(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje

Populace tloustne, vidí nemocnice. S obézními pacienty pomáhají i hasiči

  • 5
Obézních přibývá a problémy s nimi zažívají i nemocnice na Vysočině. Nejenže je s takovými lidmi obtížná manipulace, ale mnohdy se zdravotníci obávají, že vysoká váha pacientů může nenávratně poškodit velmi drahé diagnostické přístroje za stovky tisíc korun.

Někdy se totiž do nemocnice dostane i člověk, který má ne přes 200 kilogramů, ale dokonce i kolem 300 kilo. „Před lety se nám stalo, že jsme měli pacientku, pod jejíž vahou praskla konstrukce lůžka s nosností do 200 kilogramů,“ vzpomíná Petra Černo, mluvčí havlíčkobrodské nemocnice.

V jihlavské nemocnici zase museli pacienta kvůli jeho hmotnosti umístit na dvě lůžka, protože jedno mu bylo příliš malé. Někdy nebylo možné pacienty ani vyšetřit, protože se zkrátka kvůli svému objemu nevešli do tunelu magnetické rezonance nebo prstence CT.

Stávalo se, že museli v nemocnicích i improvizovat. „Přijímali jsme k nám před lety pacientku na diagnostické vyšetření, které v jiné nemocnici právě kvůli její váze nemohli uskutečnit. Ale na to, abychom ji mohli převézt, museli naši technici a sanitáři vytvořit ze dvou vozíků jeden, aby se do něj vešla,“ připomněla další případ Černo.

Fakt, že populace tloustne, pozorují zdravotníci i ve skladech zdravotnického materiálu.

„Větší velikosti jsou poptávány více. Jedná se o ortézy, břišní pásy nebo inkontinenční pomůcky. Naše vyšetřovny a ambulance jsou vybaveny tonometry s větším průměrem manžety. Častěji se objednávají podložky na přenášení obézních pacientů - pro snadnější manipulaci s nimi,“ vypočítává mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková.

Nové operační stoly unesou pacienta vážícího 360 kilogramů

Proto se v posledních letech některé z vysočinských nemocnic zaměřily na nákup pomůcek, lůžek, diagnostických přístrojů, vozíků nebo operačních stolů, které již zohledňují vyšší hmotnost pacientů. Například novoměstská nemocnice nedávno zakoupila nové operační stoly s vyšší nosností.

„Ty předchozí unesly asi 180 kilogramů, nové unesou i extrémně obézní pacienty a mají nosnost 360 kilogramů. Novinkou je speciální polstrování, což je velice komfortní pro operovaného člověka. Měkký povrch s pamětí je důležitý při dlouhých operacích. Odpadá tak riziko vzniku proleženin,“ zdůraznila Pecková s tím, že pokud nemocnice plánuje nákup nového vybavení, vybírá je rovněž s ohledem na těžknoucí populaci.

„Je logické, že přepravní vozík s vyšší nosností je dražší, takže to rozpočet zatěžuje, ale tyto náklady nemáme vyčísleny,“ dodala Tamara Pecková.

Takřka všechna lůžka přizpůsobená na vysokou nosnost mají například v nemocnici v Havlíčkově Brodě.

„Díky dotacím z IROP se nám daří obměna postelí na jednotlivých odděleních, takže už téměř většina lůžek v nemocnici má nosnost 200 až 220 kilogramů. Máme však na některých odděleních i speciální bariatrická lůžka s nosností 250 kilogramů. Aktuálně jsme také pořídili speciální přepravní lehátko na přepravu pacientů na vyšetření nebo do sanitky, které je širší a má opět vyšší nosnost,“ poznamenala mluvčí brodské nemocnice.

Brodská nemocnice pořídila dva speciální zvedáky

Před časem brodská nemocnice zakoupila také dva speciální zvedáky, které zdravotním sestrám umožňují lepší manipulaci s imobilními pacienty a hospitalizovanými s vyšší hmotností. K dispozici jsou na oddělení následné péče a rehabilitace, ale půjčovat si je mohou i další oddělení. Nosnost tohoto zvedáku je až 400 kilogramů.

„Na oddělení nám přibývá pacientů s vysokou hmotností. Již dříve jsme museli pořídit speciální lůžka s vyšší nosností nad 200 kilogramů. Při těžším pacientovi jsme dříve používali takzvané rolo, které nám pomohlo s pacientem z lůžka na lůžko například při provádění osobní hygieny. Pokud jsme pacienta chtěli dostat do křesla, museli u toho být i čtyři zdravotníci,“ řekla Erika Weisshauptová, vrchní sestra oddělení následné péče a rehabilitace brodské nemocnice.

Podle mluvčí nemocnice Petry Černo mají zvedáky ulehčit práci nejenom zdravotním sestrám, ale pohodlnější mají být i pro samotné pacienty.

Někdy je však nutné, aby s transportem pacientů z jejich domova k lékaři či do nemocnice pomohli hasiči. „V průměru míváme jeden až dva takovéto výjezdy do týdne,“ uvedla mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová.

Před několika lety pomáhali například na Jihlavsku záchranářům, kteří nemohli dostat ze dveří bytu pacientku vážící kolem 300 kilogramů. Nakonec musel na pomoc přijet vysokozdvižný vozík a ženu na improvizovaném lůžku vytvořeném z palet a matrací dostali ven oknem.