Novým starostou Ledče nad Sázavou se na podzim roku 2014 stal Zdeněk Tůma.

Novým starostou Ledče nad Sázavou se na podzim roku 2014 stal Zdeněk Tůma. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zastupitelé se v Ledči sešli kvůli chybě jen na pět minut

  • 0
Pro nezaujatého pozorovatele mohlo mít tohle jednání ledečských zastupitelů úsměvný nádech. Jeho aktéři ale zažívali určitě pocity zcela jiné. Na jedné straně tak trochu ostuda, na straně druhé důvod pořádně si na vládnoucí garnituře smlsnout.

Tento týden se v Ledči nad Sázavou mělo konat pravidelné jednání zastupitelstva. Na jednání se všichni sešli, i veřejnost slušně jednací sál zaplnila. Ale schůze trvala jen pět minut. A byla odložena.

„Těsně před zahájením jednání jsme zjistili, že jsme omylem na úřední desce nezveřejnili, kdy a kde se jednání koná. Prostě se stala administrativní chyba a na oznámení o konání zastupitelstva jsme zapomněli,“ přiznal starosta Zdeněk Tůma (SNK pro Ledeč).

Zastupitelé samozřejmě věděli, kdy a kde se sejít. Dobře informovaná o tom byla i veřejnost. Nicméně když oznámení neviselo na úřední desce, nebylo jednání svoláno řádně v souladu se zákonem.

Žhavili linky. A radu nedostali

A opozice si na této chybě vyloženě smlsla. „Bylo to, jedním slovem, nešťastné. Na jedné straně to byla úřednická chyba vedení, na straně druhé až zbytečně moc ostře a emotivně flekovaná záležitost od opozice,“ komentoval to zastupitel Pavel Policar (ODS). Prakticky jen on sedí v zastupitelstvu mezi dvěma póly, mezi koalicí a opozicí.

Ještě než vůbec začalo, jednání se tak velice vyostřilo. Aby vedení situaci zachránilo, začalo žhavit telefonní linky.

„Volali jsme na krajský úřad i právníkům. Protože jsme si stále nebyli jisti, zda je zastupitelstvo za takové situace usnášeníschopné, a na ministerstvo vnitra jsme se kompetentním nedovolali, neschválili jsme program jednání a schůzi zrušili,“ popsal starosta.

Podle jeho názoru se jednání mohlo konat. Zastupitelé přítomni byli, lidé o schůzi věděli, veřejnost se dostavila. A jak se druhý den ukázalo, měl pravdu.

Podle Adama Furka z odboru dozoru a kontroly veřejné správy ministerstva vnitra stačí, když se veřejnost o konání zastupitelstva dozví jiným způsobem než z úřední desky. „Zákon o obcích výslovně neřeší, jaké dopady má nezveřejnění informací o jednání na úřední desce,“ odpověděl ledečskému úřadu.

Zastupitelstvo se tak bude konat příští týden v pondělí od 16 hodin v obřadní síni městského úřadu. Na úřední desce oznámení visí hned od zrušeného jednání. „Vedení města si teď dá setsakramentsky bacha, aby vše bylo v pořádku,“ glosuje Policar.

Tím, že zastupitelé nyní nepřijali žádné usnesení, podle Tůmy městu nikterak neublížili. Na programu neměli žádný bod, který by nesnesl odklad. „Ledeč to přežila. Ale občanům se ještě jednou omlouvám,“ dodal starosta města.