Světoznámí tanečníci, akrobaté i hudebníci ovládnou od pátku do neděle areál žďárského zámku v rámci mezinárodního festivalu KoresponDance. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

KoresponDance se účastní jen čeští umělci, festival lze sledovat i online

  • 0
Netradiční formou se letos odehraje KoresponDance, festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu. Akce, na niž do areálu žďárského zámku pravidelně míří tisíce návštěvníků, se na Vysočině koná ode dneška do neděle. Ovšem kvůli epidemii koronaviru museli organizátoři program osmého žďárského ročníku uzpůsobit současné situaci.

„Už někdy v dubnu, v době karantény, jsme řešili, jak to udělat, aby festival mohl nějakým způsobem proběhnout. Úplně rušit jsme jej nechtěli,“ vylíčila mluvčí festivalu Michaela Kessler.

Pořadatelé z Centra choreografického rozvoje SE.S.TA přistoupili v prvé řadě k účasti pouze tuzemských umělců. V minulých ročnících totiž hostila akce i přední tanečníky a performery ze všech koutů světa.

Ve druhé fázi pak organizátoři vytvářeli variantu pro situaci, kdy by nemohli být na akci přítomni diváci. „Rozhodli jsme proto, že vystoupení českých umělců předtočíme dopředu, a to přímo v prostorách zámku, a poskytneme je lidem zdarma v online verzi,“ popsala nápad Kessler.

Protagonisté prý byli návrhem nadšeni. Ostatně tato možnost nebyla jen vstřícným krokem směrem k fanouškům KoresponDance.

„Celý formát letošního ročníku jsme nastavili i tak, abychom podpořili české umělce. Jednak jim dáme práci, kterou teď nutně potřebují, a zároveň jim pomůžeme i se selfpromo (sebepropagací, pozn. red.),“ vysvětlila ředitelka festivalu Marie Kinsky. Svá natočená vystoupení účinkující mohou následně využívat k vlastní reklamě.

Nejde však jen o statické záznamy výkonů umělců. „Natáčelo se v unikátních prostorách zámku, kam se běžně nelze podívat – třeba v podkroví opatství, ve špýcharu či ve sklepení. Vystoupení tak získala skutečně neopakovatelnou atmosféru,“ vylíčila Lenka Flory, manažerka hlavního programu festivalu.

Díky kameramanovi Tonimu Laznikovi a střihačce Šárce Sklenářové navíc podle ní vzniklo originální filmové pásmo.

K tomu, že by diváci museli sledovat výkony účinkujících jen online, nakonec dojít nemusí. Epidemická situace konání tanečního festivalu, byť s určitými omezeními týkajícími se maximálního počtu diváků, umožňuje.

Reálně i virtuálně

Předtočený materiál však vniveč nepřijde – KoresponDance proběhne takzvaně duálně, zájemci tedy budou moci využít obě možnosti „účasti“.

Dle pořadatelů je možnost zhlédnout představení virtuálně zajímavá i pro ty diváky, již se akce zúčastní naživo. Na místech, kde se předtáčelo, se totiž reálná vystoupení s množstvím přihlížejících většinou odehrávat nemohou.

„Lidé si tak jejich atmosféru budou moci vychutnat alespoň takto zprostředkovaně a bude určitě zajímavé obě varianty porovnat,“ míní Lenka Flory. Filmy budou k vidění na festivalovém Facebooku, YouTube a na Mall.TV.

Letošní KoresponDance nabídne vystoupení přibližně dvou desítek českých protagonistů, již nabídnou širokou škálu uměleckých vyjádření – nejen tanec a divadlo nebo akrobacii a nový cirkus, ale třeba i moderní pantomimu.

Kromě tanečních vystoupení je na programu rovněž několik hudebních produkcí od klasiky až po romano jazz, promítání filmů s taneční tematikou nebo workshopy pro děti i dospělé. Zájemci mohou využít také možnost hlídání dětí.

Kvůli koronavirovým omezením a nutnosti sledování kapacit jednotlivých představení i workshopů je třeba si vstup na ně po zakoupení vstupenek, takzvaných festivalových pasů, předem rezervovat. Důraz bude kladen i na zvýšenou hygienu a dodržování bezpečných rozestupů.