Do jubilejního padesátého ročníku recesistického silvestrovského běhu na...

Do jubilejního padesátého ročníku recesistického silvestrovského běhu na historických lyžích se letos v Polničce na Žďársku zapojilo kolem pěti desítek účastníků. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Lyžařské závody byly bez sněhu, recesistům na běžkách to tradičně nevadilo

  • 1
Letité tradice se drží v Polničce na Žďársku. K silvestrovskému běhu na historických lyžích se tam sešlo kolem padesáti účastníků. Zatímco děti se obešly na trati bez lyží, někteří dospělí v kostýmech si je přece jen připnuli, i když na cestě ležel jen poprašek sněhu.

„Jsem tu podesáté, sníh byl za tu dobu jenom jednou. A zničit takové lyže by byla škoda,“ vysvětloval Jiří Budinský, proč si je vzal pouze do ruky. Každý rok mění kostým, letos dorazil ve skotském kiltu. 

Žďárský exstarosta Jaromír Brychta si oblékl závodní kombinézu někdejšího reprezentanta Jana Blažíčka. Do závodu se zapojil i muž s trakařem a pivním soudkem. „Jako za starých časů,“ připomněl hlasatel.

I přes nepřízeň počasí hodlají místní tradici držet dál. „Letos šlo o padesátý ročník, to je obrovské číslo. Chceme pokračovat, dokud budou lidé chodit v rozumném počtu,“ ujišťoval starosta František Žák.


Témata: Polnička, Žďársko