Po opravě za desítky milionů drhnou na přejezdu auta, musí ho přestavět

  • 118
Před dvěma měsíci byla dokončena rekonstrukce železničního přejezdu u Rovného na Žďársku na silnici I/19. A dělníci ho budou muset rozkopat znovu. Dílo za 26 milionů korun se příliš nepovedlo a Správa železnic ho reklamovala. Kvůli zvlnění o vozovku na přejezdu v určitých situacích auta drhnou.

„V době předání stavby Správa železnic zjistila, že zhotovitel nedodržel naprojektované parametry, což způsobilo, že při vyšších rychlostech vozidel přes přejezd dochází v extrémních případech až k dotyku podvozku vozidla s vozovkou,“ reagovala na dotaz MF DNES mluvčí státní organizace Nela Friebová.

Pro Český rozhlas Správa železnic uvedla, že podélný spád odvodňovacího žlabu není shodný se spádem koleje ani s příčným spádem komunikace.

Řidiči na problém upozornili hned poté, co se jim na něm „roztančila“ auta nebo na něm dokonce odřeli podvozek, jak napovídají rýhy v novém asfaltu ve směru na Bystřici.

Z obou stran je nyní přejezd osazen dopravními značkami omezujícími rychlost na 30 kilometrů v hodině a upozorňujícími na nerovnosti na vozovce.

Přejezd řešili i na bystřické radnici, na jejímž území leží. „Takhle šílený přejezd jsem ještě neviděl. Velmi nebezpečný je hlavně pro ty, kteří místo neznají,“ reagoval starosta Karel Pačiska.

„Spojili jsme se s Ředitelstvím silnic a dálnic a Správou železnic. Trvalo, než se před opravou znovu vyřídilo vše potřebné.“ Naopak státní organizace pochválil starosta za to, že přejezd na silnici první třídy je bezpečnější díky závorám.

Znalí řidiči raději přejíždějí do protisměru

Kdo úsekem mezi Novým Městem a Bystřicí jezdí pravidelně, ten už si dává pozor. Spousta řidičů přejezd raději překonává výrazně nižší rychlostí než třicítkou.

„Přejezd měli rychle hotový, ale hned první cesta přes něj, to bylo velké rozčarování,“ řekl MF DNES řidič Pavel, který místem denně projíždí.

„Když je volno, je lepší ve směru na Bystřici přejet do protisměru, tak se dá místo překonat bez problému,“ srovnává.

Řidiči si zkušenosti předávají i ve facebookové skupině Přejezd u Rovného - fanklub záhadného místa. „Humorem k vysněnému cíli - funkční opravě pro možnost přejet místo bez poškození vozu,“ vysvětluje Marek Starý, proč skupinu založil.

„Díky přejezdu v Rovném jsem zjistila, že mé auto umí tancovat lambadu,“ napsala na sociálních sítích Naďa Špačková.

Silnice se od pondělí do čtvrtka znovu uzavře

Stavební firma přejezd opraví v rámci reklamace. „Zhotovitel reklamaci uznal a přislíbil odstranění závady v nejbližším možném termínu. K rekonstrukci dojde od 24. do 27. srpna,“ dodala mluvčí Správy železnic Friebová. „Po skončení stavebních úprav bude přejezd plně funkční,“ ujistila.

Vyřešena tak je i otázka „kdo tu opravu zaplatí“, kterou reportéra MF DNES fotografujícího u přejezdu počastoval jeden z projíždějících řidičů.

Motoristé budou muset kvůli opravě přejezdu v příštím týdnu počítat s úplnou uzavírkou, značená objížďka pro osobní automobily povede přes Křídla, Zvoli a Rodkov, pro nákladní dopravu přes Křídla, Zvoli, Dolní Rožínku, Rožnou a Zlatkov.

Oprava se dotkne i cestujících vlakem. „Výluka bude po celou dobu rekonstrukce,“ potvrdila mluvčí Friebová.

V letošním roce Správa železnic doplní závorami celkem 52 přejezdů, kde byla dosud jen výstražná světla. Do většího zabezpečení tratí investuje ročně kolem jedné miliardy. Ve správě má přes 7 800 železničních přejezdů.

Problémový přejezd na silnici I/19 mezi Novým Městem na Moravě a Bystřicí nad Pernštejnem.

Problémový přejezd na silnici I/19 mezi Novým Městem na Moravě a Bystřicí nad Pernštejnem.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz