Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žďár nad Sázavou se zbavuje reklamních poutačů, omezí i plakátovací plochy

  15:56
Do boje s vizuálním smogem se pustilo vedení žďárské radnice. Od letošního července je bez reklam většina fasád budov v majetku města, změny se však dotknou také například plakátovacích ploch, s jejichž provozovatelem město uzavřelo novou smlouvu.

Z budovy Domu dětí a mládeže, který provozuje městská příspěvková organizace Active na horním konci žďárského náměstí, na konci června zmizely reklamy. Město začalo tažení proti vizuálnímu smogu. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Bez reklam už je například plot kolem víceúčelového oválu na Bouchalkách nebo budova Activu – střediska volného času, konkrétně Domu dětí a mládeže na náměstí.

„Radní takto rozhodli, musíme to respektovat, proto jsme reklamy odstranili. Ale není to úplně šťastné rozhodnutí,“ míní ředitel městské příspěvkové organizace Active Luboš Straka.

„Ovlivňuje nás to hodně, reklamy nám vynášely zhruba 100 tisíc korun ročně. Zákaz reklam znamená dost výrazný propad rozpočtu,“ dodává.

Podle Straky se nepovedlo načasování celé akce, protože se organizace poskytující volnočasové aktivity potýká kvůli opakovaným lockdownům s velkým výpadkem příjmů.

„Za první pololetí máme propad příjmů ve srovnání s rokem 2019 téměř 3,5 milionu korun. Co jsme vybrali za kroužky, to jsme rodičům zase vraceli. Jednorázové aktivity, které jsme organizovali (po rozvolnění, pozn. red.) v květnu a červnu, tento výpadek nemůžou nahradit,“ počítá Straka.

Takto vypadá fasáda žďárského Domu dětí a mládeže od července.

Ředitel Activu je zároveň opozičním zastupitelem za uskupení Změna 2018 a předsedá finančnímu výboru zastupitelstva. I když chtěl původně žádat o výjimku pro jím řízenou organizaci, aby mohly reklamy na budově zůstat, nakonec ji ani nepodal. „Bylo mi řečeno, že takovou žádost nemá smysl podávat,“ podotkl Straka.

Do rady města však podal žádost o snížení nájmu za druhé čtvrtletí. Bude také usilovat o opravu sto let staré budovy, která by si podle něj zasloužila další investice.

Výpadek příjmů nahradí lukrativní nájemce

Město s výpadky příjmů svých příspěvkových organizací počítá. „V případě Activu je to kompenzováno novým lukrativním nájemcem v podobě VZP (otevře se v září , pozn. red.). Aby v budově DDM mohla kancelář vzniknout, zainvestovalo město do budovy a patřičně ji upravilo,“ říká mluvčí radnice Matěj Papáček.

V případě Sportisu jde podle mluvčího ztráta pouze do desetitisíců. „Ještě čekáme na přesnější číslo. U Sportisu ale zase pracujeme na úspoře v podobě technologie na čištění vody v Relaxačním centru, která by měla ušetřit 1,4 milionu ročně. V tomto kontextu je tedy ztráta příjmů z reklamy malá,“ porovnává mluvčí.

Podle vedení města platí zákaz reklam pro veškerý městský majetek. Je tu však zatím jedna výjimka. „Budova bývalého městského úřadu (na horním konci náměstí Republiky, pozn. red.) v tomto ohledu vypadá dost nevábně. Komplikovanější je to, že celá budova je pronajatá firmě Primetals, která pronajímá prostory dalším subjektům. Začínáme pracovat na vizuálu celé budovy, označení provozoven či kanceláří by se mělo formátově sjednotit po grafické či rozměrové stránce,“ uvedl v červnu starosta Martin Mrkos. 

V tomto případě si však na radnici dali delší termín – do září 2022.

Plakátovací plochy podraží

Vedení města se také zaměřilo například na plakátovací plochy. „Před rokem jsme vstoupili do jednání se společností Rengl, která tyto plakátovací plochy ve městě provozuje. Ve Žďáře jich bylo včetně ploch na soukromých pozemcích celkem 39, což je v republikovém srovnání nadprůměr. A přemíra všeho škodí,“ míní starosta.

