Kaloni, lvíčci, lemuři, outloni. Zavřená jihlavská zoo se plní mláďaty

  • 0
Již přes měsíc je kvůli pandemii koronaviru uzavřena jihlavská zoologická zahrada. Fakt, že do zahrady nemohou návštěvníci, ale neznamená, že se život v zahradě zastavil. Důkazem je řada mláďat, která se tam po uzavření narodila.

K čerstvým přírůstkům patří například pětice malých kaloňů, dvojčata lvíčků zlatých, což je druh drápkatých opiček. Živo je i v africké vesničce Matongo, kde během března přišla na svět trojice lemurů kata. A radost mají chovatelé mimo jiné i z paterčat ježků ušatých.

Mláďaty v uzavřené zahradě jsou i dvojčata outloňů malých. Ta přišla na svět 28. března.

„Narodili se zkušené samici, která v loňském i předloňském roce porodila vždy po dvou mláďatech a všechna i zdárně odchovala. Takže držte palce, aby i tento její třetí odchov byl úspěšný,“ vyzval mluvčí zoologické zahrady Martin Maláč.

Outloni patří mezi ohrožené druhy poloopic. Díky svým velkým očím jsou roztomilost sama, a proto jsou velice často odchytáváni a prodáváni na tržnicích v jihovýchodní Asii jako domácí mazlíčci. Tito outloni po čase hynou, protože mají vytrhané zuby a jsou dlouhodobě stresovaní.

Jihlavská zoo podporuje českou organizaci v Indonésii, která se snaží o osvětu mezi místními obyvateli i přímou ochranu outloňů. Snaží se i o rekonvalescenci a případný návrat upytlačených a zabavených zvířat zpět do přírody.

Nesnášenlivý houser umí pořádně prohnat i člověka

Také tři malá housata hus kuřích se momentálně batolí ve výběhu poblíž výběhu tapírů. Zoo se podařilo sestavit nový chovný pár těchto australských ptáků. Samice přišla na svět v roce 2013 v Praze a o rok později již byla umístěna do Jihlavy. Samec pochází z Francie a jihlavská zoo jej přivezla v roce 2019 z ostravské zoologické zahrady.

„Teprve se čtvrtým houserem se naší huse znovu podařilo úspěšně vyvést housata,“ upozornil Martin Maláč.

Husy kuří jsou k poznání ve výběhu na první pohled. Jsou totiž velmi teritoriální a od svého výběhu usilovně odhánějí každého, kdo se tam na chvilku zastaví.

„Houser si troufne na kohokoli. Jsou velmi nesnášenliví. Troufnou si na klokana, pelikána, i člověka umí pěkně prohnat,“ říká mluvčí zoo.

Klause stihli přivézt ze Skotska na poslední chvíli

Dalším přírůstkem je samec vzácných prasat visajánských jménem Klaus. Zoolog Richard Viduna jej stihl přivézt na samé hranici karanténních opatření, a to třináctého března ze Skotska. Získat zvíře odtamtud nebylo vůbec jednoduché. Převoz komplikovala nejenom různá byrokracie, ale navíc už také nastupující opatření proti šíření koronaviru.

Mladého chovného samce nelze ve výběhu přehlédnout. Díky své chocholce na hlavě vypadá tak trochu jako pankáč. Skupina prasat visajánských momentálně čítá jednoho kance a dvě samice.

Do zoologické zahrady se podívají návštěvníci osobně nejdříve na konci května. Podle vládního harmonogramu uvolňování opatření proti šíření koronaviru by venkovní části zoologických zahrad mohly být znovu přístupné od 25. května a jejich pavilony od osmého června.

Zahrada je kompletně uzavřená od 16. března. Od té doby se musí její pracovníci vypořádat s milionovými ztrátami ze vstupného a z pronájmu. Návštěvníci mohou pomoci například nákupem v e-shopu, pořízením virtuální vstupenky či symbolickou adopcí zvířete.