvůr.

"Tam se pohybujeme na částce kolem devíti milionů korun. O případné koupi pozemku bude rozhodovat zastupitelstvo pravděpodobně již v září nebo v říjnu," doplnil Pospíchal.

Firma nedávno požádala město o změnu územního plánu - z výrobní zóny na smíšenou. To by společnosti Modeta Style umožnilo areál prodat nějaké investorské nebo developerské společnosti. Zastupitelé ale zatím změnu neschválili. Argumentem byla právě blízkost zoologické zahrady.

Byty v sousedství by zahradě přinesly problémy

"Mám informace, jak to vypadá u zoologických zahrad jinde. Vždy, když se povoluje bydlení v blízkosti zoo, nese to s sebou i nějaké významné komplikace. Je mi jasné, že Modetu nelze blokovat do budoucna, ale nevím, jaké konkrétní plány s areálem má," argumentoval zastupitel za ODS Přemysl Novák.

Novák namítá, že pokud by u zoo vznikla bytová zástavba, mohlo by to zahradě v budoucnu přinést komplikace.

"Jestliže nyní proběhne změna územního plánu, může to zabrzdit budoucí rozvoj zoo v horizontu třeba dvaceti třiceti let," poznamenal také komunista Pavel Šlechtický. Náměstek primátora František Zelníček z ČSSD naopak namítá, že nechávat v územním plánu areál jako průmyslovou oblast, také není správné řešení.

Pro zoo je otázka budoucího využití areálu důležitá. "Není mi jedno, co s objektem Modety Style bude. Pro zoo by bylo nejlepší, aby ty objekty i všechny pozemky patřily městu. Město by pak mohlo rozhodovat o tom, co tam bude. A pokud dojde k prodeji areálu jinému zájemci, pak máme zájem alespoň o pozemky, bez kterých nemůžeme existovat - o příjezdovou cestu, parkoviště pro naše vozidla a plochy na zázemí, takzvaný stavební dvůr," vyjmenovala ředitelka zoo Eliška Kubíková.