Novoměstský sněhový zásobník už je z velké části plný, v březnu sníh ještě zakryje vrstva štěpky. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Obří „mrazák“ v Novém Městě na Moravě už má sníh na příští zimu

  • 3
Zásobník sněhu v Novém Městě na Moravě už je zase plný. Začátkem března ho už stroje pouze zahrnou potřebnou izolační vrstvou štěpky a místní tak mohou v klidu vyhlížet další lyžařskou sezonu. Dovolí jim to loni získané zkušenosti.

„Zjistili jsme, že sněhu v zásobníku vydrží přes léto tolik, že by nám bohatě stačil na přípravu tratí, i­ kdyby už potom žádný sníh celou zimu nenapadl,“ říká Jan Skřička, sekretář Sportovního klubu Nové Město na Moravě.

K výstavbě obří „mrazničky“ sáhli hlavně kvůli tomu, že se Vysočina Arena pomalu ale jistě stává jedním z hlavních areálů pro pořádání nejrůznějších sportovních událostí. Včetně Světového poháru v biatlonu. A nevypočitatelné počasí by mohlo některé plány organizátorů docela zhatit. Díky zásobníku už nic podobného nehrozí.

„Letos je zima v pohodě, dokonce to vypadalo, že ani nebudeme muset zásobník otevírat. Ovšem nakonec jsme naznali, že si můžeme dovolit komfort a upravit tratě silnější vrstvou. Tak, abychom u nás sportovcům a veřejnosti umožnili lyžování až do března,“ vysvětluje Skřička.

Ve finále použili ale stejně jen necelou polovinu sněhové zásoby. A ­tu nyní doplnili novou várkou. „Momentálně tam máme něco kolem 40 tisíc kubíků sněhu, což je pro představu nějakých 800 plných náklaďáků,“ přibližuje zástupce novoměstského SK.

Vody je dost i za sucha

Oproti loňsku se podle něj změnila pouze velikost plochy, na niž se sníh navezl.

„Zrušili jsme postupný náběh. Zjistili jsme totiž, že ­pokud není výška sněhu aspoň tři metry, tak ho můžeme odepsat. Proto ho letos máme na menší ploše, ovšem s daleko vyšší stěnou hned od začátku,“ doplňuje Skřička.

Ve výstavbě zásobníku vidí novoměstský Sportovní klub samá pozitiva. Navíc prý má i­ jiné výhody, o­ kterých se na začátku možná ani nevědělo.

„Potok vlévající se do Černého rybníka je díky tomu celoročně zásobený vodou. Zavlažuje ho i ­v létě. V letech, kdy byly srážkově extrémně špatné měsíce, byl potok pod jímací stanicí v podstatě suchý, teď je ale neustále plný vody,“ argumentuje Skřička.

Zásobník u něj jasně vyhrává nad technologiemi, které umožňují zasněžování až do teplot plus 15 °C.

„Ty jsou z pohledu energetické náročnosti hodně diskutabilní. Podle mě je mnohem lepší udělat jednu díru a­ vyrábět sníh, když jsou k ­tomu příhodné podmínky, než zapojovat několik obrovských kontejnerů a spalovat elektřinu, která se dá využít k­ něčemu jinému,“ říká.

30. listopadu 2016