Takto nyní vypadá stará chalupa ve Stržanově, která je k vidění v pohádce Čertí...

Takto nyní vypadá stará chalupa ve Stržanově, která je k vidění v pohádce Čertí brko z roku 2018. Stojí pod hrází nádrže Strž a už má propadlou střechu. | foto: Radek Laudin, MF DNES

Chalupě z Čertího brka se už propadla střecha. Opravu zatím neplánují

  • 9
Stovky let starou chalupu ve Stržanově na Žďársku, jež si zahrála v pohádce Čertí brko (premiéru měla v listopadu 2018), se v dohledné době zřejmě nepodaří zachránit. Stavení stojí pod hrází nádrže Strž. V pohádce má ruina ještě zachycenou střechu, která je však už propadlá.

V Čertím brku domek obýval vychytralý krejčí Klouzek v podání herce Jana Budaře, který nebral zakázky. „To je hodně ošklivá díra, ale já už nešiju, nemám na to čas,“ odmítl krejčí hajného, který od něj žádal zalátání oděvu.

Režisér Marek Najbrt nechal nad chalupu krejčího počítačově postavit vysoké hory, ale jen pro účely pohádky. Ve skutečnosti domek stojí v chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Čertí brko natáčeli tvůrci i v lese nedaleko chalupy.

Kromě filmařů zaujalo v minulosti toto letité stavení na louce i různé malíře. Některé obrazy se dodnes dochovaly. „Tato chalupa měla číslo popisné už za Marie Terezie. Je postavená z kamenů posbíraných na poli a slepených hlínou. Taky to bylo jedno z posledních míst v republice, kam byla zavedena elektřina,“ přibližuje Pavel Kmit z rodiny zatím posledního majitele. Ten letos zemřel poté, co se nakazil koronavirem.

Nyní bude dědické řízení, ale chalupu se asi v dohledné době nepodaří zachránit. „Zatím to neplánujeme,“ doplnil Kmit. Ovšem zároveň nevyloučil její možnou obnovu v delším časovém horizontu.

V chalupě už nikdo trvale nebydlí od konce devadesátých let minulého století. Od té doby se tam netopilo. „Naposledy tam žil strýc. Dům saje vlhkost z rybníka nad ním,“ uvedl Pavel Kmit.

Vodní plocha Strž nad domem vznikla v padesátých letech minulého století, je tedy výrazně mladší než chalupa pod ní.

Bývala to malebná chaloupka

Pamětníci si vybavují, jak kdysi obývala domek rodina Andělových. Uvnitř měli kamna z kachlů a kovu. Chovali krávu, prasata, kozy, králíky i drůbež. „Bývala to malebná vesnická chaloupka s dřevěnou podlahou, černou kuchyní a chlévem,“ vzpomíná jedna z místních pamětnic. „Bydlela tam kdysi paní Andělová se třemi dětmi. Měli krásnou zahrádku plnou žlutých květů. Zachytilo ji více malířů, byl to pro ně vděčný objekt,“ doplnila.

A vzpomíná, že než vznikla rozsáhlá nádrž Strž, byly na jejím místě louky. „Když napadl sníh, prošlapávaly si v něm děti pěšinu do Stržanova, kam chodily do školy. Nebyl tam jednoduchý život,“ dodala pamětnice. Chalupu dobře zná i starosta sousedního Světnova Pavel Štefan. „Vím, že tam bydleli Andělovi. Chodili jsme tam už jako kluci. A byl jsem se tam i podívat, když natáčeli pohádku,“ zavzpomínal.