Dětský Domov se školou Jihlava je příspěvkovou organizací řízenou ministerstvem

Dětský Domov se školou Jihlava je příspěvkovou organizací řízenou ministerstvem školství. Jeho kapacita je jednatřicet dětí. (4. říjen 2011). | foto: Dětský domov se školou Jihlava , MAFRA

Jihlavský dětský domov není vězení. Po letech tak z oken zmizí mříže

  • 0
Hezký dárek k šedesátinám dostane Dětský domov se školou v Jihlavě. Jeho obyvatelé totiž po desetiletích konečně pohlédnou ven z oken bez mříží. Budovu navíc čeká rekonstrukce - stavební firma tam vymění okna, opraví fasádu a dodá i kamenné obložení.

Práce začnou v příštích dnech, s jejich dokončením se počítá do konce listopadu. "Náklady ve výši kolem 3,2 milionu korun jsou hrazeny ze státního rozpočtu. Rekonstrukce začíná ve dnech, kdy si domov připomíná 60. výročí svého založení a konají se zde oslavy," řekl ředitel domova Radek Vovsík.

"Je to zásadní změna, i zvenčí bude vidět, že současný dětský domov není vězením," uvedl Vovsík.

Kdo chce utéct, toho mříž nezastaví

Dětský domov v Jihlavě oslavil šedesát let svého fungování. Domov se školou je

Zamřížovaná okna měla podle Vovsíka opodstatnění v době, kdy byly jiné podmínky i jiné metody práce s dětmi. Mříže částečně zabraňovaly útěkům.

V současnosti chodí tři desítky dětí na vyučování do jiných budov ve městě a volně se pohybují. "Pokud někdo chce utéct, nepotřebuje na to okno," dodal Vovsík.

Podle ředitele mříže v domově fungovaly spíše jako zvýšení bezpečnosti. Některé děti v domově mají psychické problémy, mohly by třeba v afektu vypadnout.

Po rekonstrukci budou okna vybavena bezpečnostními skly a budou navíc uzamykatelná. Otevřít je bude moci pouze vychovatel.

Děti mají své bytečky

Děti jsou v domově rozděleny do čtyř rodinných skupin. Každá skupina má k dispozici svůj vlastní "byteček", ve kterém žije maximálně osm dětí. Starají se o ně vychovatelé, učitelé, psycholog a etoped, tedy odborník na výchovu a vzdělání sociálně narušené mládeže.

Ve třech rodinných skupinách jsou děti, které ve škole plní povinnou školní docházku. V jedné žijí děti starší, které se denním studiem připravují na budoucí povolání. Ti navštěvují běžné školy v Jihlavě a okolí.

,