Las Vegas v jihlavské Bezručově ulici. Vchod sledují dvě kamery a u dveří je zvonek. Tak vypadá klub deskových her pouze pro členy v bývalé herně. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Z herny je po zákazu automatů střežený klub deskových her pro členy

  • 4
Roky fungovala v jihlavské Bezručově ulici nenápadná herna. Od loňska ve městě platí vyhláška zakazující hazard. A bývalá herna se začala výrazně měnit. Zmizela blikající čísla, výlohu a dveře zakryla tapeta zobrazující Las Vegas, dveře hlídají kamery. Z herny je klub deskových her pouze pro členy.

Na hernách v centru krajského města je stále víc vidět, že vedení radnice vede už přes rok boj proti hazardu. Jedna z nich - v Palackého ulici - s asijským provozovatelem je už skoro vystěhovaná. Další v sousední ulici má na dveřích ceduli, že je zavřená z technických důvodů.

Pak je tu nový klub deskových her v Bezručově ulici. Sídlí v někdejší letité herně. Má na dveřích pouze jméno provozovatele a číslo telefonu. Včera ale zvedl mobil na tomto čísle někdo jiný než ten, který je uveden na ceduli. A to ne v Jihlavě, ale v Praze.

„Těchto klubů máme hodně i tady po Praze. Členem se může stát kdokoliv, kdo vyplní přihlášku a zaplatí měsíční poplatek. U obsluhy na baru jsou pravidla a informace, co se tam hraje. V Jihlavě ale už je asi plno, máme tam asi sto příznivců,“ uvedl muž během telefonátu.

Ještě před rokem měli v herně v Bezručově ulici kolem deseti automatů. „Přijede firma, odveze to a tím to hasne,“ řekl v lednu 2015 tehdejší provozovatel, který byl smířený s tím, že hazard z Jihlavy mizí.

Strážníci městské policie nachází nepovolené kvízomaty

Městská policie se v prosinci a v lednu hernám hodně věnovala a stále věnuje. Už třikrát za tuto dobu odhalili strážníci ve městě nepovolené kvízomaty.

Las Vegas v jihlavské Bezručově ulici. Vchod sledují dvě kamery a u dveří je zvonek. Tak vypadá klub deskových her pouze pro členy v bývalé herně.

Jedná se o výherní přístroje, které nejsou evidovány ministerstvem financí ani magistrátem. „Vše je dále řešeno v trestně-právní rovině a provozovatelům těchto zařízení hrozí nemalé sankce,“ uvedl Stanislav Maštera, zástupce ředitele městské policie.

Podle něj se může i v Bezručově ulici jednat o jakýsi úhybný manévr poté, co se vedení města rozhodlo vytlačit herny.

„My o Bezručově ulici víme. Podobný případ jsme řešili na Březinkách. Máme připraveno řešení,“ uvedl Maštera. I v místech, kam je vstup pouze pro členy klubu, je podle něj možná kontrola.

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský se často setkává s nelegálními hernami v celé České republice. Jeho kolegové nacházejí off-line automaty, které jsou maskované třeba názvy Hraví dospělí nebo Svět je hrou.

Mají tak moc rádi „Člověče, nezlob se“?

„Obecně lze říct, že se s tímto fenoménem klubů setkáváme. Tento model chování, že tam hrají třeba Člověče, nezlob se!, také můžeme kontrolovat. Kontrola je v tomto případě složitá, ale ne neřešitelná. Pak lze zjistit, co se tam děje a jestli opravdu mají ‚člobrdo‘ v tak mimořádné oblibě,“ popsal Závodský.

Nelegální herny se podle něj objevují jak ve městech, kde radnice hazard vytlačují, tak i v sídlech, kde jsou politici benevolentnější.

Jihlavský magistrát počítá s tím, že vyschne proud peněz z hazardu. V minulosti dostal z přítmí heren třicet milionů korun do rozpočtu ročně. Loni obdržel ještě 25 milionů, letos už s tímto příjmem nekalkuluje.

V Jihlavě bývaly v legální době v hernách v provozu dva typy přístrojů - ty klasické automaty, které povolovalo město, a videoloterijní terminály, kterým dávalo zelenou ministerstvo financí. Dokud na ně platily licence, mohli je majitelé provozovat.