Trojice obžalovaných se svými advokáty u soudu.

Trojice obžalovaných se svými advokáty u soudu. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Ženu děsili podle obžaloby nábojem i zápalnými lahvemi. Stojí před soudem

  • 1
Kam až mohou vést spory podnikatele s někdejší zaměstnankyní, ukazuje případ, kterým se začal zabývat Okresní soud v ­Jihlavě. Tři muži v čele se Zdeňkem Mackem jsou obžalováni z vydírání a hrozí jim dvou až osmileté vězení.

Vše se podle obžaloby odehrálo v první polovině roku 2014, kdy žena z Jihlavska našla po neshodách s Mackem, pro kterého předtím pracovala, obálku s devítimilimetrovým nábojem. Před jejím domem navíc ležely rozbité zápalné lahve a­ na mobil jí přicházely výhružné esemesky.

Později měla poškozená podle obžaloby „označkovanou“ fasádu domu od více než stovky paintballových kuliček, k čemuž si znovu přečetla i výhrůžnou textovou zprávu.

Motivem k zastrašování ženy bylo, že si po obdržení výpovědi začala u Macka nárokovat nevyplacenou mzdu či kopírovat firemní dokumenty, kde byla uvedena jména klientů. Těm měla sama telefonovat a ­informovat je o tom, že je chce podnikatel okrást.

Jeden z obviněných byl před­ lety odsouzen za vraždu

Za vyhrožováním stáli podle státního zástupce Ivo Nováka tři muži. Kromě Macka ještě Libor Hladký a­ Ondřej Plašil.

Macek se podle spisu v roce 2014 s Hladkým opakovaně setkal. „Přitom o ­něm věděl, že byl v minulosti opakovaně ve výkonu trestu,“ konstatoval Novák.

Hladký byl totiž v roce 1996 odsouzen na 16 let za vraždu, když dvěma ranami do hlavy zastřelil na Jindřichohradecku svého komplice, jemuž poté od těla oddělil ruce a hlavu. Torzo zohaveného trupu následně polil benzinem a zapálil.

Podle obžaloby se Hladký předloni po kontaktu s Mackem spojil s Plašilem a společně potom ženu zastrašovali. Za „práci“ podle informací Jihlavského deníku údajně vyinkasovali 40 tisíc korun.

Poškozená si nyní před soudem nárokuje náhradu škody ve výši více než 360 tisíc korun – převážně za škody na svém domě.

Hladký i­ Plašil se při jednání ženě omluvili a nabídli, že jsou ochotni se na náhradě škody podílet. Soudkyně Tereza Jedličková pak jednání odročila.

,