Ze skládky suti odlétl tunový betonový blok, dopadl na cyklostezku

  • 28
Jen krůček chyběl k neštěstí ve středu na cyklostezce mezi Jihlavou a Lukami nad Jihlavou. Ze skládky suti, na níž se nad stezkou pracuje, se zřítil tunový betonový blok. Jako zázrakem nikoho nezasáhl, stezku však poničil. Firma slibuje, že nic podobného už se nestane.

Velký betonový blok se uvolnil při vysypávání jednoho z vozů do násypky na rampě. „Po vysypání se velký blok roztočil, přeskákal několikery zábrany a skončil až dole za cyklostezkou,“ potvrdil a popsal událost jednatel společnosti Skládky VHS Jihlava Vladimír Kalný.

Jeho firma provozuje prostory starého lomu na Bradle jako skládku zeminy a stavební suti. Od roku 2007 ho zasypává tisíci tun materiálů (o historii a zasypávání lomu se dočtete zde).

Od horní hrany lomu dolů k cyklostezce je to sešup o zhruba šedesát výškových metrů. Pod lomem nad cyklostezkou je proto nainstalovaných několikero bariér včetně pevné betonové zdi.

Když mohutný blok bariéry přeskákal, obsluha skládky byla v šoku. „Za skoro deset let, co tady děláme, se nic podobného ani náznakem nestalo,“ tvrdí Kalný.

„To je nešťastná událost, která se už nesmí nikdy opakovat. Ze skládky na cyklostezku nesmí ulétnout kamínek, natož tak ohromný kus betonu. Tady nešlo o zdraví, tady šlo vyloženě o život,“ konstatoval starosta nedalekého Velkého Beranova Jan Plevčík. Lom leží v katastru obce a ta je i jeho majitelem.

Díra a praskliny v asfaltu, poškozený plot, poničené stromy

O události, která mohla skončit velkým neštěstím, informovali svědci, kteří pád betonového bloku zahlédli. „Spadl tam velký kus betonu, který dopadem prorazil i asfalt na cyklostezce,“ potvrdila žena, která se ve čtvrtek v podvečer procházela s dětmi po sousedním Malém Beranově.

V pátek dopoledne po cyklostezce pod lomem projížděla na kole starší paní. „Nikdy by mě nenapadlo, že se něco takového stane,“ zděšeně vykládala. „Už když jsem tudy jela dřív, říkala jsem si, že tady asi něco spadlo z lomu.“

O zřícení betonového bloku se dozvěděla i paní Jana, která kousek odtud bydlí. „Kamarádka to vyfotila a posílala úřadům, protože tudy denně jezdí spousty cyklistů, chodíme tudy s dětmi,“ povídala. Podle ní byl betonový blok přibližně metr krát metr velký.

Na místě dopadu betonu byly ještě v pátek patrné stopy. Nad cyklostezkou poničený plot, kudy zřejmě beton proletěl, v asfaltu pod tímto místem díra i prasklina. Stromy za cyklostezkou, kde se blok při pádu patrně zastavil, měly čerstvě sedřenou kůru. Na místě bylo taky několik odštěpků ze šedého betonu a pod zmíněnými stromy vyrytá brázda v hlíně.

Výsypku, odkud blok odlétl, už firma nebude používat

„Ano, betonový blok jsme okamžitě odklidili. Zároveň jsme ihned přijali opatření, aby se nic podobného už v budoucnu nemohlo opakovat,“ řekl jednatel firmy.

Podle starosty Plevčíka firma znovu poučila své zaměstnance a hlavně zavřela horní bránu a zatarasila jí bagrem, aby sem ani omylem nikdo nic nevysypal. „Zavřeli jsme i rampu, odkud se blok zřítil. Už jí nebudeme používat,“ ujistil i Vladimír Kalný.

Beranovský lom má dlouhou historii. Už před staletími z něj brali lidé kámen na opravu vedlejší cesty kolem řeky. Ta zde podél vody vede už od dvanáctého století. Dnes je to hojně využívaná cyklostezka. Lom ale skončil. Firma Skládky VHS Jihlava ho bude ještě několik let zasypávat a nakonec ho osází stromy.

, ,