Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová průmyslová zóna ve Žďáře se plní, projekt zaujal také Czechinvest

  11:13
Od počátku minulého roku začalo město Žďár nad Sázavou nabízet firmám pozemky v nové průmyslové zóně Jamská II, jež navazuje na už zaplněnou Jamskou I. A zájem podnikatelů, který po zahájení prodeje následoval, podle radnice zatím přetrvává.

Jelikož lokalitu Jamská I (v pozadí) už zaplnily firmy, nabídlo loni město podnikatelům přes 10 hektarů plochy v průmyslové zóně Jamská II (v popředí). Zhruba polovina pozemků je zadána. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Obsazena je aktuálně přibližně polovina z více než desetihektarové plochy, která se nachází na jihovýchodním okraji města.

„Jedná se o levou část průmyslové zóny, stojíme-li zády k zóně Jamská I, tedy o úsek blíže k městu,“ přiblížil žďárský starosta Martin Mrkos s tím, že na tomto území by mělo svá působiště vybudovat přibližně pět až šest firem.

Některým už byly pozemky prodány, s jinými se dojednávají detaily.

Vedení Žďáru má totiž jasně stanoveno, komu lze městské parcely pro podnikání nabídnout. I proto muselo být podle starosty hned několik společností ze zhruba patnácti zájemců nakonec odmítnuto. 

„Průmyslovou zónu zaměřujeme na podnikání a byznys, na malé a střední podniky s vyšší přidanou hodnotou práce. To mimo jiné znamená, že firmy mají vlastní vývoj, výzkum, zaměstnávají kvalifikované pracovníky se střední a vysokou školou, mnohdy ve specializovaných oborech. Je to dobře placená práce a relativně drahé produkty, které ale trh vstřebá, protože má o ně zájem,“ vysvětlil starosta města. Do průmyslové zóny se díky tomuto „sítu“ nedostanou například nejrůznější logistické parky, obchodní jednotky, montovny nebo velkosklady.

Ve finále by v rozvojové lokalitě mělo vzniknout až kolem čtyř stovek nových pracovních míst. Další vzniknou ale i nepřímo v dodavatelských řetězcích.

„Cena pozemku na průmyslové zóně Jamská II činí 1 100 korun bez DPH,“ upřesnil Matěj Papáček, mluvčí žďárské radnice.

Automatizace i vodíkový byznys

Z podniků, které by měly obsadit zmiňovaných zhruba 50 procent desetihektarové plochy, uvádí vedení města například společnost Hennlich, strojírenskou projekci nadnárodního německého koncernu, firmu WSTEC, která se věnuje průmyslové automatizaci a CNC obrábění, nebo žďárskou společnost Vylen, což je výrobce a zpracovatel stejnojmenného pěnového materiálu. Z něj vznikají mimo jiné podlahy, ochrany stěn, nástěnky, produkty pro děti, ale třeba i těsnění, výplně, výztuhy či izolace.

„Jednáme rovněž s další místní firmou Kolibrik.net, která se věnuje vodíkovému byznysu,“ podotkl starosta Mrkos.

Dodal také, že původně měl v průmyslové zóně Jamská II sídlit rovněž opravárenský podnik NTSUP, ten ale dal nakonec zřejmě přednost sousednímu Veselíčku.

„Naproti tomu se nám ale rýsuje zase spolupráce s dalším zájemcem, který spadá do oblasti progresivních technologických firem. Pracuje s inovacemi například v oboru hutnictví či strojírenství,“ nastínil starosta.

Na okraji zóny, ovšem nikoli na pozemcích města, již také stojí jedno z působišť žďárské firmy ICE, která se věnuje především průmyslové automatizaci. Halu má v dlouhodobém pronájmu. Postupně by však tato společnost na Jamské ráda vybudovala moderní, zábavné a otevřené sídlo firmy.

„Dnes jsou pomalu všechny fabriky za zdí s ostnatým drátem, aby tam náhodou nikdo neviděl. My ale chceme firmu více otevřít lidem, představit jim náš obor, motivovat studenty, aby se tímto směrem vydali,“ uvedl před časem výkonný ředitel ICE Tomáš Vránek.

Revitalizace vodní nádrže

Využit by mohl být také blízký rybník Velký Posměch nacházející se přímo v průmyslové zóně. „U haly bychom rádi měli na rybníku loďky, nějaké molo pro relaxaci, kavárnu a interaktivní centrum, kde lidem přiblížíme naši práci,“ přiblížil vize Vránek.

S revitalizací Velkého Posměchu začne město už letos na jaře. V plánu je rekonstrukce hráze a spodní výpusti, úpravy dna, rozšíření zátopů a vybudování bezpečnostního přelivu. Po těchto zásazích by mělo dojít mimo jiné k navýšení retenční schopnosti rybníka, čímž budou zajištěny i podmínky pro péči o zeleň, jež bude v budoucnu průmyslovou zónu doplňovat.

Ostatně její hojná výsadba je i součástí podmínek pro firmy, jež chtějí v oblasti působit. Náklady na revitalizaci vodní nádrže se mají pohybovat do 10 milionů korun, 70 procent této částky však pokryje dotace.

Komise ocenila jasně nastavená pravidla

Projekt žďárské průmyslové zóny Jamská II uspěl nedávno v soutěži Inspirativní region, kterou vyhlašuje agentura CzechInvest. Obsadil 2. místo za vítěznou Jihlavou – ta zabodovala s Mapou pozemků pro investory, aplikací Poplatek z pobytu a s objednávkovou aplikací WebCall. 

Soutěž Inspirativní region je zaměřená na příklady dobré praxe, které jsou spojené s rozvojem městské samosprávy. Letošní ročník cílil na projekty realizované v letech 2019 až 2020, které se týkají podpory podnikatelského prostředí ve městech a obcích v celé České republice. „Odborná komise ocenila, že máme jasně stanovená pravidla pro průmyslovou zónu a firmy. Jednoznačně říkáme, jaké obory chceme, a které naopak ne,“ uvedl žďárský starosta Martin Mrkos. 

„Plusové body“ přinesla městu rovněž provázanost projektu na další agendy úřadu nebo takzvaný profil města pro investory, což je marketingový nástroj, kterým se Žďár snaží oslovovat potenciální investory.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Trénink mozku musí lidi bavit, říká cvičitelka paměti a soustředění

19. dubna 2024  16:06

Základ je, aby to lidi bavilo. Tak vysvětluje pointu netradičního tréninku mozku zvaného jednoduše...

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. dubna 2024  11:05

Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...