Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prostituce i modlící se Asiaté. Odpočívadla u D1 jsou svět sám pro sebe

  17:51
Na parkovištích u dálnice lze potkat prostitutky, přetažené kamioňáky i zapomenuté děti. A také tam není příliš bezpečno. O svých zážitcích vypráví obsluha jednoho z odpočívadel nedaleko Jihlavy. Nemají nouzi o dramatické, ale i úsměvné momenty, ani o celebrity a známé osobnosti.
Dálnice D1 vypadá v noci jako poklidné místo. Ruch se z ní přesouvá i na...

Dálnice D1 vypadá v noci jako poklidné místo. Ruch se z ní přesouvá i na odpočívadla, která jsou často svědky až bizarních příběhů. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Pozdně odpolední slunce se pomalu chýlilo k západu, ale na dálničním odpočívadle před Velkým Beranovem panoval čilý ruch. Z mikrobusu právě vycházela skupinka mužů s turbany na hlavách a v dětském koutku výskaly děti. Unavený řidič kamionu v pantoflích na nohou popíjel další plechovku s energetickým drinkem a kousek dál si na trávě dělali místo mezi pomačkanými ubrousky pohozenými na zemi dva mladí muži. Rozložili si na zem dečku a začali svou pravidelnou modlitbu.

Život na dálničních odpočívadlech a benzinových pumpách kolem D1 je zkrátka svět sám pro sebe. Je to pestré panoptikum příběhů, osobních dramat i bizarních situací.

Kdyby scenáristé televizních seriálů hledali místo, kde se bude odehrávat další z nich, namísto v ulicích, přístavech a nemocnicích by to mohlo být právě na čerpací stanici u dálnice.

Šla na záchod a rodiče jí odjeli

Plnou mysl momentek ze života na dálničních odpočívadlech mají zaměstnanci benzinových pump. O svých zážitcích vyprávějí, nicméně trvají na své anonymitě - i kvůli obavě z možné ztráty zaměstnání.

Denně se jim zde protočí kolem tisícovky lidí. A příběhy jsou to mnohdy k neuvěření.

„Jednou tady rodiče zapomněli svou desetiletou dceru,“ vypráví obsluha na dálniční benzince u Jihlavy. Uplakaná dívenka v teplácích a tričku běhala večer zmateně po parkovišti a pak přišla k obsluze čerpací stanice s tím, že jí rodiče zřejmě ujeli.

„Posadili jsme ji dovnitř, aby se jí nic nestalo, protože na dálničních odpočívadlech není úplně bezpečno. Naštěstí byla holčina moc šikovná a pamatovala si telefonní číslo rodičů. Když jsme jim zavolali, byli už na cestě zpět k nám. Jen jim to trvalo asi půl hodiny. Nejprve totiž museli najít dálniční sjezd a tam se otočit,“ líčí mladý muž.

Dívence prý tehdy rodiče koupili velkou čokoládu na usmířenou a šťastně odjeli. Celá věc se zřejmě odehrála tak, že si rodiče odešli pro kávu a dívka zůstala v autě. Následně se rozhodla odejít na toaletu, mezitím se však rodiče vrátili, v potemnělém voze si nevšimli, že tam dcera není, a odjeli.

V minulosti prý rodiče na pumpě dokonce zapomněli miminko v přenosné cestovní sedačce.

Prostituce není na první pohled vidět

Dálnice D1, stejně jako pumpy a odpočívadla, je vytížená nonstop. Jezdí se i na Štědrý den. Zastavují tu lidé na Silvestra. Třeba pět minut po půlnoci.

Řidiče a cestující mají po letech za pultem už důkladně zmapované. Podle roční doby vědí, koho budou nejspíš na odpočívadle potkávat.

„V létě logicky jezdí daleko víc lidí na dovolené a je i více turistů. Teď se třeba několik týdnů jezdilo do maďarských lázní. Zanedlouho zase začnou jezdit autobusy na vánoční trhy do Vídně a po Novém roce budou domů cestovat Rusové, protože jim budou začínat pravoslavné Vánoce,“ vypočítává muž pracující na jedné z čerpacích stanic.

Obsluhy pump se shodují, že dálniční odpočívadla jsou nebezpečným místem, kde se krade a kde můžete současně narazit na prostitutky, rozdivočelé hokejové a fotbalové fanoušky i cestující z různých koutů světa.

