Zahrádkáři v brodské kolonii zasázeli naposledy, na podzim musejí odejít

  8:39
V zahrádkářské kolonii Na Nebi v Havlíčkově Brodě bylo v posledních týdnech obzvlášť živo. Lidé využili jarního počasí a sázeli, upravovali záhonky a dávali zahrádky do pořádku. Kolonie má před sebou poslední sezonu, pak ustoupí novým domům. V době koronaviru je to pro nájemce o to smutnější.
Zahrádkářská kolonie Na Nebi je zelenou oázou poblíž panelového sídliště. Letos...

Zahrádkářská kolonie Na Nebi je zelenou oázou poblíž panelového sídliště. Letos na podzim však musí ustoupit nové výstavbě. Bourat zděné chaty a kácet stromy nájemníci v odůvodněných případech nemusí. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

„Už žádný posun nečekáme. Vedení města je pevně rozhodnuto. I když se za záchranu zahrádek angažovala spousta lidí, nic jsme nezmohli. Jak chce město něco udělat, prostě to udělá bez ohledu na jiné názory,“ konstatovala Jindřiška Trnková.

Byla to právě ona, kdo loni v létě sepsal petici za záchranu zahrádkářské kolonie. Během několika týdnů nasbírala více než osm stovek podpisů. U radních ale neuspěla. A nepomohlo ani, když později psala hejtmanovi, na ministerstva či ochráncům přírody.

„Odpovědi mi sice přišly, ale nemělo to žádný význam. Všechny instituce se odvolávají na územní plán města a rozhodnutí samosprávy,“ konstatovala.

Vedení radnice loni představilo záměr, o kterém uvažovalo a na němž pracovalo několik let. Zahrádkářská kolonie naproti domovu pro seniory v Reynkově ulici bude zrušena a na jejím místě vznikne 21 parcel pro rodinné domy, nová ulice s parkovacími místy a velké parkoviště pro přilehlé sídliště Výšina.

„Už v roce 2005 jsme rozhodli o postupném utlumování zahrádek a věnování lokality pro bydlení. Nájemcům jsme pravidelně opakovali, že se tu jednou bude stavět. Všichni o tom dlouho dopředu věděli. Teď ta doba nastala,“ vysvětluje od loňského léta místostarosta Libor Honzárek (TOP 09). Záměr podle něho bez připomínek prošel výbory, zastupitelstvem i veřejným projednáním.

Uveďte pozemek do původního stavu, žádá město

Současní nájemci pozemků v zahrádkářské kolonii však nynější vývoj situace nenesou lehce. K zahrádkám mají mnozí z nich takřka celoživotní vztah. Hospodaří na nich již dlouhá desetiletí a mnozí si tu vybudovali rozsáhlé zázemí. O to mají nyní přijít.

„Jak lidé letos kvůli koronaviru nikam moc nemohli, byly celé jaro zahrádky plné. Lidé se o ně starali, pracovali, věnovali jim více času než jindy. Možná i pod vědomím toho, že je to sezona poslední,“ přemýšlí Jindřiška Trnková.

Město už nájemníkům rozeslalo výpovědi. Podle nich musí pozemky odevzdat do 30. listopadu. „Žádáme je o vyklizení pozemku, včetně odstranění staveb na něm se nacházejících, a uvedení pozemku do původního stavu,“ tlumočila stanovisko majetkového odboru mluvčí radnice Alena Doležalová.

Takový striktní postoj se ale zahrádkářům nelíbí. A nelíbí se i celé řadě zastupitelů. „Výpovědi v tomto smyslu jsou matoucí. Co to je původní stav? Někteří lidé tam přišli před mnoha desítkami let jako na smetiště, jiní zahrádky zdědili po předchozích nájemcích i s vybavením,“ podotýká zastupitel Jan Schwarz (SNK Broďáci).

„Původním stavem se obecně rozumí stav před počátkem pronájmu. To znamená, že nájemce je povinen odstranit z pozemku všechny movité i nemovité věci, které jsou ve vlastnictví nájemce, případně další věci, které nájemce na pozemek přinesl,“ vysvětluje Doležalová.

Senioři nemohou bourat chatky, říká zahrádkářka

Podle Jindřišky Trnkové ale vedení města slíbilo, že odcházející nájemci nemusí bourat chatky a kácet stromy.

„Nedovedu si představit, že by pětasedmdesátiletý senior demoloval chatičku, kterou si tu před padesáti lety postavil,“ poznamenala.

Že město nebude nakonec v odůvodněných případech trvat na odstranění nemovitých věcí pevně spojených se zemí, připustila i mluvčí. Nájemci ale jsou povinni odstranit veškerý zahradní nábytek, nářadí, přístřešky či bazény.

Zda se začnou nové parcely i parkoviště připravovat okamžitě po odchodu zahrádkářů, ale zatím není jisté. „Na obou projektech se pracuje,“ vzkázal na posledním jednání zastupitelů Honzárek.

Pro jednadvacet parcel už loni v létě zastupitelé schválili regulační plán. Ten udává různá omezení, která na pozemcích budoucí majitelé budou muset při stavbě dodržet. Mezi ta nejzásadnější patří zákaz narovnání pozemků. Zvláště ty v části nad koupalištěm se strmě svažují. Odměnou však vlastníkům bude výhled na údolí Cihlářského potoka.

Parkoviště by mělo být umístěno podél dnešního severovýchodního obchvatu. Mělo by alespoň napomoci vyřešit špatnou situaci s parkováním na panelovém sídlišti Výšina. Parkovací plocha má být oplocená, opatřená závorou a sloužit má především pro obyvatele bytovek.

„Bojujete tady za pár zahrádek, ale tisíce lidí, kteří tu bydlí, nemají kde zaparkovat. Byty na Výšině přibývají, ale parkovací místa nikoli. Vůči obyvatelům sídliště kvůli tomu mám výčitky,“ obhajovala zrušení zahrádkářské kolonie radní Ivana Mojžyšková (ČSSD), která sama na sídlišti bydlí.

  • Nejčtenější

Semafor, kde se řidiči chytají do pasti. Vysvobodí je jízda na červenou

13. března 2024

Premium Do překvapivé situace se někdy dostávají řidiči v Jihlavě na rušné křižovatce u Teska. A to...

Farníci i sportovci proti Babišovi. Od jeho návštěvy Brodu se distancují

11. března 2024  16:36

Nepříliš vlídného přijetí se dnes dočkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který přijel na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezidenta Beneše nemám rád, říká praprasynovec generála Syrového

17. března 2024

Premium Tři čtvrtě století od zpolitizovaného soudního procesu z roku 1947 trvalo, než se příbuzní...

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokejisté Zlína jsou v semifinále první ligy, Poruba je porážku od vyřazení

13. března 2024  21:19

Obhájce triumfu v první hokejové lize Zlín postoupil v nejkratší možné době do semifinále. Ve...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Nové vysokoškolské koleje mají Jihlavě pomoci stát se studentským městem

19. března 2024  8:37

Okolí Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) se v následujících letech významně promění....

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

Vlaky mezi Tišnovem a Novým Městem ničil spoj kolejí. Úsek je již opravený

18. března 2024  11:31

Mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku znovu jezdí vlaky. Vyplývá to z...

Obliba sdílených kol na Vysočině roste, půjčovat se začnou i ve Žďáře

18. března 2024  9:07

Na cesty do práce, do školy, přesuny mezi úřady nebo i k návratům z noční zábavy využívají...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...