S firmou se město dohodlo na snížení počtu plakátovacích ploch i zdražení pronájmu. „Dosud město dostávalo na základě staré smlouvy pouze 100 korun za plochu ročně. Od 1. ledna 2022 budeme dostávat 1 000 korun, od dalšího roku pak částku 1 500 korun,“ uvedl Martin Mrkos.

Podle starosty budou mít plakátovací plochy nový vizuál, na plakátech se nebudou používat fosforové kontrastní barvy.

Město si prosadilo používání Manuálu dobré praxe reklamy a označování provozoven, na nějž získalo licenci od městské části Brno-střed a upravilo si ho pro své potřeby.

„Postupné zamoření reklamou není dobré pro město ani pro podnikatele. Ztrácí se kvůli němu osobitý ráz města, samotní prodejci a živnostníci na přemíře reklamy ve finále tratí nejvíce,“ shrnuje svůj postoj starosta Martin Mrkos.

Nezakázat, zkultivovat

Když se loni MF DNES zajímala o to, jak města bojují s vizuálním smogem, mluvčí Žďáru uvedl, že na zhruba 1,5 kilometru dlouhé Brněnské ulici je bezmála sto reklamních poutačů. „Často i starých a nečitelných. Obdobně je zahlcené i náměstí Republiky nebo křižovatka ulic Smetanova, Horní, Novoměstská a Brněnská,“ popsal Matěj Papáček.

Podle starosty není cílem reklamu zakázat, ale zkultivovat, aby byl veřejný prostor kvalitnější.

„Manuál reklamy bude povinný pouze pro ty, kteří chtějí získat peníze z dotačního titulu,“ vysvětlil už dříve Mrkos.

Do dotačního titulu na označování provozoven se mohou zájemci hlásit do 30. září. „V současnosti máme rozjednané čtyři žádosti o dotaci, z toho jedna už byla oficiálně podaná. Jednáme i s řadou dalších nájemců v městských budovách,“ reagoval mluvčí města na dotaz, jaký je o dotaci zájem.

Řada podnikatelů se však například v diskusích na sociálních sítích ohradila. Některým vadí načasování, podle jiných by politici měli začít u sebe. „Schody by se měly zametat shora. A ne aby ve městě visel billboard se starostou ještě několik měsíců po volbách,“ řekl MF DNES živnostník Jan Benc, který přišel už na konci března o reklamu na své zámečnické služby, jež byla na plotu u víceúčelového oválu.

Podle něj i tento typ reklamy na zákazníky stále funguje. „Na druhou stranu chápu, že s tím chce město bojovat, protože některé billboardy jsou opravdu šílené,“ uznává.

Autor:
Témata: Vysočina, Vysočina
  • Nejčtenější

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Houby rostou dříve, někde i ty vzácné. Lidé našli smrže, kačenky i kováře

10. dubna 2024

Premium Letošní brzký nástup teplého počasí popohnal na povrch i první jarní houby. Na Vysočině se dokonce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Infocentrum, restaurace i hostel. Chátrající areál bývalé továrny se probouzí

18. dubna 2024  8:47

Po dvou letech od představení ambiciózního projektu Továrna Vír ožívá bronwfield, který roky...

Osvěžující zelený okruh Brodem bude delší, město ho nechá protáhnout k řece

17. dubna 2024  16:03

Takzvaný zelený okruh Havlíčkovým Brodem bude mít pokračování. Radnice ho nechá protáhnout od...

Podchod pod dálnicí u Jihlavy sloužil jako toaleta. ŘSD ho raději zavřelo

17. dubna 2024  11:54

Jediný podchod pod dálnicí D1 na Vysočině už je nepřístupný. Vstupy do něj jsou teď v...

Jihlavský kapitán Vedral: Uděláme vše, aby nové koště dobře nemetlo

17. dubna 2024  8:54

Dvě remízy a čtyři porážky nemá na jaře na svém kontě ve fotbalové Fortuna:Národní lize jenom...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...