ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Magistrát města Jihlavy

Ve Žďáře chtějí vědět, kolik aut jezdí městem. Pořídili proto kamery

  • 1
Provoz ve Žďáře nad Sázavou sledují tři nové digitální kamery. Údaje, které zařízení zaznamenávají, budou následně použity k řešení vysokého dopravního zatížení, s nímž se město dlouhodobě potýká.

„Kamery slouží primárně ke sledování intenzity dopravy. Můžeme díky nim zjistit počty projíždějících vozidel v průběhu ranní i odpolední dopravní špičky či počty vozidel v definovaném časovém úseku. Po dobudování systému na všech vjezdech a výjezdech do města bude možné určit i podíl místní a tranzitní dopravy. Systém bude také vyhodnocovat změnu vytížení komunikací v různých dnech v týdnu. Tak spolehlivé údaje bychom ručním počítáním vozidel nikdy nemohli získat,“ přiblížil Martin Kunc, vedoucí žďárské městské policie.

Technika byla nainstalována ve frekventovaných ulicích Brodská, Bezručova a na náměstí Republiky a využívá stávající optická vedení vybudovaná v rámci městského dohledového kamerového systému.

V duchu strategie Smart City

„Kamery jsou příkladem jednoho z praktických řešení v rámci strategie Smart City, tedy takzvaného chytrého města. Potřebujeme se totiž pro řešení problémů Žďáru řídit daty, nikoliv jen dojmy. A tento systém přesně splňuje takováto očekávání,“ vyjádřil se žďárský starosta Martin Mrkos.

Zařízení podle něj budou velkým přínosem při plánování obslužných komunikací, nových propojek ve městě a další dopravní infrastruktury.

„Jako důležitou vedlejší funkci považuji i bezpečnostní funkci kamerového systému,“ uvedl Mrkos.

Náklady na pořízení nových kamer a veškerého potřebného softwarového a hardwarového příslušenství činily 1,4 milionu korun bez DPH. Pětadevadesát procent z této částky pokryla dotace, kterou se městu povedlo získat.

„Informace o počtech projíždějících automobilů budou také přenášeny na připravovaný Portál občana, kde budou dostupné široké veřejnosti,“ dodal mluvčí žďárské radnice Matěj Papáček.