„Prostituce není na první pohled moc vidět. Na naše odpočívadlo občas chodívá jedna už postarší dáma. Ta se specializuje výhradně na řidiče kamionů. Další prostitutky vozí jejich pasáci auty. Přijedou, vyloží holky, ty oběhnou kamiony, a když nemají žádný kšeft, naloží je do auta a jedou dál,“ popisuje další z mužů od dálnice D1.

Úsměvné, ale těžko publikovatelné jsou historky o cestujících z Turecka, kteří si mnohdy nevědí rady s používáním evropských toalet. „To se tam pak bojíme i vstoupit,“ směje se.

Zdeněk Izer je vtipný i na dálnici

Natrefit na dálničním odpočívadle můžete i na populární herce, sportovce či zpěváky. „Nedávno jsme tady měli Martina Dejdara, často se tu zastavuje Karel Roden, byl tu i Ondřej Vetchý, Jirka Mádl, Vojta Kotek, Jiří Lábus nebo režisér Jiří Strach. Skvělá byla Bára Hrzánová, Simona Stašová a velmi příjemná je Tereza Kostková. Ze zpěváků jsme tu už měli například Lucii Bílou, Martu Jandovou, byl tu i Richard Krajčo a dokonce i Karel Gott, než onemocněl,“ vzpomínají na známé osobnosti, které při své práci za pultem čerpací stanice na dálnici D1 potkali.

„Někdo je namyšlený, odměřený, někdo si povídá a s někým je vyloženě legrace. To je třeba případ Zdeňka Izera,“ usmívá se.

Čas od času zde prožívají dramatické situace. „Za dobu, co tady pracuji, zde zemřeli už dva kamioňáci,“ vypráví další z mužů pracujících na benzince u dálnice D1.

„Jednoho hledali, protože podle GPS stále stál na parkovišti a už třetí den se jim neozýval. Kamion jsem našel, měl zatažené záclonky, na klepání a volání ale nikdo nereagoval. Pak přijeli hasiči, policie a muže tam našli mrtvého,“ vzpomíná.

Tři dny bez spánku

Není výjimkou, že řidičům či dalším pasažérům volají záchranku. „Přijel řidič kamionu - celý bílý, motal se, prostě úplně vyřízený - a chtěl tlakoměr. Ten jsme samozřejmě neměli. Tři dny nespal, pil jenom energetické drinky a tělo to prostě už nezvládlo,“ vypráví.

Jedné ženě z východního Slovenska, která jela autobusem, museli lidé na čerpací stanici volat záchranku, protože měla pocit, že začíná rodit.

Dramatické situace zažívají na dálnici dnes a denně také policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově, kteří bdí nad velkou částí D1 na Vysočině.

Před dvěma lety například zabránili sebevraždě devatenáctiletého mladíka na odpočívadle u Velkého Meziříčí. Spolykal velké množství léků a zapil je alkoholem.

„Zachránili také život cizince, která náhle zkolabovala na odpočívadle na 122. kilometru, až do příjezdu záchranné služby jí prováděli masáž srdce,“ vybírá z případů dálničního oddělení mluvčí krajských policistů Dana Čírtková.

Jednou dokonce doručovali zapomenuté zavazadlo. „Jednalo se o kufr klienta zájezdového autobusu, který si jej vyndal ze zavazadlového prostoru autobusu na parkovišti a zapomněl ho na místě. Nasedl do autobusu a se zájezdem odjel bez zavazadla,“ usmívá se Čírtková.

Zaměstnávají je rovněž vyšetřování krádeží osobních aut i kamionů. A v minulosti už policisté odchytávali ve středových svodidlech dokonce klokana a pštrosa, kteří utekli svým majitelům (přečíst si můžete zde).

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Havlíčkobrodská Jiskra je v problémech a žádá město o mimořádnou dotaci

23. dubna 2024  15:09

Tělovýchovná jednota Jiskra Havlíčkův Brod je ve finančních problémech. Organizaci sdružující na 1...

Sanace svahu uzavře silnici z Brodu do Žďáru, objížďka má až 60 kilometrů

23. dubna 2024  11:24

Na Havlíčkobrodsku začíná ve středu ráno významná uzavírka. Provoz bude přerušen na silnici první...

Uhynulý jeřáb popelavý poslouží osvětě, svá křídla roztáhl v domě přírody

23. dubna 2024  8:44

Pokud člověk nezná místa, kde si na jeřáby popelavé počíhat, má jen velmi málo šancí tyto vzácné a...

Tým historiků sepisuje kompletní dějiny Brodu. Kniha bude mít 850 stran

22. dubna 2024  16:01

V Havlíčkově Brodě se chystá knižní počin, který svým charakterem a rozsahem dosud nemá obdoby. Tým...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...