ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Radek Cihla, MAFRA

Přibyslav chce růst, na okrajích města postaví nové domy i bytovky

  • 1
Čtyřtisícová Přibyslav na Havlíčkobrodsku by se do budoucna ráda podstatně rozrostla. Vedení města k tomu chce přispět razantním navýšením možností pro bytovou a rodinnou výstavbu. Během následujících let by na západním i východním okraji města měly vyrůst desítky domů a bytovek.

Radnice měla na výběr, kterým směrem město dále rozšiřovat. Zda na západ k Hesovu, nebo na východ směrem k místní části Hřiště. Nakonec zvolila obě možnosti.

„V obou případech se na odkupu pozemků pro další výstavbu domlouváme s jejich vlastníky. Směrem k Hesovu už jsme půdu koupili. A když jsme vlastníkům pozemků v lokalitě Pod Osivou na východním okraji města představili projekt, jak si zasídlení představujeme, okamžitě a pro nás trochu nečekaně jsme se na odkupu pozemků dohodli také,“ popisuje starosta Martin Kamarád.

Jako první se radnice zaměří na západ. Z Hesovské ulice vzniknou nové odbočky, které postupně napojí parcely pro tři bytovky a 45 nových rodinných domů.

Město se do této lokality pustí nejdřív, ačkoliv je stavebně o něco komplikovanější. „Problémem je odvod srážkových vod,“ nastínil Kamarád.

Nyní je vše ve fázi územní studie. Ještě letos by měla být vyhotovena projektová dokumentace pro zasíťování parcel. Pozemky by měly být připraveny nejpozději na začátku příštího volebního období v roce 2022.

O byty je nouze, chtějí je desítky zájemců

To lokalita Pod Osivou na východním okraji města je investice do vzdálenější budoucnosti. V horizontu pěti až deseti let by tu měla být připravena plocha pro dalších pětačtyřicet domů, ale také devět bytovek, velké hřiště a množství zeleně.

„Chtěli bychom si tím vytvořit rezervu jak ve volných parcelách, tak bytech. Otevírat bychom tuto lokalitu chtěli po etapách tak, abychom měli neustále nějaké tyto nemovitosti k dispozici,“ popsal místostarosta Michael Omes.

Zejména co se týká bytů, je momentálně v Přibyslavi velká nouze. Mnoho jich ve městě není, a když jsou, je o ně obrovský zájem. „Teď jsme prodávali dva starší, zájemců se vyrojilo asi šedesát,“ konstatoval starosta.

Nové sídliště Pod Osivou by mělo od stávající zástavby zasáhnout až po kaskádu rybníků na jedné straně a silnici směrem ke Hřišti na straně druhé. Jižním směrem by měly vyrůst domky, v severní části jsou plánovány bytovky i hřiště a sportoviště.

Na průtah napojí sídliště kruhový objezd

Pro vznik této lokality bude rovněž nutné, aby už byl v provozu nový kruhový objezd, který umožní napojení celého sídliště na hlavní průtah městem, silnici I/19.

Město ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic ho chce stavět v místě táhlého oblouku na výjezdu z města směrem na Žďár nad Sázavou nedaleko nádraží. Protažena k němu má být nyní zaslepená Ronovská ulice.