Z výstavy ilustrací Adolfa Borna v Novém Městě na Moravě.

Z výstavy ilustrací Adolfa Borna v Novém Městě na Moravě. | foto: Horácká galerie Nové Město na Moravě

Na každém obraze se něco děje. Galerie vystavuje ilustrace Adolfa Borna

  • 2
Kdo by neznal Adolfa Borna? Horácká galerie v Novém Městě na Moravě připravila k nedožitým 90. narozeninám tohoto malíře, grafika a ilustrátora lákavou výstavu děl s názvem Letem Bornovým světem. Otevřela se v sobotu a potrvá až do konce února. Pokud covid a vláda dovolí...

Retrospektivní výstava zahrnuje více než 50 grafických listů a více než desítku obrazů, vše ze soukromé sbírky Jany a Miloše Homolkových.

„Horácká galerie vlastní od Adolfa Borna deset barevných litografií, ty však instalovány nejsou. Na výstavě se pobaví nejen děti, ale hlavně dospělí. Celá tematicky vychází z cestovatelské vášně Adolfa Borna, najdete zde všelijaké dopravní prostředky, a když se detailněji zadíváte, zjistíte, že žádný z obrazů oblíbeného malíře není statický. Děje se v nich tolik věcí, vždy někde něco letí nebo se vznáší, visí, proto také výstava nese název Letem Bornovým světem,“ láká kurátorka výstavy Eva Kulková.

Výstava zahrnuje hlavně evropské motivy, umělec s nezaměnitelným stylem však procestoval například i Jižní Ameriku. Tvůrci výstavy připomínají také jeho ilustrátorskou a animační tvorbu.

Adolf Born, který zemřel před čtyřmi roky, rozdával radost také svými ilustracemi. Doprovodil jimi přes 250 knih, hlavně těch dětských.

Proslavily jej hlavně postavy žáků 3. B Macha a Šebestové, které se staly jedním z vrcholů spolupráce s televizním a filmovým scenáristou Milošem Macourkem. Společně za třicet let udělali zhruba šedesát snímků.

„Součástí výstavy je relaxační zóna, kde je možné zhlédnout deset krátkometrážních filmů pro děti i dospělé tria Doubrava - Born - Macourek z Krátkého filmu Praha,“ říká Kulková.

Born se podílel na jednom z prvních ztvárnění Hobita

„Málokdo ví, že se Adolf Born podílel v roce 1966 na jednom z prvních ztvárnění Hobita,“ vyzdvihuje Kulková animovaný film režírovaný Genem Deitschem v produkci Rembrandt Films.

Adolf Born

  • Rodák z Českých Velenic žil v letech 1930 - 2016. Už v dětství se s rodiči přestěhoval do Prahy, kde pak také tvořil.
  • Za svoji tvorbu získal řadu ocenění doma i ve světě.
  • Méně se ví, že působil i v Národním divadle, pro které vytvořil kostýmy a dekorace k Dvořákově opeře Čert a Káča.
  • Byl monarchista, v ateliéru měl portrét císaře Franze Josefa.

V zahraničí také získal řadu cen, mimo jiné Grand Prix na Světové výstavě karikatury v Montrealu, byl nositelem francouzského řádu Rytíř umění a literatury. V domácím prostředí svými animacemi doprovodil například populární filmovou sérii o básnících, kterou natočil režisér Dušan Klein.

Zájemci o Bornovu tvorbu si mohou na výstavě anebo přes e-shop pořídit i stostránkový katalog, který vydal Kabinet české grafiky.

Podle aktuálně platných epidemických opatření mají muzea a galerie otevřeno. „V Horácké galerii může být naráz kolem dvaceti lidí, je tu více výstavních prostor,“ říká Kulková. Museli však omezit edukační koutek s knihovničkou.

Otevřeno je denně mimo pondělí a státních svátků. V pracovní dny od 9 do 17 hodin, o víkendech je hodinová polední pauza.