Během pár dnů museli hasiči v Jihlavě hasit několik kontejnerů. S největší pravděpodobností byly všechny úmyslně zapáleny. Ilustrační snímek

Během pár dnů museli hasiči v Jihlavě hasit několik kontejnerů. S největší pravděpodobností byly všechny úmyslně zapáleny. Ilustrační snímek | foto: Zdeněk Hošák, HZS Olomouckého kraje

V Jihlavě nejspíš řádí žhář. Během tří dnů shořelo několik kontejnerů

  • 0
Hned na dvou místech - v ulicích Komenského a Na Kopci - v krajském městě Vysočiny během uplynulých tří dnů vzplál oheň a způsobil stotisícovou škodu. Někdo pravděpodobně úmyslně zapaluje kontejnery na odpad. Už nyní je jisté, že pondělní ranní požár v ulici Na Kopci nevznikl náhodou.

"Vyšetřovatel vzplanutí kontejneru v ulici Na Kopci zhodnotil jako úmyslné zapálení. Došlo k poškození fasády domu. Celková škoda je předběžně 100 tisíc korun, z toho 40 tisíc na kontejnerech a 60 tisíc na fasádě," uvedla mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová.

Už v sobotu hořely tři plastové kontejnery v Komenského ulici, kde je například obchod s potravinami a pojišťovna. Oheň tu vyděsil lidi, kteří nad jedním z obchodů bydlí.

Během chvilky totiž žhavé plameny spolykaly celý kontejner a dva poškodily z části. "To musely být plameny jako blázen. Kdo ví, jestli někdo nehodil do kontejneru vajgl. Ale to se přece nedělá," kroutí hlavou prodavačka z obchůdku, která se na ještě po pár dnech viditelnou zkázu přišla podívat.

"V sobotu v pět hodin ráno jsme měli ohlášený požár v Komenského ulici, kde vznikla škoda 36 tisíc korun. Vyšetřovatel pracuje s verzí, že došlo k úmyslnému zapálení, i když mohlo jít také o nedbalost," potvrzuje případ mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová.

"Šlehaly z toho veliké plameny, bylo to hrozné. Bála jsem se, aby to nešlo sousedům na barák," vypráví dvaasedmdesátiletá Marie Helebrandová, která požár pozorovala.

Její dcera si v sobotu všimla ohně před domem, ale než stihla najít telefon, jiný soused už zavolal hasiče. "Vylítli jsme z domu a on už volal. Člověk, aby se tu bál, tohle se nestalo poprvé. Kontejnery tu někdo zapálil už asi potřetí," povzdechne si seniorka.

Podle ní by problém vyřešily kovové kontejnery místo plastových. "Ty by se uhasily a bylo by, plastové mi přijdou více nebezpečné," domnívá se žena. Jak dodala, dát kontejner se bojí i její známý. Má strach, že by se box na papíry stal terčem vandalů. V Komenského ulici se nachází řada nočních podniků.