Zámek v Brtnici na Jihlavsku.

Zámek v Brtnici na Jihlavsku. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zámek v Brtnici dostane nová okna, na pobořené hradby se ale nedostane

  • 1
Zámek v Brtnici by se letos měl dočkat výměny oken budov na prvním nádvoří. Sdělil to Oleg Rybnikář, předseda Spolku Svébyt Brtnice, který brtnickou památku vlastní. Zatím se však nepodaří opravit hradební stěnu, která se zřítila loni v zimě. Vlastník zámku nezískal stavební povolení.

„Jedná se o 21 oken a dvoje dveře na prvním nádvoří. Pokud půjdou práce v tempu podle našich představ, rádi bychom v areálu udělali 22. září den otevřených dveří, aby lidé viděli, že se na zámku něco děje,“ slíbil Rybnikář.

Proč se budou okna měnit?
Výplně okenních a dveřních otvorů na zámku jsou v různém stavu. Některé otvory jsou také úplně prázdné, někde jsou vyplněny třeba jen plechem, jinde jsou zbytky původních oken. V červnu tam byly dva kontrolní dny, kdy zhotovitel oken s památkářem postupně hodnotili každý okenní otvor a dohodli se, zda tam dát repliku původního okna, nebo repasovat, co tam je.

Kdy by mělo být osazení oken ukončeno?
Je tam termín do začátku podzimu. Nyní bude následovat demontáž a dílenská výroba vlastních oken. Zhotovitel tvrdí, že výrobu oken stihne. Do nádvoří jsou okna pravoúhlá a půlkulaté lunety na straně k městu. Letos by mělo být proinvestováno tři čtvrtě milionu korun.

Loni v zimě se zřítila část hradební zdi u třetího nádvoří a zatím není opravena. Z jakého důvodu se to nepodařilo?
Po té havárii jsme tam udělali bezprostřední zabezpečení výdřevou, která vzpírá poškozenou zeď. Získali jsme na opravu peníze z programu záchrany architektonického dědictví, ale nakonec na opravu stěny nebylo vydáno stavební povolení. Tak jsme museli peníze dát jinam, a proto se nyní budou rekonstruovat okna. Oprava zdi bude čekat nejméně do příštího roku, kdy se budeme zase snažit peníze získat.

Co se s hradbou stalo?
Podle statiků - a já tomu věřím - k hradbě zatékala nádvořím voda, která pak v zimě zmrzla a stěnu roztrhla. Další věc je, že za hradební zdí je pod zemí klenutý sklep, který má rovněž zanedbanou údržbu. Statik doporučuje vyzdění nejen díry ve zdi, ale i sanaci celé stěny spojenou s odtěžením části terénu na třetím nádvoří a současně rekonstrukci toho sklepa.

Které další investice na zámku plánujete?
Podali jsme žádost o 20 milionů korun v rámci programu evropských dotací IROP. Nyní to prochází několikastupňovým schvalováním, nejpozději do šesti měsíců budeme znát výsledek. Tato dotace by měla být vyčerpána už do konce roku 2019. Žádáme o peníze na rekonstrukci infrastruktury zámku. Hlavně se jedná o splaškovou a dešťovou kanalizaci, protože zatékající voda na třetím nádvoří byla příčinou zmíněné havárie stěny.

Jaké práce by měly být ještě provedeny?
Chceme nechat udělat vodovod uvnitř zámku, dále jde o dotažení plynové přípojky do zámku. Plyn je někdy od sedmdesátých let přiveden k zámku k hranici objektu a dál nepokračuje. A samozřejmě se jedná také o elektrorozvody. Ať už bude v zámku cokoli, toto tam musí fungovat. Chceme také z těch peněz vybudovat toalety pro návštěvníky plus nějaké prostředky využít na opravu několika málo interiérů přístupných z prvního nádvoří. Z celkové částky by mělo jít 15 milionů na stavební práce, zbytek na jejich přípravu.

V zahradě zámku by mohla vzniknout oranžerie

Brtnice se rozhodla oživit část takzvaného úvozu a někdejší anglickou zahradu,...

Část zámeckého areálu patří městu, které nyní revitalizuje bývalou zámeckou zahradu a přilehlý úvoz. „Zpevňujeme tam ohradní zdi, letos budou osazeny kovaným zábradlím. Do bývalé anglické zahrady byly dosázeny nové stromy, ještě tam budeme dávat květiny a zatravňovat. Býval tam skleník, tak bychom tam rádi zase dali nějakou stavbu, možná oranžerii, a pro děti třeba nějakou prolézačku,“ prozrazuje plány města brtnická starostka Miroslava Švaříčková.

Majitel zámku Oleg Rybnikář slibuje, že i v samotném areálu budou práce pokračovat. „Jistě by si zámek zasloužil svižnější tempo oprav, ale důležité je, že se tam pořád aspoň trochu něco děje, že není zavřená brána a zámek není opuštěný a nevyužitý,“ okomentoval to Lukáš Kružík, který se podílel na znovuoživení zámku dříve - do března 2016.

Brtnice se snaží lákat stále více turistů. Zámek by do budoucna mohl být hlavní atrakcí a tou další třeba sýpka. „Aktuálně tam děláme nové podlahy a opravy omítek,“ uvedla Švaříčková.

Podlahy by měly být hotové do podzimu, poté hodlá město sýpku částečně zpřístupnit. „Chtěli bychom tam mít výstavu o kovářství, o historii morového průvodu i výstavu šicích strojů,“ sdělila Miroslava Švaříčková. Za provozu se ještě budou dělat jiné opravy (například venkovních omítek) a vybuduje se výtah.

Peníze letos v Brtnici tekly i do první etapy úprav dvoru rodného domu architekta a designéra Josefa Hoffmanna.

Město má v úmyslu také revitalizovat náměstí. „Prozatím máme studie. Na podzim budeme pořádat workshopy ve spolupráci s Moravskou galerií Brno a Muzeem užitého umění Vídeň. Zabývat se budeme tím, jak by se některé z prvků Hoffmannovy tvorby mohly přesunout do veřejného prostoru. Na náměstí bychom chtěli dostat i víc zeleně a vyřešit parkování,“ nastínila starostka.

Radnice rovněž od jara nabízí finanční pomoc při rekonstrukci domů v památkové zóně a budov, které jsou kulturními památkami mimo tuto zónu. Lidé mohou žádat o dotaci na výměnu oken, dveří, střešní krytiny nebo na obnovu fasády.

V poslední době si Brtnice za přístup k památkám vysloužila chválu. Sice nezískala hlavní cenu v celostátní soutěži Historické město roku 2017, ale i vítězství v krajském kole je cenné, stejně jako třeba zápis brtnického morového průvodu na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury.