Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: SXC.hu

Žena pobodala při hádce syna, soud jí vyměřil podmínku

  • 7
Tři roky vězení s čtyřletou podmínkou vyměřil havlíčkobrodský okresní soud pětačtyřicetileté ženě, která letos v březnu při hádce bodla svého syna do břicha kuchyňským nožem. Nízký trest soud zdůvodnil bezúhonností ženy, část viny navíc připsal i napadenému synovi.

Pětačtyřicetiletá žena se svým druhem vzala k sobě do bytu syna s těhotnou přítelkyní. Dosud klidné soužití se však postupně změnilo v hádky a křik. 

Neshody v rodině nakonec vyvrcholily letos v březnu. Žena se pod vlivem alkoholu obořila na synovu přítelkyni, proč neumývá nádobí. Rovněž podnapilý syn Ondřej svou přítelkyni bránil, došlo na křik a strkance.

"Ondra mě povalil na zem, dal mi čtyři facky. Když se proti mně znovu rozešel, vzala jsem z linky nůž a mávala s ním na obranu před sebou. Vůbec jsem nad tím nepřemýšlela, jen jsem se bránila," četla soudkyně Hana Doubková z výpovědi obžalované na policii. Před soudem vypovídat odmítla.

Syna bodla do břicha a velmi vážně ho poranila. "Nebýt rychlého odborného zásahu lékařů, muž by zemřel," přečetla z posudku lékaře Doubková. Muž měl probodnuté břicho, poraněnou slezinu, lékaři mu museli vzít i kus tlustého střeva. "Nelze vyloučit potíže s trávením po zbytek života," dodala dle lékařské zprávy.

Synova přítelkyně byla vulgární a hrubá, tvrdili sousedé

Podle sousedů se jednalo o naprosto bezproblémovou rodinu. Potíže ale začaly, jakmile se k nim nastěhoval právě syn Ondřej s přítelkyní.

Zejména ona byla na sousedy hrubá, vulgární a agresivní. U čtvrtečního výslechu být nemohla, před několika dny nastoupila do výkonu trestu za krádeže. A v podmínce za rvačku a ublížení na zdraví byl i Ondřej.

Státní zástupce navrhoval pro obžalovanou nejnižší možný trest. Její přečin ohodnotil jako výjimečný, se zákonem problémy dosud neměla. I on část viny přiznal jejímu synovi a přítelkyni.

K nejnižšímu možnému trestu se pak přiklonil i soud. Odmítl názor obhájce, který tvrdil, že šlo o nutnou sebeobranu a navrhoval zproštění trestu.

Státní zástupce se po rozsudku vzdal práva na odvolání. Obžalovaná si se svým advokátem nechali lhůtu na rozmyšlenou. Rozsudek tak dosud není pravomocný.