Více autobusů městské hromadné dopravy v Třebíči bude zajíždět k nově vybudovanému domu dětí a mládeže i k rozrůstající se továrně Mann+Hummel.

Více autobusů městské hromadné dopravy v Třebíči bude zajíždět k nově vybudovanému domu dětí a mládeže i k rozrůstající se továrně Mann+Hummel. | foto: Hana Jakubcová, MF DNES

MHD v Třebíči se opět mění. Víc spojů pojede k domu dětí a do Nové Vsi

  • 0
Třebíč už opět připravuje změny v systému městské hromadné dopravy. Nově budou autobusy zajíždět k dokončenému Domu dětí a mládeže. A další linky obslouží továrnu Mann+Hummel. Naopak ale červené městské autobusy omezí zajíždění do Pocoucova. První novinky začnou platit už od pondělí.

V Třebíči bude od pondělí 19. ledna zahájen provoz nového Domu dětí a mládeže (DDM) v Borovině. Děti tam bude do zájmových kroužků potřeba nějak dopravovat.

Novinky v jízdním řádu městské dopravy v Třebíči

* Od 19. ledna do 31. května bude jezdit z Karlova náměstí devět přímých spojů k DDM v Borovině a pět zpátky.

* Od 1. června se pak zastávka u DDM začlení do systému linek.

* Od 1. února přibudou dva ranní a dva odpolední spoje MAD mezi firmou Mann+Hummel v Nové Vsi a Třebíčí.

Proto tam začne zajíždět Městská autobusová doprava (MAD). Od pondělka až do konce května to bude 14 spojů denně, z čehož devět z nich pojede z Karlova náměstí ve směru DDM a pět zpátky. Půjde o přímé spojení, zastávka bude uvnitř areálu bývalé borovinské továrny přímo před domem dětí.

„Autobusy budou jezdit v časech, na kterých jsme se dohodli s ředitelkou zařízení pro děti. Od 1. června pak bude zastávka v domu dětí už zahrnuta do běžného kontextu autobusových linek,“ uvedl třebíčský místostarosta Pavel Pacal, který má ve své kompetenci vše okolo městských autobusů.

Náklady na zřízení příležitostných autobusů do konce května jsou 130 tisíc korun, v rozpočtu odboru dopravy třebíčské radnice se s nimi už počítá.

Autobusy přibudou i tisícovce zaměstnanců Mann+Hummel

Další novinkou, kterou bude ještě schvalovat zastupitelstvo, je navýšení počtu spojů MAD mezi Třebíči a továrnou Mann+Hummel v Nové Vsi. Vzhledem k tomu, jak pohodlnou většinu má koalice v zastupitelstvu, se však dá předpokládat, že tento bod při hlasování hladce projde a navíc získá podporu opozice.

Ve společnosti Mann+Hummel pracuje už tisíc zaměstnanců. Jde o jednu z největších firem nejen na Třebíčsku, ale i na Vysočině. Z Třebíče tam dojíždí za prací velké množství lidí.

„Už vloni jsme na přání firmy Mann+Hummel a jejích zaměstnanců začali jednat společně s obcemi Přibyslavice a Nová Ves. Ptali se nás, zda bychom byli schopni vyčlenit nějaké linky MAD, které by zajížděly přímo k továrně tak, aby to bylo pro zaměstnance komfortní při cestě za prací a zpět domů,“ řekl Pacal. Nyní dojde k rozšíření nabídky.

Podle Pacala je kapacita parkoviště před fabrikou naplněná. Přitom provoz se dále rozvíjí, plánují tam stavět další halu, přibudou tak nová a tolik žádaná pracovní místa. Linky MAD z Třebíče do Nové Vsi, které už tam zajíždějí, jsou hodnoceny velmi pozitivně.

Na nové spoje přispěje Třebíč, firma i dvě obce

„Od 1. února budou zavedeny čtyři nové spoje. Náklady s tím spojené jsou pro město Třebíč ve výši 50 tisíc korun. Největší podíl na financování autobusů ale nese firma, něco přidávají také zmíněné obce. Pro jejich obyvatele je to příležitost cestovat do Třebíče a zpět,“ dodal Pacal.

Ze čtyř nových linkových spojů dva pojedou ráno tak, aby nejpozději ve tři čtvrtě na osm byli zaměstnanci v práci. A další dva spoje plánuje tak, aby lidé po šestnácté hodině byli zase zpátky.

„Zároveň dojde k redukci linky číslo 31, která zajížděla do Pocoucova. Ne z toho důvodu, že bychom ji rušili, ale proto, že tam kraj v rámci svých modrých autobusů zavedl od Nového roku své linky,“ doplnil místostarosta Třebíče.