Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Zdrogovaný šofér se zákazem řízení dal policistovi při kontrole pěstí

  • 7
Při silniční kontrole v Třešti na Jihlavsku dal jeden z řidičů policistovi pěstí. Z násilníka se vyklubal mnohokrát trestaný recidivista, který měl řízení zakázáno a byl pod vlivem drog. Na soudní proces, v němž mu hrozí až pět let vězení, si počká ve vazbě.

Incident se stal v neděli 7. května odpoledne ve chvíli, kdy v Selské ulici zastavili vozidlo Citroen Xsara.

„Při kontrole policisté zjistili, že řidičem je osmatřicetiletý muž z Jihlavska, který řídit vozidla nesmí. Policisté mu sdělili, že bude omezen na osobní svobodě. Když ho chtěli zajistit, muž náhle jednoho z nich fyzicky napadl,“ popsala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Řidič zaútočil pěstmi. Napadenému policistovi se podařilo částečně uhnout, zásah ale i tak schytal. Ihned poté vzal útočník nohy na ramena a dal se na útěk. Daleko se ale nedostal, po pár metrech ho policisté dostihli a zadrželi.

Agresivitu v řidiči mohly probudit drogy. Test na jejich přítomnost v těle byl pozitivní na amfetamin, muž si zřejmě před jízdou dal dávku pervitinu. Podrobit se odběru krve ale odmítl.

„Napadený policista utrpěl při útoku zranění, přivolanou zdravotnickou záchrannou službou byl ošetřen na místě,“ dodala policejní mluvčí.

Z vězení vyšel v září, naposledy souzen byl letos v únoru

Horkokrevný řidič byl v minulosti opakovaně soudně trestán za různorodou trestnou činnost a má za sebou i nepodmíněné tresty odnětí svobody. Z věznice byl propuštěn vloni v září.

„Naposledy byl muž odsouzen letos v únoru za spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Trest zákazu činnosti spočívajícího v zákazu řízení všech motorových vozidel má uložený na dobu pěti let,“ dodala Jana Kroutilová.

Policejní komisař tak zahájil trestní stíhání zadrženého muže. „Byl obviněn ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě a dále dvojnásobného přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, v prvním případě spáchaného tím, že mařil výkon rozhodnutí soudu, a ve druhém zmařil výkon rozhodnutí orgánu veřejné moci v souvislosti s tím, že se snažil utéct policistům,“ vysvětlil vedoucí oddělení obecné kriminality jihlavské policie Radomír Němec.

Za to vše hrozí obviněnému až pětileté vězení. Na zahájení soudního líčení si počká ve vazbě, kam ho na návrh státního zástupce soudce poslal. Případ kriminalisté dále vyšetřují.