Parkoviště v Husově ulici v Havlíčkově Brodě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na vytěsnění pendlerů byly dvě koruny na hodinu málo, parkování zdražilo

  • 4
Před rokem a půl bylo otevřeno patrové parkoviště v havlíčkobrodské Husově ulici. Radnice se chlubila, jak levné stání ve vrchním veřejném patře bude. Za hodinu se platily pouhé dvě koruny. Jenže to už je minulostí, stání podražilo. Úprava cen je předzvěstí velké parkovací revoluce ve městě.

Patrové parkoviště před budovou okresního soudu a policie je rozděleno na dvě části. Na vrchní se vjíždí přes automatickou závoru z Husovy ulice. Je veřejné a placené. Do spodní části je vjezd od bytového domu a mohou sem jen dlouhodobí nájemci krytých parkovacích míst, vesměs lidé, kteří zde bydlí.

Úprava se týká vrchní veřejné části. Radnice před rokem a půl spustila kampaň, která měla na parkoviště nalákat řidiče. Je na okraji centra města a stálo se na něm jen za dvě koruny na hodinu.

Jenže kampaň přinesla mnohem víc, než v co vedení města doufalo. Parkoviště bylo za tuto cenu plné po celý den a najít během dopoledne volné místo byl skoro zázrak.

Odstavit auto na celý den vyšlo na méně než dvacet korun

„Auto zde nechávali lidé, kteří do Brodu přijeli do práce. Celý den je tu stání přišlo na pouhých 18 korun,“ přiblížil místostarosta Libor Honzárek z TOP 09.

Jeho cílem ovšem bylo, aby se na parkovišti přes den vystřídalo co nejvíc aut. Aby lidé vyřídili, co potřebují, a zase odjeli. A aby je nevyužívali takzvaní pendleři - tedy lidé dojíždějící do města za prací z okolních obcí. Během roku a půl se ukázalo, že tento účel parkoviště neplní.

Radnice nyní přistoupila ke změně. Po první dvě hodiny ponechala sazbu za odstavení vozidla stejnou. Od třetí hodiny se ale poplatek navýšil na pětikorunu za hodinu. Pokud zde někdo nechá auto stát po celou provozní dobu parkoviště, tedy od 7 do 16 hodin, zaplatí více než dvojnásobek. Přesná suma vychází na 39 korun.

„Věříme, že při této ceně už si mnoho řidičů rozmyslí, zda tu nechat stát auto celý den, a parkoviště bude fungovat k účelu, ke kterému bylo zbudováno,“ konstatoval Honzárek.

„Ono se to panu místostarostovi hezky řekne. Ale kde mají auto nechat lidé, kteří do Brodu přijedou za prací?“ ptá se brodský řidič Pavel Smetana.

„Za skoro všechna parkoviště v centru se platí, záchytné parkoviště pro dojíždějící tu chybí a nechat stát vůz na kraji města znamená jít pěšky, protože městská doprava nezajíždí všude, a když už, tak také něco stojí,“ dodává.

Vzniknou modré zóny a další placená stání

Bezplatných stání v centru ubývá. Poplatek nyní město zavedlo i na dalším parkovišti, u kulturního domu Ostrov ze strany od mlýna. Dříve se na něm mohlo stát zdarma. Jeho původní vlastník, jímž byl právě kulturní dům, sice kdysi poplatek zavedl, postupem času se ale o plochu přestal starat a od placení upustil. Město, jež se stalo novým majitelem plochy, zavedlo parkovné pět korun za hodinu (o záměru se dočtete zde).

Pro řidiče však bude během letošního roku ještě hůř. Zdražení dlouhodobějšího stání v Husově ulici je předzvěstí dalších velkých změn.

„Možnosti parkování v centru města jsou na hranici únosnosti. Připravujeme proto soubor opatření, která mají takzvanou dopravu v klidu zoptimalizovat,“ tvrdí o nich Libor Honzárek.

V souboru má být přibližně deset podstatných opatření. Týkají se například zpoplatnění parkování v ulicích Štáflova nebo Beckovského či uzavření větších parkovišť v téže ulici mezi bytovkami a na sídlišti V Rámech jen pro rezidenty (více jsme o chystaných změnách psali zde).

„Není to zrovna nejšťastnější způsob, jak situaci řešit,“ domnívá se Hynek Bouchal, ředitel havlíčkobrodského gymnázia, jež stojí ve Štáflově ulici.

Podle radnice není smyslem na parkovném vydělávat, ale zamezit celodennímu stání vozidel lidí, kteří v dané lokalitě nebydlí.

„Chceme docílit toho, aby stání v centru využívali pouze lidé, kteří si přijedou na chvíli něco vyřídit. Ne aby místa na celý den obsadili řidiči, kteří dochází do práce nebo na vyučování,“ zopakoval místostarosta. Podle jeho dřívějšího vyjádření by měly novinky začít platit během jarních měsíců.