Marie Šmídová byla tichá a nenápadná důchodkyně. Na podzim tomu bude deset let,...

Marie Šmídová byla tichá a nenápadná důchodkyně. Na podzim tomu bude deset let, kdy se po ní země slehla. Od listopadu 2006 jí hledají marně. | foto: Policie ČR

KRIMIPOMNÍČKY: Nenašli ji psi ani potápěči. Stařenku hledají deset let

  • 8
Byla to tichá, hodná a nenápadná paní. Tak vzpomínají sousedé z Kamenice nad Lipou na Marii Šmídovou, která by letos v únoru oslavila osmdesátiny. Jenže žádná oslava se konat nemohla. Penzistka před deseti lety záhadně zmizela. Kriminalisté dodnes nezjistili, proč se ztratila a kde se nachází.

„Je to dosud neobjasněný případ. Do současné doby nebylo nalezeno její tělo. Případ byl kvalifikován pro podezření ze spáchání zločinu zbavení osobní svobody,“ uvedl Milan Bajcura, mluvčí Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje.

Nejčtenější krimipomníčky

Žena zmizela v listopadu roku 2006, když jí bylo sedmdesát. Následovalo několik policejních akcí v­ místě bydliště za pomoci termovize i další techniky. Zpráva o zmizení se objevila v médiích.

„Sousedé ji viděli naposledy v pondělí 13. listopadu 2006 kolem desáté hodiny na zahradě. Žena má drobnější postavu, měří do 160 centimetrů. Má rovné prošedivělé vlasy s pěšinkou uprostřed. Oči má šedomodré a trpí šedým zákalem. Na­ pravém spánku má jizvu po operaci,“ zveřejnila tehdy policie.

Marii Šmídovou hledali v místě bydliště i v nemocnicích. Existovalo též podezření, že žena byla ve špatném zdravotním stavu po operaci hlavy.

Podle sousedů se ale chovala normálně, a to i krátce před zmizením. I podle zjištění policie byla stále soběstačná bez většího zdravotního handicapu. Žila docela aktivním životem odpovídajícímu jejímu věku. Neměla pohybové problémy, sousedé ji potkávali na procházkách.

Do pátrací akce se zapojili psovodi, potápěči, pomáhali i hasiči. Všechno marné.

„Uvedené akce se v průběhu pátrání opakovaly dle aktuálního získávání informací ze šetření a od veřejnosti,“ doplnil Milan Bajcura.

Když se o případu dozvěděli, přestali majitelé do domku jezdit

Případu se dodnes věnují jak kriminalisté, tak policisté z obvodního oddělení v Kamenici nad Lipou. Vyšetřovatelé mají k dispozici DNA pohřešované ženy. Když se v rámci Evropské unie najde mrtvé tělo neznámé totožnosti, tak se vzorky ihned porovnávají.

Jednou z vyšetřovacích verzí je, že byla penzistka zavražděna.

„Znal jsem ji osobně. Potkávali jsme se,“ vzpomíná Ivan Pfaur, starosta Kamenice nad Lipou.

Znal kdysi dokonce i její rodiče. „Ta událost zasáhla celou Kamenici i mě,“ dodal. Pamatuje si, když pátrání začínalo. Byl u toho.

Lidem v okolí přišlo divné, že důchodkyni najednou přestali potkávat. Zjišťovalo se také, jestli neodjela k příbuzným. V lidech ve městě už deset let zůstává pocit zvláštní pochybnosti, když se případ stále nedaří uzavřít.

Sousedům se důchodkyně zdála tak nenápadná, že nechápou, proč by někdo usiloval o její život.

Mezi sousedy se spekuluje, že se později našel mobilní telefon Marie Šmídové. Ani to ale nepomohlo k ­objasnění případu.

Lidé v Kamenici nad Lipou také sledují další osudy domku, kde žena žila sama. Příbuzní pak prý stavbu prodali a noví majitelé ho začali přestavovat. Když ale později zjistili, kdo ho naposledy obýval a­ s ­jakým případem je spojený, tak tam přestali jezdit. „Dnes je domek prázdný,“ uvedl jeden ze sousedů.