Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kvůli nemoci přišel o nohu, sportuje však dál. A pořádá cyklojízdu pro děti

  8:53
Nikdy se nevzdávej! To je jedno z hesel, které si oblíbil Aleš Wasserbauer ze Žďáru nad Sázavou. Před dvanácti lety přišel kvůli nádoru o celou pravou nohu a musel zapomenout na svoje oblíbené sporty, sám to však nevzdal. Naopak. Po tom, co prožil, se rozhodl, že bude pomáhat potřebným.

Když byl Aleš Wasserbauer v reprezentačním týmu handicapovaných, najezdil na kole tisíce kilometrů ročně. „Teď už jsou to jen stovky,“ říká zakladatel úspěšné akce Na kole dětem Žďárskými vrchy. | foto: Petra Vince

Před čtyřmi roky založil charitativní cyklojízdu Na kole dětem Žďárskými vrchy. Z jejího výtěžku organizátoři obdarovávají nadační fond Krtek pomáhající onkologicky nemocným dětem a také dětská oddělení novoměstské a jihlavské nemocnice.

„Ani po amputaci život nekončí, i když to nejsou jednoduché chvíle. Člověk si může najít variantu, jak dál sportovat,“ říká třiatřicetiletý otec dvou dětí.

Kam jste se od uspořádání prvního ročníku posunuli?
Moc se toho nemění. Naše akce se ustálila na stejné trase ze Žďáru přes Svratku, Sněžné a Nové Město na Moravě, z výtěžku podporujeme stejné organizace. Chtěli jsme se stát zavedenou značkou, a to se asi podařilo. Zájem firem i lidí je znát.

Co vám dosavadních pět ročníků dalo do života?
Myslím, že jsem pokornější. Ale to asi souvisí s mojí nemocí. Jsem klidnější při organizaci, všechno je zaběhlé, tým funguje skoro až samozřejmě. A když se zeptám, co za to? Nic! Dělají to pro dobrý pocit. I firmy dobře reagují. Těší mě, že lidé sami chtějí. A samotná organizace musí bavit. Pokud bych to bral z povinnosti, je to začátek konce. Za předchozí čtyři roky jsme vybrali zhruba milion korun. Na finance se nevážu: i kdyby se vybralo jen deset tisíc, má to smysl. Peníze přispěly na vylepšení pokojů na dětských odděleních. A prostředí a vybavení je strašně důležité. Když už se dítě dostane do takové situace a musí být třeba i několik měsíců v nemocnici, jako jsem byl já, tak ať se cítí díky prostředí lépe, skoro jako doma.

Podpořit vás od prvního ročníku jezdí i Josef Zimovčák na svém vysokém kole.
Ano. Má svoji republikovou akci Na kole dětem, která mě na začátku myšlenkově i svými principy inspirovala. Letos se Pepa při svojí tour dvakrát opravdu hodně vysekal. Jednou skončil na jipce, měl pak být podle lékařů minimálně tři měsíce v klidu. Ale je to nezmar, za čtrnáct dní po nehodě už se mnou seděl na kole při akci Na kole dětem Toulavou. Loni v listopadu se mi totiž ozval člověk, jehož malý syn onemocněl leukémií. Když se dozvěděl, co dělám, tak se rozhodl uspořádat něco podobného ve Středočeském kraji.

Jako vás před pár lety inspiroval Josef Zimovčák, tak vy jste inspiroval někoho dalšího?
Ano. Našel se další blázen. (směje se) Přesně to jsem si říkal, že by se mohlo povést. Letošní cyklojízdu s námi jel i můj kamarád, který má také jen jednu nohu. On mě naučil sjezdovat na lyžích, já jeho zase trošku motivuji do cyklistiky.

Takže jste se, co se týká pohybových limitů a možností, zase posunul o kus dál?
Ano. Chyběl mi totiž sport na zimu a lyžování mě chytilo. Bazén je přes zimu sice super kompenzace na záda, protože při chůzi se trošku kroutím, ale moc mě to nebaví. Tak jsem se naučil s pomocí stabilizačních holí lyžovat na jedné noze, jezdíme do Krkonoš. Takových magorů, jako jsme my dva, u nás asi moc není. Přišel jsem do obchodu a ptal jsem se, zda jim tam třeba z nějaké reklamace nezůstala jedna bota a lyže. Koukali na mě nechápavě, protože když chodím s protézou, tak to není na první pohled úplně znát.

