Úterý 2. června 2020, svátek má Jarmil
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 2. června 2020 Jarmil

Francouzský mrav u stolu, to nebylo žádné obžerství, říká nová výstava

  6:38aktualizováno  6:38
V atraktivních prostorách jaroměřického zámku začala výstava věnovaná stolování na šlechtických sídlech v 18. a 19. století. Bude součástí prohlídky trasy B až do konce října letošního roku.

Pravidla panského stolování byla přísná, ke společnému stolu nemohli zasednout dospělí s malými dětmi, které ještě neuměly etiketu perfektně. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Diplomaté to znají dobře. Francouzský mrav u stolu na šlechtických sídlech 18. a 19. století, který tehdy ovládl Evropu, byl později převzatý do diplomatického protokolu.

Fotogalerie

Charakterizovaly ho kultivovanost a perfektní obsluha stolníků i číšníků.

"Zapomeňte na představy o opulentním obžerství a opilství. Vše bylo velmi decentní, poměrně střídmé a sešněrované přísnou etiketou," říká historik Vítězslav Štajnochr.

Je spoluautorem nové výstavy na zámku v Jaroměřicích věnované tématu panského stolování.

Pravidla byla dokonce natolik striktní, že nepřicházelo v úvahu, aby ke společnému stolu zasedli dospělí s malými dětmi, které etiketu neuměly perfektně. "Dokud se to mládež nenaučila, neměla tam co dělat," doplnil Štajnochr.

Z Francie se v 18. století do Evropy rozšířili francouzští kuchaři, kteří s sebou přiváželi vlastní druhy pokrmů včetně potravin, vína i nádob na vaření. Panské sídlo mělo kuchyň, pekárnu a cukrárnu. Pokrmy se chystaly k servírování mimo jídelnu v přípravně.

192 postních dní v roce

Na zámcích a v palácích se zabydlela absolutní obsluha. To znamená, že pokrm strávníkovi předkládal u stolu obsluhující stolník. Strávník pouze prstem ukázal, o kterou malou porci má zájem a stolník mu ji naservíroval. Stejné to bylo s pitím, které měl na starosti číšník.

Štajnochr uvedl zajímavý detail: v průběhu roku katolická šlechta dodržovala 192 postních dní bez masa. V postní dny se někde dodržovala i mlčenlivost v rodině.

"Nainstalovaná výstava v několika zámeckých místnostech simuluje různé situace ze života panstva. Především bych rád upozornil na fakt, že pán domu té doby pobýval s rodinou jen zřídka. Byl většinu roku mimo domov zaměstnaný povinnostmi ve Vídni nebo v Praze. Nebo byl na cestách," přiblížil historik.

Společné stolování u rodinného stolu tak bývalo spíše záležitostí sobot a nedělí. Častěji bývaly takzvané společenské večeře, kdy se jídlo běžného dne podávalo i příchozím hostům.

Většinu času tak chod šlechtických sídel ovlivňovaly šlechtičny. A i ty vyrážely do světa – do lázní, do Paříže nebo do Itálie. Většinu roku se servírovalo v soukromých zámeckých apartmánech, což byla privátní zóna, kam směli jídlo nosit jen komorníci či komorné.

Jeden z jaroměřických pokojů třeba znázorňuje malou snídani indisponované paní domu.

"Taky důležitý detail. I urozené ženy tehdy měly nesčetně těhotenství a porodů. Lékařská péče byla v plenkách. Bylo běžné, že i šlechtična umřela při porodu. Ona vlastně byla značnou část života zdravotně indisponovaná. A tak ve svém apartmánu přijímala hofmistra, se kterým řešila peripetie se správou sídla. Nebo kněze, s nímž potřebovala probrat výchovu dětí a bohoslužby," vyprávěl Štajnochr.

Šampaňské s jahodami

Příkladem malé snídaně je vejce na hniličku a pečivo. Obecně se tehdy panstvo stravovalo tak, že si dalo ve svém apartmánu velkou snídani s kaší a vejcem. Pak jedlo až kultivovanou večeři.

Dámy ještě pořádaly několikrát do týdne odpolední dámské salony, kde podávaly ony samy drobné čajové pečivo ze zámecké cukrárny a šálek čaje.

Ze stejného období pochází banket, fontánka na víno nebo například suché šampaňské s jahodami. Z pokrmů se tehdy jedly různé huspeniny, paštiky, kořeněné omáčky z rozvařeného ovoce.

V zámeckých kuchyních se objevily měděné, pocínované nádoby. A ze stejného materiálu byly i formy na moučníky a slané huspeniny, paštiky či nákypy. Z kuchyně začalo mizet vaření na otevřeném ohni, ustoupilo anglickému vynálezu – sporáku. Malé ohniště na grilování ale zůstávalo, dělaly se na něm prvotřídní pečínky.

  • Nejčtenější

Psa umlátí polenem a opečou hořákem, líčí indonéské trhy český zoolog

Premium Emeritní ředitel jihlavské zoologické zahrady a vášnivý cestovatel, fotograf a zoolog Vladislav Jiroušek je zvyklý být...

Pár obcí na Vysočině netuší, že jim stát nakreslil přes katastr rychlovlak

Stát pokračuje v rýsování plánů vysokorychlostní železniční trati přes Vysočinu. V budoucnu má spojit Prahu s Brnem....

Zahrádkáři v brodské kolonii zasázeli naposledy, na podzim musejí odejít

V zahrádkářské kolonii Na Nebi v Havlíčkově Brodě bylo v posledních týdnech obzvlášť živo. Lidé využili jarního počasí...

Na startu druhé ligy Dukla porazila Jihlavu, krátce po půli rozhodl Holík

Začala druhá fotbalová liga. V předehrávce 18. kola pražská Dukla porazila druhou Jihlavu 2:1 a bodově se dotáhla na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dala jsem mu škaredou užoulanou kytku, líčí dívka ze slavné fotky s vojákem

Stovky snímků vytvořil na konci války žďárský fotograf Vilém Frendl. Zachytil třeba vlak vykolejený partyzány, sovětské...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Vodní ráj v Jihlavě opět otevřel, omezení však návštěvníky odrazují

Nutná trojí dezinfekce rukou, roušky na ústech, omezení atrakcí. Tak vypadal první den provozu jihlavského koupaliště...

Ve Žďárských vrších bude turisty vítat nový Dům přírody za 30 milionů

K padesátému výročí, jež tento rok slaví chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy, dostanou dárek návštěvníci tohoto...

Stavba nového sjezdu k nákupní zóně v Jihlavě začne v létě, odklad neprošel

Zklidnění automobilové dopravy v centru Jihlavy si slibují zastupitelé od vybudování nového sjezdu z dálničního...

Vzácný jeřáb popelavý poprvé zahnízdil na Vysočině, ochránci jásají

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny zaznamenali první prokazatelné zahnízdění páru kriticky ohrožených jeřábů...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz