Vernisáž výstavy Stopy Járy Cimrmana v Jihlavě. Zúčastnil se jí i Zdeněk Svěrák.

Vernisáž výstavy Stopy Járy Cimrmana v Jihlavě. Zúčastnil se jí i Zdeněk Svěrák. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Výstava o Cimrmanovi dorazila do Jihlavy. Vernisáž zpestřil Zdeněk Svěrák

  • 0
Jára Cimrman, to je fenomén, o němž se vedou nesčetné diskuse. Do prostor kulturního domu v Jihlavě teď doputovala výstava Stopy Járy Cimrmana. Návštěvníci si exponáty budou moct prohlížet každý den až do 17. února.

Jméno génia, jenž svojí podivuhodnou pověstí přesáhl českou kotlinu, se nyní bude často skloňovat v Jihlavě. Výstavu Stopy Járy Cimrmana včera otevřeli herci žižkovského souboru na neveřejné odpolední vernisáži..

"Celý měsíc, až do 17. února, bude výstava otevřena každý den. Zájemci si ji mohou prohlédnout od 9 do 17 hodin. Pokud se s námi domluví školy, tak pro ně otevřeme už v 8 hodin. Základní cena vstupného činí 50 korun, zlevněné vyjde na 30 korun," upřesnila Lenka Procházková, manažerka DKO Jihlava.

Výstava putuje po Českých městech

Žižkovské divadlo na měsíc přivezlo putovní výstavu. Lidé se z ní dozví také mnoho zajímavostí z historie divadla. Exponáty ale nadchnou především milovníky nadsázky a svébytného humoru

Výstava Stopy Járy Cimrmana. Manažerka a produkční kulturního domu v Jihlavě Lenka Procházková předvádí originální slunečník.

Fotografie herců Žižkovského divadla.

"Návštěvníci uvidí úplný přehled všech našich her. Do Jihlavy jsme, podobně jako do jiných míst, přivezli kombinaci dvou výstav: Světoběžník a vynálezce a Stopy Járy Cimrmana," vysvětlil Václav Kotek, dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana.

Ten má z dovezených exponátů osobně v oblibě například cestovní cigaretovou špičku, kterou Cimrman používal k uplácení domorodců, ale také vynálezy pro domov či hospodářství, vzniklé na objednávku firmy V. J. Rott, což jsou vývrtky nebo pasti na krysy a myši.

K vidění je přístroj pro výuku plavání či dobové fotky

Lidé mohou též obdivovat malou tříkolku, na níž slovutný český vědátor jezdil hned poté, co se naučil chodit. Školáky jistě zaujme aparát pro výuku plavání, kdo vydržel podle Cimrmanova návodu v tomto mechanismu dvě hodiny, pak mohl být vhozen bez obav do vody.

Návštěvníci vernisáže obdivovali vystavené exponáty.

Kdo miluje potápění, nemine očima prozkoumat další skvělý vynález. Vrtule obracející plavce skrytě připomíná nedožité osmdesáté narozeniny Karla Havlíčka Borovského. Sportovci-rodiče si nechají zkonstruovat kolo, které pobere tolik pasažérů co moderní automobily. Příznivci rekordů si přečtou certifikáty vystavené Divadlu Járy Cimrmana od pelhřimovské Agentury Dobrý den.

Návštěvníkům je však prezentována především sada dobových snímků, plakátů a dalších tištěných materiálů, návrhů kostýmů či scén. Mezi vším vyniká model Blaníku. Rytíři českého divadla se k němu sice na slavnostní vernisáži nevyjádřili, ale génia (často pozapomenutého) připomenuli ve verších.

Vernisáže Výstavy Stopy Járy Cimrmana se zúčastnili i herci včetně Zdeňka Svěráka.

Manažerka a produkční kulturního domu v Jihlavě Lenka Procházková.

Úlohy recitátorů se k potěšení publika s notnou dávkou nadsázky zhostili Zdeněk Svěrák a Miloň Čepelka. "Myšlenka výstavy poprvé vznikla v roce 2000, kdy se uskutečnila na hlavním nádraží v Praze, na což navázala výstava - Jára Cimrman, génius, který se neproslavil - na Petříně, kde je jako stálá od roku 2002," neopominul dodat Kotek.

Pocta, věnovaná vynálezci, dramatikovi, skladateli, filosofovi či zdravotníkovi nebo cestovateli, je jak dokumentem, tak i humornou inspirací.