Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve Studenci staví podnikatel zvířecí park pro lvy, tygry, slony i hyeny

  14:15
Podnikatel z Třebíče Michal Novák buduje u studeneckého nádraží soukromý zvířecí park. První část ambiciózního projektu plánuje otevřít na jaře. Momentálně buduje kotce pro další zvířata. A ne ledajaká. V parku budou pobíhat ty nejnebezpečnější šelmy. Povolení od veterinářů dostal.
Podnikatel Michal Novák buduje ze staré pily ve Studenci zvířecí park. Už nyní...

Podnikatel Michal Novák buduje ze staré pily ve Studenci zvířecí park. Už nyní v něm chová mnoho šelem, například lvy, tygry nebo hyeny. Časem mají přibýt i třeba sloni, zebry nebo pandy. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zní to skoro neuvěřitelně. Naproti výpravní budově vlakového nádraží Studenec na Třebíčsku jsou v hale bývalé pily kotce, ve kterých se prohánějí hyeny skvrnité. Kousek od nich mají svůj domov lev se lvicí nebo tygr ussurijský. Taky jsou tu smečky vlků polárních, himálajských a kanadských.

Tím ale výčet nekončí. Brzy mají přibýt další a další zvířata. Alespoň tak o tom mluví majitel areálu, dvaačtyřicetiletý podnikatel z Třebíče Michal Novák.

Po Novém roce přiveze nosorožce, plánuje rovněž chovat řadu dalších kočkovitých šelem. A nemají chybět krokodýli a v detašovaném výběhu poblíž Třebíče ve Slavicích opice či lemuři.

„Koupil jsem bývalou pilu u studeneckého nádraží, abych vybudoval něco jiného. Uvažoval jsem o bezcelní nákupní zóně. To se mi nepodařilo realizovat a pak jsme s kamarádem dostali nápad, zřídit zvířecí koutek nebo jakýsi zvířecí park, protože mám ke zvířatům vztah. A tak jsem se do toho pustil,“ říká Novák. V první polovině roku 2015 chce část areálu otevřít veřejnosti.

Povolení od veteriny má, jednání se stavebním úřadem kulhá

Od veterinářů má podle svých slov všechno posvěcené, trochu prý kulhá jednání se stavebním úřadem. „Ale to snad dopadne dobře,“ doufá. Důrazně trvá na tom, že se místo nesmí nazývat zoologická zahrada, která má jinou legislativu.

Toto má být několikahektarové centrum odpočinku pro celé rodiny. V plánu je restaurace, herna pro děti či malý vláček.

O projektu něco málo ví starosta Studence Jiří Tomešek. „Zatím nemáme oficiálně od pana Nováka předložený podnikatelský záměr, čekáme na něj a přiznám se, že jsem velmi zvědavý. Vím jen, že má potíže se stavebním úřadem,“ uvedl. Vyjádření stavebního úřadu či veteriny se nepodařilo mezi svátky v době dovolených zajistit.

Vlakové nádraží Studenec leží přibližně v polovině železniční trati z Jihlavy do Brna. Do obou krajských měst je to zhruba padesát kilometrů. Cesta vlakem může být pohodlná pro matky s kočárky.

„Je to taky dost daleko od dvou oficiálních zoologických zahrad. Dále je to téměř u hlavní silnice I/23, která je významnou frekventovanou trasou. Nedaleko je Dalešická přehrada s Hartvíkovickou pláží, kam jezdí tisíce lidí za rekreací. A samozřejmě je poblíž Třebíč, druhé největší město Vysočiny, kde toho ale moc k zábavě není, krom několika památek a akvaparku,“ vypočítal Novák důvody, které podle jeho názoru podpírají smysluplnost myšlenky, proč budovat zázemí pro cizokrajná zvířata zrovna u Studence. V okolí se navíc nacházejí cyklostezky.

Sloni, krokodýli, medvědi grizzly, pumy, panteři, pandy...

Areál bývalé pily teď pokrývá poprašek sněhu, pod nímž se rýsují základy výběhů pro jednotlivé druhy šelem. Kouří se z komína bývalé haly, kde jsou zvířata ustájená před mrazem. Uvnitř je teplo a panuje tu čilý stavební ruch. Několik dělníků chystá kotce a zázemí například pro nosorožce.

„Moc bych si přál mít i dva malé slony indické, něco se rýsuje, ale nechci to zakřiknout. I zebry a poníci tu budou. Panter, puma a gepard, jedná se o červené pandě, hyeně čabrakové, bílé variantě tygra ussurijského. Tygrů bych chtěl mít tři páry, dále různé druhy koček, surikaty. U krokodýlů budu mít taky gaviála,“ vypočítává nadšeně Novák skoro neuvěřitelný seznam zvířat.

Přidává ještě dva druhy medvědů, mezi nimiž nechybí grizzly. Hovoří taky o největší kočkovité šelmě planety - o ligerovi, kříženci mezi lvem a tygřicí.

A posluchače napadá, že to snad ani není možné. Kde se vůbec takové druhy shánějí do soukromého chovu, aby měly veškerá potřebná povolení? A kde podnikatel bere na tak ambiciózní projekt peníze?

Respekt budí hyeny, tygřice v Berlíně pokousala dva lidi

„Peníze mám z jiného a dřívějšího podnikání v lesnictví a obchodu. Doufám, že snad získám ještě nějaký grant a sponzory,“ odpovídá. Zvířata kupuje podle svých slov od soukromých chovatelů a zoologických zahrad. Pocházejí z Polska, Francie, Belgie či Německa. Odtud je právě tygřice.

„Co vím, předchází ji ne úplně dobrá pověst, ale neověřoval jsem si ji do důsledku. Je snad z Berlína, kde ji špatně zajistili a pokousala dva lidi. U nás je v kvalitně udělaném kovovém kotci a už si na lidi celkem přivykla,“ podotkl Novák.

Zajímavé je sledovat hyeny, které si Novák hodně oblíbil. Jsou stále v pohybu, na rozdíl například od lvů. Člověk jim nesmí dát přes mříž prsty, protože by je ukously. Mají totiž mezi šelmami výjimečně silný stisk, jsou bystré. „Rád se na ně chodím dívat. Dominantní je jedna samice, ta má teď tři mladé. Hyeny budí respekt,“ říká podnikatel.

Chce komentované večerní prohlídky i ukázky přípravy pokrmů

„Až bude park v provozu, rádi bychom zvířata lidem ukazovali i večer, kdy aktivita některých druhů vzrůstá. Chceme dělat komentované prohlídky, víc jednotlivé druhy přibližovat, aby se například k dětem dostalo co nejvíc zajímavých informací. A taky plánujeme ukazovat přípravu potravy,“ podotkl třebíčský podnikatel.

Na zajištění ovoce a zeleniny se mu podařilo domluvit se s jedním obchodním řetězcem, od kterého bude odebírat přebytky. Maso je z jatek.

Plánuje zaměstnat několik školených odborníků a prý i místní lidi, kteří mají dobrý vztah ke zvířatům. Už se mu na Facebooku hlásí zájemci.

Po Novém roce ho čeká další kolečko jednání s úřady. Chtěl by přikoupit pozemky od obce. „Věřím, že se to celé povede,“ říká Novák.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. dubna 2024  11:05

Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Hasiči nacvičovali ve studni záchranu lidí z hloubky, rovnou ji vyčistili

18. dubna 2024  17:26

Žďárští profesionální hasiči trénovali ve čtvrtek odpoledne záchranu lidí z hloubky. Aby prostředí...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...