Arboristé dva dny šplhali po památné žďárské lípě, zpevnili ji lany

  • 0
Výrazných zásahů se na konci vegetačního klidu dočkala lípa u Tokozu, která je považovaná za nejstarší strom na území Žďáru nad Sázavou. O lípu malolistou, jejíž stáří odhadují odborníci na více než 400 let, a „pamatuje“ tedy pravděpodobně éru kardinála Ditrichštejna a povýšení Žďáru na město (1607), pečovala dva dny šestice arboristů

„Je to velký strom, který potřebuje v první řadě zkontrolovat a vyměnit dřevěné podkladnice na ocelových lanech,“ hlásil šéf party arboristů Tomáš Dolenský.

Místo dožívajících smrkových špalíků podložili lana silnějšími a trvanlivějšími dubovými podkladnicemi, které vydrží minimálně 25 až 30 let. Arboristé však našli také defekty, které strom ohrožují. Jeden z hlavních kmenů košatého stromu je totiž napadaný dřevokaznou houbou. „Je tam poměrně rozsáhlá hniloba, lesklokorka infikovala jednu větev,“ popsal Tomáš Dolenský s tím, že část stromu kvůli tomu museli zredukovat a odlehčit.

V koruně také přibylo ke stávajícím lanům několik nových. „Doplnili jsme další vazby, aby byl strom stabilní a byl kolem něj bezpečný pohyb,“ zmínil arborista.

Lípa, jež roste u páteřní žďárské cyklostezky spojující Pilskou nádrž s Dvorskou ulicí, má úctyhodné parametry. „Obvod kmene je 845 centimetrů, výška stromu je nyní zhruba 23 metrů. Býval však vysoký přes třicet metrů, ale v minulosti byla koruna zredukována na nějakých dvacet metrů a postupně zase dorůstá,“ popsal Dolenský.

Stáří tohoto chráněného stromu se pouze odhaduje. „Přesné stáří nikdo nezná. Mezi památné stromy města byla lípa zapsána v roce 1980,“ uvedla mluvčí radnice Blanka Sobolová.

Aktuální ošetření se provádí s povolením ochranářů. Podle Tomáše Dolenského bude nutné vyřešit ještě nefunkční plechové stříšky, které v minulosti bránily zatékání vody do defektních dutin.