Takových historek máte asi víc, že?
To ano. Dělal jsem dříve instruktora spinningu (cvičení na speciálním kole – pozn. red.). Po amputaci jsem chodil jezdit sám bez lidí a po tréninku mě potkala paní uklízečka, která mě znala, a ptala se: Co se vám stalo, že kulháte? Než jsem jí odpověděl, tak řekla něco v duchu: Nebojte, mladý kosti dobře rostou. V té době už jsem byl bez nohy. (směje se)

Aleš Wasserbauer (33)

  • Hrával hokej, dělal instruktora spinningu, v 21 letech však musel podstoupit boj s rakovinou. Kvůli nádoru přišel o celou pravou nohu.
  • I přes svůj handicap pak začal závodit na kole, rok a půl byl v reprezentačním týmu a jezdil evropské poháry. „Začátky byly krušné, začínal jsem na opravdu malé vzdálenosti. Když člověk překonává jednou nohou na pedálu nahoře mrtvý bod pomocí zadního stehenního svalu, který na to není stavěný,“ líčí.
  • Před čtyřmi lety založil charitativní cyklojízdu Na kole dětem Žďárskými vrchy. Trasa dlouhá 67 kilometrů vede ze Žďáru přes Svratku, Sněžné, Nové Město na Moravě zpátky do Žďáru.
  • Pracuje jako inženýr kvality v nadnárodní firmě Teleflex. Žije ve Žďáře nad Sázavou, s manželkou má dva syny ve věku 2 a 5 let, kteří sobotní akci odstartují.
  • Kromě sportu se věnuje také včelaření a rybaření. „Včely jsou krásný koníček, i když jsem po medování celý popíchaný,“ říká s úsměvem.

S čím jste se po amputaci nejhůř vyrovnával?
Asi se situacemi, kdy mě lidé poprvé viděli s jednou nohou. Sžít se s tím, že to tak je. Děti reagují úplně specificky, pro ně jsem robocop. Znám pár lidí s amputací a jsou to největší borci. Většinou to mají srovnané a umí si ze sebe dělat srandu.

Je to jiné, když si člověk zaviní amputaci vlastní vinou, třeba při autonehodě? Vy jste byl asi vděčný, že jste vůbec přežil.
To asi ano, je to jiné. I závodění po úrazu je jiné než po nemoci. Tělu vyčerpanému léčbou nemůžete tolik naložit.

Nedostal jste chuť po pauze znovu závodit na kole?
To ne. Myslím, že právě kvůli závodění v reprezentaci se mi tehdy nemoc znovu vrátila. Člověk jde při enormní zátěži na hranu – nebo někdy až za hranu – tělo se překyselí, a to není úplně dobře. Zjistil jsem, že tudy cesta nevede, a přestal jsem závodit. Nemoc se mi vrátila celkem dvakrát. Už to stačilo.

Kolik teď našlapete ročně kilometrů?
Dříve to byly tisíce, teď už jen stovky. Kvůli rodině, práci nebo dalším koníčkům nemám tolik času, i když mě kolo pořád baví. Ve firmě jsem vyhecoval pár lidí a jezdíme na pravidelné vyjížďky. Oblíbil jsem si taky koloběžku.

Máte takové motto: pomáhat lidem, kteří neměli v životě tolik štěstí. Povězte, co vás k tomu vedlo?
Vzniklo to už při pobytu v nemocnici. Vnímal jsem, jak personál dělá první poslední pro to, aby děti prošly nemocí co nejlépe. Vnímal jsem to asi trošku jinak, byl jsem tam v jednadvaceti letech jeden z těch starších.

Co se vám obvykle honí hlavou na startu, když vyrážíte s davem cyklistů na bezmála sedmdesátikilometrovou trasu?
Na kolikátém kilometru přijdou křeče. (směje se) Jak se noha sekne, už to nejde. Ale z kola bych nechtěl slézt. Dám si magnezium a ve Sněžném buchty a škvarkovou pomazánku. Je skvělé, že nám města a obce, kde zastavujeme, na svoje náklady nachystají občerstvení pro celý peloton. Taky se těším, až se ve stržanovském kopci otočím a uvidím celý ten dav cyklistů za sebou. Většina přijde kvůli té myšlence, což je super. A jsem rád, že do toho s námi jde Pepa Zimovčák, který na tom vysokém kole musí strašně trpět. Pak je fajn přijet zpátky do Žďáru a říci si, že to má smysl.

Autor:
  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Hasiči nacvičovali ve studni záchranu lidí z hloubky, rovnou ji vyčistili

18. dubna 2024  17:26

Žďárští profesionální hasiči trénovali ve čtvrtek odpoledne záchranu lidí z hloubky. Aby prostředí...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...