Mláďata komby ušaté okouzlují návštěvníky jihlavské zoo

  • 0
V Jihlavské zoo se narodily komby ušaté. Jsou to maličká a roztomilá zvířátka, takže u návštěvníků okamžitě vzbuzují vlnu pozitivních emocí. Narodila se 3. března. „Zatím ani neznáme jejich pohlaví,“ říká mluvčí zahrady Martin Maláč.

Jihlavská zoologická zahrada chová tyto drobné noční primáty od roku 2013 v pavilonu Africká savana.

„Začínali jsme s chovem dvou ročních samců, ale dlouho jsme je nemohli dopárovat. Nakonec se to podařilo v roce 2016, kdy jsme přivezli dvě samičky až z moskevské zoologické zahrady,“ vzpomíná.

Chovatelé vytvořili dvě chovné skupiny a od té doby se zvířata pravidelně rozmnožují. První mláďata přišla na svět už v roce 2017.

„Od té doby se zde narodilo již osm mláďat a všechna jsou zatím u nás. Žijí totiž ve velkých rodinách, kde panuje přísná hierarchie,“ vysvětluje mluvčí.

Mláďata se rodí dvakrát do roka, většinou na konci zimy a pak na podzim. „Stará se o ně především samička. Ze začátku je nosí v tlamičce, poté i na břiše. Kojí je přibližně dva až tři měsíce,“ připomíná.

Pro tyto primáty jsou typické výrazné oči, velké uši a dlouhý ocásek. Komby jsou výborní skokani díky silným zadním končetinám.

Nejraději mají zralé sladké ovoce, ale i různé druhy hmyzu. V zajetí se mohou dožít až dvaceti let.