ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ahoj babi. Senioři ve Velkém Meziříčí si začali rezervovat videohovory

  • 0
V době, kdy jsou kvůli pandemii koronaviru zakázány návštěvy v domovech pro seniory, je pro klienty jakýkoliv kontakt s blízkými velkou vzpruhou. Zajistit, aby jejich chráněnci co nejméně trpěli samotou, se rozhodli například v Domově pro seniory Velké Meziříčí. Už pár dní zde funguje projekt Ahoj babi.

„Prostřednictvím webu, který vytvořili nadšení dobrovolníci, si zájemci mohou zarezervovat některý z nabízených termínů a způsob, jak chtějí se seniorem komunikovat. My je zkontaktujeme a potom i zrealizujeme videohovor na našem tabletu, obvykle přes aplikaci Skype nebo Messenger,“ popsala postup Veronika Krátká z velkomeziříčského domova. 

Senior si s rodinou či známými může popovídat v soukromí ve vyhrazené místnosti. Pokud je mu potřeba u komunikace přes počítač pomoci, postarají se o to zaměstnanci zařízení.

Blízcí penzistů si na možnosti nového webu www.ahojbabi.cz zatím zvykají, ovšem ti, kteří jej využívají, tak podle personálu činí pravidelně. Je jich nyní kolem deseti. „Třeba na pondělí jsem měla zarezervované hned tři termíny. Pro naše klienty je zákaz návštěv náročný, takže i takovéto provizorní řešení pro ně slouží jako velká podpora. Jsou za něj velmi vděční a děkují nám, což je ta největší odměna,“ uvedla Veronika Krátká.

Kromě videohovoru lze prostřednictvím webových stránek zaslat svému blízkému v domově také zprávu, kterou mu pracovníci vytisknou a předají nebo i přečtou.

Jelikož se novinka ujala, rozhodli se ve velkomeziříčském domově nabídnout projekt dál. „K dispozici je také dalším domovům a zařízením pobytových sociálních služeb na Vysočině. Stačí kontaktovat našeho administrátora Tomáše Ďáska, který vše potřebné zařídí. Patří mu velký dík, jelikož pro nás webovou stránku zdarma vytvořil i spravuje,“ dodala Veronika Krátká.

V meziříčském domově se starají o více než stovku klientů. V souvislosti s koronavirem je tam zaveden přísný hygienický a dezinfekční režim. Jsou rovněž omezeny hromadné akce a aktivity. Senioři se zdržují co nejvíce na pokojích, kde je jim servírována i strava.