Celkový pohled na Zbornou u Jihlavy.

Celkový pohled na Zbornou u Jihlavy. | foto: Jaroslav Šnajdr, MAFRA

Nové sousedy tu nechceme, vzkázala honosná Zborná. A na radnici uspěla

  • 0
Jihlava zůstává bez nového územního plánu. Pro podporu klíčového dokumentu pro fungování města zvedlo ruku pouhých 13 zastupitelů. Přitom koalice, která vládne magistrátu, má k dispozici 21 křesel. Mimo jiné to znamená, že se nerozroste jihlavská místní část Zborná, kde bydlí „honorace“.

Když Vratislav Výborný, náměstek jihlavského primátora zodpovědný za rozvoj města, přicházel na jednání zastupitelstva, nebyl si jistý, zda nemá z programu bod o novém územním plánu stáhnout. Moc dobře si totiž spočítal, že pro něj s velkou pravděpodobností nezíská dostatečnou podporu.

„Vráťo, nestahuj to. Proč bys to dělal? Prostě se to dá hlasovat a uvidíme, zda to projde, nebo ne,“ přemluvil ho stranický kolega z ČSSD František Zelníček.

Jako pravdivá se nakonec ukázala druhá možnost. Územní plán neprošel. Znovu se projevilo, že koalice, která vládne jihlavskému magistrátu, není příliš jednotná. I když má většinu 21 zastupitelů ze 37, návrh podpořilo jen 13 hlasujících.

„V novém územním plánu máme 24 sporných lokalit,“ upozorňoval Miroslav Tomanec (Forum Jihlava), pro nějž bylo pondělní zasedání premiérou v roli zastupitele. Ve funkci totiž vystřídal kolegu z kandidátky Arifa Salichova, který odstoupil ze zdravotních důvodů.

Dva exprimátoři a sousedé ze Zborné proti sobě

I když sporných bodů v přichystaném územním plánu je přes dvacet, jako klíčový se ukázal zejména jeden. Příměstská část Zborná - místo, kde si postavila svá sídla jihlavská elita z řad podnikatelů a politiků. Žijí zde i dva bývalí primátoři, kteří jsou stále aktivní v komunální politice. Kromě již zmíněného Vratislava Výborného i Vladimír Hink (ODS).

A právě tyto dva zastupitele, ale nejen je, otázka dalšího rozvoje Zborné rozdělila. Zatímco Výborný prosazuje, aby nový územní plán umožnil na jednom z nejhezčích koutů vesnice, na louce o rozloze zhruba tří hektarů, stavět nové rodinné domky, Hink je zásadně proti.

„Jsem proti novému územnímu plánu. Jde o nepřiměřený růst Zborné. Od roku 2001 se počet jejích obyvatel zvýšil o 100 procent a přitom nepřibyly žádné nové komunikace,“ upozornil mimo jiné Hink.

A neopomněl dodat, že návrh podle něj upřednostňuje zájmy některých soukromých vlastníků. Měl na mysli zejména provozovatele sjezdovky na Šacberku Pavla Havlíčka, kterému část klíčových pozemků patří. Ten už kdysi čelil kritice, že měl nadstandardně výhodný pronájem sjezdovky v době, kdy byl Výborný primátorem.

„Zodpovědně prohlašuji, že na této lokalitě nemám žádný zájem. Nejsem zde vázán ani majetkově, ani vztahově,“ odmítl ale na přímý dotaz jakékoliv propojení Výborný.

Majitel Moravských kováren další dům vedle svého nechce

Ten se snažil zastupitele přesvědčit, že by případně mohli schválit nový územní plán současně i s regulačním plánem pro dotčenou lokalitu. V praxi by to znamenalo, že by louka byla nově vedena jako místo pro možnou výstavbu rodinných domků, ale až do vydání řady dalších omezujících nařízení by se na ní nesmělo stavět. Ani to však neprošlo.

„Vhodná lokalita pro další rozvoj Zborné není tato krásná louka, ale kopec nad vesnicí směrem k Restauraci U Lyžaře,“ navrhl další řešení Miroslav Tomanec.

Jenže i s ním narazil. „Ten pozemek patří panu Dubnovi a pan Penn (majitel Moravských kováren - pozn. red.), který má v sousedství dům, ho prý chtěl od něj už dříve koupit, aby se tam nic nestavělo,“ upozornil Výborný na to, že i zde by se narazilo na problém.

Jediné, na čem se tak dokázali zastupitelé v tomto bodu shodnout, bylo, že sestaví pracovní skupinu pro územní plán, která předá své výsledky náměstku Výbornému.

S vypracováváním nového územního plánu začal jihlavský magistrát v roce 2009. Podle původních předpokladů ho měli schválit zastupitelé už v minulém volebním období, ale kvůli řadě výhrad od veřejnosti to nestihli.